Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΠΕΡΑΝ ΕΚΕΙΝΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ.


Η υπόθεση της ανάπτυξης  είναι κυρίως υπόθεση των δημιουργικών ανθρώπων, εκείνων που ανοίγουν τους δρόμους της καινοτομίας στην επιχειρηματικότητα. Τέτοιες δημιουργικές πρωτοβουλίες υπάρχουν στον τόπο μας και αποτελούν σημείο αναφοράς   για την νέα οικονομία μόνο που δεν αναδεικνύονται. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η επιχειρηματική και επιστημονική προσπάθεια του Λευτέρη Λαχουβάρη και του Θανάση Μαστρογιάννη  οι οποίοι δημιούργησαν την Εταιρία «Μανιτάρια Δίρφυς» μία πρωτότυπη και καινοτόμα επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα  της παραγωγής διαφόρων ειδών μανιταριών τα οποία πέραν της διατροφικής αγοράς αξιοποιούνται στην φαρμακευτική  και στην παραγωγή καλλυντικών προϊόντων ενώ διαρκώς διευρύνεται η χρήση τους σε   νέες εφαρμογές που  αυξάνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Η παρουσίαση της καινοτόμας επενδυτικής προσπάθειας στην εφημερίδα  «Ο Κόσμος του Επενδυτή» στο σημερινό φύλλο, της 23ης Ιουλίου 2011 ενίσχυσε τους προβληματισμούς μας για τις υγιείς, σύγχρονες και καινοτόμες  επενδυτικές δυνάμεις που  δημιουργούν στην Εύβοια αλλά συνήθως παραμένουν στο περιθώριο του τοπικού ενδιαφέροντος αντί να αναδεικνύονται  σε  πρωτοβουλίες  άξιες μίμησης και ενθάρρυνσης.
Η επιχειρηματική καινοτομία, δηλαδή η επένδυση σε τομείς παραγωγής που δεν εντάσσονται στους έως σήμερα συνήθεις και  μάλιστα παρακμάζοντες τομείς της τοπικής μας οικονομίας, είναι σε θέση να δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης και οικονομικής ανάπτυξης  αξιοποιώντας  το ντόπιο επιστημονικό προσωπικό στην έρευνα, αλλά και  τις δυνατότητες που παρέχει ο ευβοϊκός φυσικός πλούτος ειδικότερα στον τομέα της νέας καινοτόμας αγροτικής οικονομίας. Αρκεί να υπάρξει πληροφόρηση, ενθάρρυνση και υποστήριξη.
Η Εύβοια στερείται ασφαλώς βασικών οδικών υποδομών και  τούτο κάνει αρκετούς να πιστεύουν ότι  αρκεί για να παραμένουν κλειστοί οι δρόμοι της ανάπτυξης  στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας. Οι υποδομές είναι αναγκαίες για να βελτιώσουν πρωτίστως την ζωή των κατοίκων και των εργαζομένων στην Εύβοια. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι και παγίδα στουθοκαμηλισμού για τους έχοντες την ευθύνη να σχεδιάσουν, να καθοδηγήσουν και να διεκδικήσουν την ευβοϊκή ανάπτυξη.  Η προώθηση καινοτόμων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, η συστηματική υποστήριξη και η ανάδειξη των ευκαιριών  απαιτεί ηγεσία  τόσο στο τοπικό πολιτικό σύστημα όσο και στην κοινωνία των πολιτών που να είναι ικανή να παρακολουθήσει  τις εξελίξεις στην νέα οικονομία, να εμπεδώσει την καινοτόμα πρωτοβουλία και κυρίως να κατανοεί την πραγματικότητα του  νέου αναπτυξιακού περιβάλλοντος στο οποίο ο τόπος μας πρέπει να επιβιώσει δημιουργικά. Η υπόθεση της ανάπτυξης είναι πολύ πιο σύνθετη και συναρπαστική από τα έτσι και αλλιώς αναγκαία δημόσια έργα.
Γιαυτό αξίζει να αναδεικνύουμε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες όπως του Λευτέρη Λαχουβάρη και του Ευβοιώτη Θανάση Μαστρογιάννη όχι ως φωτεινές εξαιρέσεις αλλά ως φωτεινά παραδείγματα για το πόσα καινοτόμα πράγματα μπορούν να ανθίσουν στον τόπο μας, για το ότι για την Εύβοια υπάρχει δρόμος ανάπτυξης  έξω από τους κλειστούς ορίζοντες  της παρακμής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΣΕΤΤΑ, ΤΟ ΠΙΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Αναδημοσίευση από Agronews Η «Ελβετία της Ελλάδας», όπως είναι αλλιώς γνωστό το γραφικό χωριουδάκι του δήμου Ερέτριας είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι από τις πρώτες περιοχές της Εύβοιας που καλύπτονται το Χειμώνα με χιόνι. Η Σέττα, ή αλλιώς Σέτα, απέχει μόλις 128 χιλιόμετρα από την Αθήνα, περίπου δύο ώρες διαδρομή με το αυτοκίνητο.   Το όνομά της το πήρε, σύμφωνα με την παράδοση, από την πανέμορφη Γαλλίδα σύζυγο του Τούρκου ηγεμόνα, που επί τουρκοκρατίας του ανήκε η περιοχή. Λόγω της μορφολογίας της και της φυσικής της θέσης είναι ο ιδανικός προορισμός για τους   λάτρεις των ορεινών αποδράσεων το Χειμώνα   και το Καλοκαίρι. Το περιβάλλον της Σέττας θυμίζει τις Άλπεις, καθώς έχει πλατάνια, ελατοδάση, καστανοδάση με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Με «ορμητήριο» τη Σέττα μπορείτε να εξερευνήσετε με Jeep 4Χ4   και motocross τα κοντινά ορεινά χωριά Μετόχι, Μύστρος, Μανίκια, Μακρυχώρι,   Χιλιαδού, Τραχήλι, Παναγιά, Παρθένι και ...

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως: Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνο...

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΛΗΛΑΝΤΙΟΥ Κινητοποίηση Κυριακή 27/9, 10πμ στη Γέφυρα Βασιλικού

  Εμείς οι πληγέντες και κάτοικοι στην περιοχή του Ληλαντίου που “χτυπήθηκε” από τις καταστροφικές πλημμύρες, διεκδικούμε άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και προστασίας της ίδιας μας της ζωής. Η τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε, δεν ήταν μοιραίο να συμβεί σαν αποτέλεσμα «απρόβλεπτων, ακραίων καιρικών συνθηκών». Είναι ευθύνη των φορέων του κράτους (υπουργεία, περιφέρεια, δήμος) που δεν έχουν πάρει χρόνια τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της περιοχής. Απαιτούμε από κυβέρνηση περιφέρεια και δήμο μέτρα για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να μην κινδυνέψει ξανά η ζωή και το βιος μας: •              Nα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στο 100% χωρίς προϋποθέσεις και δάνεια. •              Να υλοποιηθούν άμεσα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά αντιδιαβρωτικά έργα. •              Να ολοκληρωθεί...