Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.


Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ.
Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα αλλά δόθηκε η ευκαιρία σε όσους ήθελαν να καταθέσουν παρατηρήσεις. Πολλές από αυτές έχουν ενσωματωθεί στην πρόταση του Β2 Σταδίου και έτσι βελτιώνουν μερικώς την αρχική ελλειμματική αφετηρία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΟΥ Β2 ΣΤΑΔΙΟΥ εδώ

Στην διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη εκ μέρους του Δήμου Κύμης Αλιβερίου δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική δημοσιοποίηση και ενθάρρυνση της τοπικής κοινωνίας να συμμετέχει, ίσως διότι η αρμοδιότητα αφέθηκε στον επιχώριο Αντιδήμαρχο ο οποίος μάθαμε ότι συγκάλεσε κάποια σύσκεψη η οποία δεν δημοσιοποιήθηκε όπως επιβάλλει η αρχή της διαφάνειας και της δημοκρατικής διαβούλευσης. Έτσι αναμένεται η τελική συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εκεί ίσως δοθεί η δυνατότητα και στους πολίτες που αποκλείστηκαν έως τώρα στο Αυλωνάρι,  να διατυπώσουν τις απόψεις τους.
Εμείς, έχουμε την άποψη ότι η διαδικασία εκπόνησης του ΣΧΟΟΑΠ, σε όλες τις φάσεις, είναι παράλληλα με την μελετητική εργασία, διαδικασία προδήλως πολιτική διότι καθορίζει το πλαίσιο ανάπτυξης της περιοχής για τα επόμενα χρόνια και συνεπώς πρέπει να είναι μία διεργασία διαβούλευσης με τους φορείς και τους πολίτες έτσι ώστε να γίνουν γνώστες κοινωνοί και συμμέτοχοι του χωροταξικού σχεδιασμού. Εξάλλου οι φορείς και οι πολίτες του πρώην Δήμου Αυλώνος βιώσαμε παρόμοια διαδικασία ουσιαστικής διαβούλευσης, ενόψει της εκπόνησης του ερευνητικού προγράμματος του ΕΜΠ με θέμα τη «διερεύνηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του Δήμου Αυλώνος», το 2008-2009, έχοντας εμπειρία διαβούλευσης και καλή πρακτική, την οποία όμως φαίνεται ότι οι έχοντες, από το 2011 και μετά, την ευθύνη είτε αγνοούν είτε θέλουν να απαξιώνουν.
Την δύναμη της δημοκρατικής διαβούλευσης δεν μπορεί κανείς να απαξιώσει όταν οι πολίτες αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και είναι ενεργοί και συμμέτοχοι. Γιαυτό εξάλλου, σε συνέχεια ανάλογης πρωτοβουλίας που αναλάβαμε στις δύο προηγούμενες φάσεις, δημοσιοποιούμε εμείς το βασικό κείμενο και τους βασικούς χάρτες έτσι ώστε να λάβουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι και να διατυπώσουν παρατηρήσεις και προτάσεις.



Χρήσεις Γης
Χάρτης Πρότασης για Πολεοδομική Οργάνωση Μουρτερής- Αγίου Μερκουρίου

Χάρτης που αποτυπώνει την πρόταση της Μελέτης για την επέκταση του οικισμού του Καλάμου

Η πρόταση της Μελέτης για δημιουργία ζώνης αναζήτησης Περιοχής Πολεοδόμησης στη Αμπελουσία.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΣΕΤΤΑ, ΤΟ ΠΙΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Αναδημοσίευση από Agronews Η «Ελβετία της Ελλάδας», όπως είναι αλλιώς γνωστό το γραφικό χωριουδάκι του δήμου Ερέτριας είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι από τις πρώτες περιοχές της Εύβοιας που καλύπτονται το Χειμώνα με χιόνι. Η Σέττα, ή αλλιώς Σέτα, απέχει μόλις 128 χιλιόμετρα από την Αθήνα, περίπου δύο ώρες διαδρομή με το αυτοκίνητο.   Το όνομά της το πήρε, σύμφωνα με την παράδοση, από την πανέμορφη Γαλλίδα σύζυγο του Τούρκου ηγεμόνα, που επί τουρκοκρατίας του ανήκε η περιοχή. Λόγω της μορφολογίας της και της φυσικής της θέσης είναι ο ιδανικός προορισμός για τους   λάτρεις των ορεινών αποδράσεων το Χειμώνα   και το Καλοκαίρι. Το περιβάλλον της Σέττας θυμίζει τις Άλπεις, καθώς έχει πλατάνια, ελατοδάση, καστανοδάση με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Με «ορμητήριο» τη Σέττα μπορείτε να εξερευνήσετε με Jeep 4Χ4   και motocross τα κοντινά ορεινά χωριά Μετόχι, Μύστρος, Μανίκια, Μακρυχώρι,   Χιλιαδού, Τραχήλι, Παναγιά, Παρθένι και ...

ΧΩΡΙΣ ΠΛΟΙΟ Ο ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ. ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Κάντε κάτι, δεν έχουμε πλοίο, είμαστε αποκλεισμένοι Η Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου κ. Μαρία Κακαλή Ο Άγιος Ευστράτιος  όπως και η Λήμνος είναι δύο νησιά που γειτονεύουν στο Αιγαίο με την Εύβοια και η διασύνδεσή μαζί της θα έπρεπε να αποτελεί στρατηγικό στόχο του ευβοϊκού πολιτικού συστήματος εάν ήταν σε θέση να θέτει, να διεκδικεί και να πραγματώνει στρατηγικούς στόχους. Η ανατολική ακτή της Εύβοιας και το λιμάνι της Κύμης αποτελούν ζωτικής σημασίας διαπεριφερειακό γεωαναπτυξιακό χώρο. Σε κάθε περίπτωση την Εύβοια την ενδιαφέρουν τα προβλήμα αυτών των νησιών. Το νησί του Αγίου Ευστρατίου είναι α ποκλεισμένο εδώ και ένα μήνα, αφού δεν υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως: Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνο...