Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ



Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20/12/2012 στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος & Ανάπτυξης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας απολογισμός με τη συμπλήρωση 2 χρόνων λειτουργίας της.
Ο Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος της επιτροπής κ. Μπέτσιος Νίκος ανέφερε ότι  με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το Φλεβάρη του 2011 συστάθηκε η Επιτροπή Περιβάλλοντος & Ανάπτυξης, με σκοπό να αντιμετωπίσει με ευελιξία και αμεσότητα τα θέματα περιβάλλοντος, να εξασφαλίσει τη λεπτομερέστερη και ουσιωδέστερη προσέγγιση και αντιμετώπιση αυτών καθώς επίσης να διευκολύνει τη λειτουργία του Περιφερει-ακού Συμβουλίου μειώνοντας το μεγάλο αριθμό των θεμάτων που είχε να εξετάσει.
Ο απολογισμός ήταν θετικός αν κρίνει κανείς από το αποτέλεσμα επεσήμανε ο Πρόεδρος της επιτροπής, αφού τα ανωτέρω επαληθεύτηκαν πλήρως.
Ελήφθησαν 362 αποφάσεις - γνωμοδοτήσεις  στις 40 συνεδριάσεις που πραγματοποιή-θηκαν, στην πλειονότητα τους πολύωρες. Στις συνεδριάσεις αυτές διατέθηκε αρκετός χρόνος για τα μέλη της επιτροπής, για τους εκπροσώπους των δήμων, των φορέων, των επενδυτών και πολιτών.
Η επιτροπή εξαντλούσε όλα σχεδόν τα περιθώρια διερεύνησης των θεμάτων δίνοντας τη δυνατότητα σε δημοτικά συμβούλια να αποστείλουν τις απόψεις τους, σε επενδυτές να προσκομίσουν πρόσθετα στοιχεία επί των μελετών, σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου να ενημερώσουν σχετικά (δασαρχεία, αρχαιολογία κ.α), στις υπηρεσίες της Περιφέρειας να πραγματοποιήσουν αυτοψίες καθώς και να επιστραφούν μελέτες για να διορθωθούν ή να συμπληρωθούν και να δοθεί χρόνος για διαβούλευση.


Ο κ. Μπέτσιος υπενθύμισε ότι σημαντικές και ουσιαστικές ήταν οι προτάσεις από τα μέλη της επιτροπής στις συζητήσεις των θεμάτων αφού ετίθεντο περιβαλλοντικοί και άλλοι πρόσθετοι όροι συμπληρωματικά όσων είχαν οι εισηγήσεις.
Μέσω της κατάθεσης των ερωτήσεων και των απαντήσεων που δίδονταν αναδείχθηκαν θέματα, υπήρξε ενημέρωση, έγιναν έλεγχοι, επιβλήθηκαν πρόστιμα.
Σχετικά με τις απόψεις και εισηγήσεις φορέων, αυτές λαμβάνονταν υπόψη και η επιτρο-πή τις έκανε αποδεκτές, εφόσον ήταν τεκμηριωμένες και αιτιολογημένες.
Ο Πρόεδρος της επιτροπής τόνισε ότι οι περισσότερες γνωμοδοτήσεις ήταν θετικές για πολλές και σημαντικές επενδύσεις προκειμένου να στηριχτεί η ανάπτυξη που τόσο ανά-γκη έχει σήμερα η Περιφέρειά μας και η χώρα μας. Ελήφθησαν όμως και αρνητικές α-ποφάσεις - γνωμοδοτήσεις στις περιπτώσεις που διαπιστώνονταν περιβαλλοντικά προ-βλήματα.
Σε ότι αφορά τη δημοσιότητα και τη διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων ο Πρόεδρος τόνισε ότι υπήρξε η μεγαλύτερη δυνατή, καθώς οι μελέτες δημοσιεύονταν στο τύπο, λάμβανε γνώση ο Δήμος  για να αποστείλει τις απόψεις του και η ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων, εκτός από την κοινοποίησή της στα μέλη της επιτροπής, αποστέλλονταν στους επικεφαλείς των παρατάξεων και σε όλα τα μέλη του  Περιφερειακού Συμβουλί-ου, στους Δήμους, στα ΜΜΕ της Περιφέρειας καθώς επίσης γινόταν ενημέρωση και από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας.
Τα μέλη της επιτροπής αποτίμησαν θετικά στην πλειονότητα τους τη λειτουργιά της και το έργο που επιτέλεσε, επισημαίνοντας τον κίνδυνο λόγω των τελευταίων μέτρων και περικοπών προς την αυτοδιοίκηση να υποβαθμιστεί ο ρόλος της.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως: Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνονται τέσσερα ορεινά συγκροτήµατα µε υψόµετρο

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΣΕΤΤΑ, ΤΟ ΠΙΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Αναδημοσίευση από Agronews Η «Ελβετία της Ελλάδας», όπως είναι αλλιώς γνωστό το γραφικό χωριουδάκι του δήμου Ερέτριας είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι από τις πρώτες περιοχές της Εύβοιας που καλύπτονται το Χειμώνα με χιόνι. Η Σέττα, ή αλλιώς Σέτα, απέχει μόλις 128 χιλιόμετρα από την Αθήνα, περίπου δύο ώρες διαδρομή με το αυτοκίνητο.   Το όνομά της το πήρε, σύμφωνα με την παράδοση, από την πανέμορφη Γαλλίδα σύζυγο του Τούρκου ηγεμόνα, που επί τουρκοκρατίας του ανήκε η περιοχή. Λόγω της μορφολογίας της και της φυσικής της θέσης είναι ο ιδανικός προορισμός για τους   λάτρεις των ορεινών αποδράσεων το Χειμώνα   και το Καλοκαίρι. Το περιβάλλον της Σέττας θυμίζει τις Άλπεις, καθώς έχει πλατάνια, ελατοδάση, καστανοδάση με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Με «ορμητήριο» τη Σέττα μπορείτε να εξερευνήσετε με Jeep 4Χ4   και motocross τα κοντινά ορεινά χωριά Μετόχι, Μύστρος, Μανίκια, Μακρυχώρι,   Χιλιαδού, Τραχήλι, Παναγιά, Παρθένι και Στενή. Η Άνω Σέττα α

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΛΗΛΑΝΤΙΟΥ Κινητοποίηση Κυριακή 27/9, 10πμ στη Γέφυρα Βασιλικού

  Εμείς οι πληγέντες και κάτοικοι στην περιοχή του Ληλαντίου που “χτυπήθηκε” από τις καταστροφικές πλημμύρες, διεκδικούμε άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και προστασίας της ίδιας μας της ζωής. Η τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε, δεν ήταν μοιραίο να συμβεί σαν αποτέλεσμα «απρόβλεπτων, ακραίων καιρικών συνθηκών». Είναι ευθύνη των φορέων του κράτους (υπουργεία, περιφέρεια, δήμος) που δεν έχουν πάρει χρόνια τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της περιοχής. Απαιτούμε από κυβέρνηση περιφέρεια και δήμο μέτρα για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να μην κινδυνέψει ξανά η ζωή και το βιος μας: •              Nα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στο 100% χωρίς προϋποθέσεις και δάνεια. •              Να υλοποιηθούν άμεσα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά αντιδιαβρωτικά έργα. •              Να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση της λάσπης από σπίτια, μαγαζιά και χωράφια. •              Να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο. Να καθαριστεί και να αποκατασταθεί ο