Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΜΙΑ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ, ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΑΡΥΣΤΙΑΣ.

ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΔΕΧΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ
Θετική εξέλιξη φαίνεται να έχει το θέμα της κατοχύρωσης των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων των κατοίκων της Νότιας Καρυστίας ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για την «επιτάχυνση και διαφάνεια στην υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων». Οι διατάξεις του νομοσχεδίου αρχικά είχαν δικαίως ανησυχήσει τους κατοίκους της νότιας Καρυστίας αφού παρείχε την ευχέρεια στις δασικές αρχές να παραχωρήσουν εκτάσεις επί των οποίων έχουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα οι κάτοικοι  θεμελιωμένα στο καθεστώς μεταβίβασης των περιουσιών κατά την διάρκεια της απελευθέρωσης από τους Τούρκους. Με την τροπολογία που δέχθηκε ο Υπουργός Επικρατείας κ. Παμπούκης στο επίμαχο άρθρο 10 παρ.4 , και η οποία έχει ως εξής: « Σε περίπτωση αμφισβήτησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ακινήτων ενώπιων των αρμοδίων διοικητικών επιτροπών, η διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται. » ικανοποιείται το αίτημα των κατοίκων. (βλ. http://www.e-karystos.gr/article.php?id=628. )

Η επιτυχής έκβαση οφείλεται στην συντονισμένη κινητοποίηση των κατοίκων οι οποίοι μάλιστα βρίσκονται στην διαδικασία ίδρυσης και σωματείου για την προστασία των δικαιωμάτων τους, στην συμπαράσταση  και συνεργασία της νέας δημοτικής αρχής και της νέας δημοτικής αντιπολίτευσης του  «καλλικράτειου» δήμου της Καρύστου και  όσων βουλευτών ενεπλάκησαν στην διεκδίκηση( βλ. http://www.e-karystos.gr/article.php?id=627 και http://www.e-karystos.gr/article.php?id=620) Θετική συνεισφορά είχε και η νομική υποστήριξη του αιτήματος από τον πρώην Βουλευτή, Δικηγόρο κ. Παπαγεωργίου ο οποίος ως νομικός σύμβουλος των κατοίκων υπέβαλε ένα εξαιρετικά τεκμηριωμένο υπόμνημα (http://www.e-karystos.gr/article.php?id=621 .)
Ο αγώνας όμως για την πλήρη προστασία τόσο των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών γης όσο και των δικαιωμάτων των τοπικών κοινωνιών που οφείλουν να προτάξουν οι δήμοι συνεχίζεται μέχρις ότου κατανοήσει η πολιτεία ότι  οι τοπικές κοινωνίες επιθυμούν να είναι συμμέτοχοι στις αναπτυξιακές προσπάθειες και όχι απλοί θεατές κερδοσκοπικών παιχνιδιών σε βάρος των συμφερόντων τους, σε βάρος της βιώσιμης ανθρωποκεντρικής ανάπτυξης, στο όνομα της οποίας υποτίθεται ότι παρέχονται οι διευκολύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…