Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΕΥΒΟΙΑΣ κ. ΘΑΝΑΣΗ ΜΠΟΥΡΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Προς
Υπουργό Εργασίας,
Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας
κ. Ιωάννη Βρούτση
ΘΕΜΑ: Μέτρα αντιµετώπισης της πρωτοφανούς ανεργίας και της ανθρωπιστικής  κρίσης, και µέτρα για το κλείσιµο εργοστασίων χωρίς καµία µέριµνα για τους εργαζόµενους.
Κύριε Υπουργέ,
Η Χώρα συνολικά αντιµετωπίζει πρωτόγνωρες καταστάσεις, µε µεγάλα τµήµατα του  πληθυσµού να µην έχουν δυνατότητα να επιβιώσουν. Η ανεργία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, πάνω από το 27%, αλλά υπάρχουν περιοχές  στις οποίες η ανεργία έχει ξεπεράσει το 35%. Σύµφωνα µε έρευνες της ΓΣΕΕ, υπάρχουν  τουλάχιστον τρείς περιοχές, µεταξύ αυτών και η Εύβοια, στις οποίες η αποβιοµηχάνιση  συντελείται µε τροµακτικούς ρυθµούς.
Στην Εύβοια ελάχιστα εργοστάσια εξακολουθούν να υπολειτουργούν ακόµα. Τα περισσότερα  έχουν κλείσει και όχι µόνο έχουν κλείσει, αλλά δεν έχουν αποζηµιώσει τους εργαζόµενους, δεν  έχουν πληρώσει δεδουλευµένες αποδοχές, ενώ δεν έχουν δώσει καταγγελίες των συµβάσεων, µε  αποτέλεσµα οι εργαζόµενοι να είναι µετέωροι να µην γνωρίζουν τι ισχύει για αυτούς, να µην  έχουν τα απαραίτητα για να ζήσουν και η πολιτεία να είναι αδιάφορη και απούσα.
Αναφερόµαστε στην Βιοµηχανία Ξύλου «ΣΕΛΜΑΝ», στην NEOSET και στην Χηµική  Βιοµηχανία ΙΝΤΕΡΚΕΜ.
Επίσης υπάρχει το πρόβληµα του εργοστασίου παραγωγής τσιµέντου της LAFARGE στη  Χαλκίδα, που έχει ανακοινώσει την διακοπή της λειτουργίας, αλλά δεν έχει δώσει εξηγήσεις ποια  θα είναι η προοπτική.
Η επιχείρηση απολύει το 5% των εργαζοµένων κάθε µήνα, χωρίς να γνωρίζουν τι θα γίνει αύριο, ενώ βλέπουν το µέλλον σκοτεινό, αφού προοπτική απασχόλησης δεν υπάρχει στην Εύβοια  και στην ευρύτερη περιοχή.
Οι πολίτες αναρωτιούνται, αν είναι δυνατό οι επιχειρήσεις να έχουν την ευχέρεια να  κλείνουν προσωρινά όπως φαίνεται το εργοστάσιο και ενδεχοµένως να επανέρθουν αργότερα,  ίσως µε άλλο προσωπικό την στιγµή που ο Νοµός έχει τεράστια ανεργία;

Κύριε Υπουργέ,
Αυτή η κατάσταση δεν µπορεί να συνεχίζεται.  Η ανεργία όπως προαναφέρθηκε έχει ξεπεράσει κάθε προηγούµενο και κάθε µέρα  αυξάνεται. Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. ανακοινώνει τον µέσο όρο της ανεργίας που είναι πράγµατι πολύ υψηλό,  αλλά κανένας δεν αναφέρεται στις περιοχές στις οποίες η ανεργία πηγαίνει προς το 40% και  κανένας αρµόδιος δεν αναλαµβάνει καµία πρωτοβουλία για µείωση των επιπτώσεων.
Η Περιφέρεια Στερεάς, η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, έχοντας επίγνωση της ζοφερής  πραγµατικότητας, η οποία επικρατεί στην Εύβοια, απευθύνεται σε εσάς και στην Ελληνική Πολιτεία ευρύτερα, ζητώντας επιτακτικά να ληφθούν άµεσα µέτρα για τις συγκεκριµένες περιπτώσεις, αλλά και για την ανεργία και την ανάπτυξη της Εύβοιας. Είναι για µας αδιανόητο, να βρίσκεται η ανεργία στην Εύβοια σε αυτά τα ύψη, χιλιάδες πολίτες να µην µπορούν να ζήσουν και να µη γίνεται τίποτε ουσιαστικό.
Ζητάµε να ορίσετε συνάντηση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου µε την Περιφέρεια
Στερεάς, το συντοµότερο δυνατό µε την συµµετοχή των Προεδρείων των τριών (3) Σωµατείων, όπως προαναφέρθηκαν και να ενηµερωθούµε τι σχεδιάζει η LAFARGE για την ΧΑΛΚΙ∆Α.
Είναι εξαιρετικής προτεραιότητας θέµα, η επεξεργασία µέτρων και τρόπων άµεσης  αντιµετώπισης της τεράστιας ανεργίας στην Εύβοια και της ανθρωπιστικής κρίσης που βρίσκεται  σε εξέλιξη.
 Με εκτίµηση
 Ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας

 Αθανάσιος Μπουραντάς

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως: Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνονται τέσσερα ορεινά συγκροτήµατα µε υψόµετρο

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΣΕΤΤΑ, ΤΟ ΠΙΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Αναδημοσίευση από Agronews Η «Ελβετία της Ελλάδας», όπως είναι αλλιώς γνωστό το γραφικό χωριουδάκι του δήμου Ερέτριας είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι από τις πρώτες περιοχές της Εύβοιας που καλύπτονται το Χειμώνα με χιόνι. Η Σέττα, ή αλλιώς Σέτα, απέχει μόλις 128 χιλιόμετρα από την Αθήνα, περίπου δύο ώρες διαδρομή με το αυτοκίνητο.   Το όνομά της το πήρε, σύμφωνα με την παράδοση, από την πανέμορφη Γαλλίδα σύζυγο του Τούρκου ηγεμόνα, που επί τουρκοκρατίας του ανήκε η περιοχή. Λόγω της μορφολογίας της και της φυσικής της θέσης είναι ο ιδανικός προορισμός για τους   λάτρεις των ορεινών αποδράσεων το Χειμώνα   και το Καλοκαίρι. Το περιβάλλον της Σέττας θυμίζει τις Άλπεις, καθώς έχει πλατάνια, ελατοδάση, καστανοδάση με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Με «ορμητήριο» τη Σέττα μπορείτε να εξερευνήσετε με Jeep 4Χ4   και motocross τα κοντινά ορεινά χωριά Μετόχι, Μύστρος, Μανίκια, Μακρυχώρι,   Χιλιαδού, Τραχήλι, Παναγιά, Παρθένι και Στενή. Η Άνω Σέττα α

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΛΗΛΑΝΤΙΟΥ Κινητοποίηση Κυριακή 27/9, 10πμ στη Γέφυρα Βασιλικού

  Εμείς οι πληγέντες και κάτοικοι στην περιοχή του Ληλαντίου που “χτυπήθηκε” από τις καταστροφικές πλημμύρες, διεκδικούμε άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και προστασίας της ίδιας μας της ζωής. Η τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε, δεν ήταν μοιραίο να συμβεί σαν αποτέλεσμα «απρόβλεπτων, ακραίων καιρικών συνθηκών». Είναι ευθύνη των φορέων του κράτους (υπουργεία, περιφέρεια, δήμος) που δεν έχουν πάρει χρόνια τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της περιοχής. Απαιτούμε από κυβέρνηση περιφέρεια και δήμο μέτρα για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να μην κινδυνέψει ξανά η ζωή και το βιος μας: •              Nα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στο 100% χωρίς προϋποθέσεις και δάνεια. •              Να υλοποιηθούν άμεσα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά αντιδιαβρωτικά έργα. •              Να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση της λάσπης από σπίτια, μαγαζιά και χωράφια. •              Να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο. Να καθαριστεί και να αποκατασταθεί ο