Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΥΒΟΙΑ 2020»;

Το χρονικό ορόσημο 2020 δηλαδή η δεκαετία που ξεκινά σε λίγες ημέρες αποτελεί ήδη σημείο αναφοράς για την επόμενη προγραμματική περίοδο, μετά το τέλος του ΕΣΠΑ. Η στρατηγική για την «ΕΥΡΩΠΗ 2020» βρίσκεται ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2011.
Βασικοί άξονες της στρατηγικής για την ΕΥΡΩΠΗ 2020 είναι:
·         Ένωση καινοτομίας  έτσι ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ επιστήμης και αγοράς
·         Νεολαία σε κίνηση, για ποιοτική αναβάθμιση του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού συστήματος  και της επαγγελματικής κινητικότητας των νέων στον ευρωπαϊκό χώρο
·         Ψηφιακό θεματολόγιο, δηλαδή επίτευξη βιώσιμων οικονομικών και κοινωνικών ωφελειών χάρη σε μία ψηφιακή ενιαία αγορά. Στόχος το 2013 όλοι οι ευρωπαίοι να έχουν  πρόσβαση στο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας
·         Μία Ευρώπη που χρησιμοποιεί αποτελεσματικά και αποδοτικά τους πόρους της. Προσήλωση στους στόχους για την ενέργεια 2020.
·         Βιομηχανική πολιτική για την πράσινη ανάπτυξη.
·         Νέες δεξιότητες και θέσεις εργασίας δεδομένο ότι την περίοδο αυτή συνταξιοδοτείται  η γενιά που γεννήθηκε την περίοδο της μεταπολεμικής δημογραφικής έκρηξης.
Ο κεντρικός εμβληματικός στόχος αυτής της στρατηγικής είναι: έξυπνη ανάπτυξη με θεμελίωση της οικονομίας στη γνώση και τη καινοτομία, βιώσιμη ανάπτυξη με την προώθηση μίας ανταγωνιστικής οικονομίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα  που αξιοποιεί αποτελεσματικά τους πόρους, ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς που θα προάγει την οικονομία υψηλής απασχόλησης και θα οδηγεί στην κοινωνική και γεωγραφική συνοχή.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο  καλείται και η Ελλάδα να εξειδικεύσει τους εθνικούς στόχους της νέας δεκαετίας. Ο προσανατολισμός σε μία νέα στρατηγική έξυπνης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης μπορεί να γίνει ο μοχλός για να περάσουμε αισιόδοξα την δύσβατη πορεία που επιβάλλει η οικονομική κρίση και η συνακόλουθη επιτήρηση. Η στρατηγική για την ΕΛΛΑΔΑ 2020 μπορεί και πρέπει να γίνει αντικείμενο ενός ανοικτού διαλόγου στην ελληνική κοινωνία.  Ανάλογη ασφαλώς είναι και η προσέγγιση σε επίπεδο περιφερειακής συγκρότησης.
Με αφετηρία την αγωνία για τα όσα μας επιφυλάσσει η δεκαετία που ξεκινά σε λίγες ημέρες είναι χρήσιμο να αναλογιστούμε την πορεία του τόπου μας. Να προσδιορίσουμε τους άμεσους και μεσοπρόθεσμους αναπτυξιακούς στόχους με προσανατολισμό στους γενικότερους στρατηγικούς σχεδιασμούς από τους οποίους ούτε να διαφύγουμε μπορούμε ούτε ασφαλώς και να συνεχίσουμε την «προσφιλή» μας απομόνωση. 
Η ιδιαίτερη πατρίδα μας, ο τόπος μας πρέπει επιτέλους να κερδίσει τον χαμένο χρόνο προσδιορίζοντας τους  συγκεκριμένους, ρεαλιστικούς και μετρήσιμους στόχους για ένα δεκαετές οργανωμένο σχέδιο ανάπτυξης με σαφή προσανατολισμό.
Χρειάζεται λοιπόν η διαμόρφωση, με όρους ανοικτούς στην κοινωνία και με την κοινωνία στο προσκήνιο, μίας ευβοϊκής στρατηγικής για το 2020. Σχεδιάζοντας στην Εύβοια για την δεκαετία που ξεκινά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πεδία αναφοράς μας είναι η Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας αλλά και η πλεονεκτική διαπεριφερειακή σχέση που μπορεί να αναπτύξει η Εύβοια, είναι η Ελλάδα της κρίσης αλλά και της προσπάθειας για μεγάλες ριζοσπαστικές διαρθρωτικές αλλαγές, είναι η Ευρώπη. Μέσα από τους επάλληλους αυτούς κύκλους οφείλουμε να σχεδιάσουμε την στρατηγική για την Εύβοια της νέας δεκαετίας, με την φιλοδοξία και τον ρεαλισμό ότι πρέπει να κερδίσουμε όλα όσα έχουμε χάσει.
Είναι πρόκληση λοιπόν η αναζήτηση των παραμέτρων μίας πραγματικής στρατηγικής για την Εύβοια της δεκαετίας που έφθασε, ενός ρεαλιστικού οράματος  για το πολύ κοντινό 2020. Αυτή την Εύβοια, την ΕΥΒΟΙΑ2020, πρέπει να την προσδιορίσουμε άμεσα, μέσα από έναν ανοικτό διάλογο σε όλα τα επίπεδα του τοπικού πολιτικού συστήματος και της ευβοϊκής κοινωνίας.
Γιατί τελικά υπάρχει δρόμος για την ΕΥΒΟΙΑ 2020.

Σχόλια

  1. Με αφορμή το πολύ ωραίο όραμα για την ΕΥΒΟΙΑ του 2020, θα πρέπει να προσδιοριστούν άμεσα, μέσα από έναν σοβαρό,οριοθετημένο και ειλικρινή διάλογο,με ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ…ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΛΗΜΕΝΟΥΣ κατοίκους της Νότιας Καρυστίας σε όλα τα επίπεδα του τοπικού πολιτικού συστήματος και της ευβοϊκής κοινωνίας.
    Αναφορικά με : Το ψηφιακό θεματολόγιο, δηλαδή την επίτευξη βιώσιμων οικονομικών και κοινωνικών ωφελειών χάρη σε μία ψηφιακή ενιαία αγορά,με στόχο το 2013 όλοι οι ευρωπαίοι…. ,εννοούμε και τους κατοίκους των απομακρυσμένων πχ.Νότιας Καρυστίας?????,να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας….ΠΩΣ???Αυτή τηστιγμή,όπως μπορεί εύκολα να αποδειχθεί από επιτόπια επίσκεψη, ούτε τα κανάλια της κρατικής(αλλά και πλείστα της ιδιωτικής) τηλεόρασης, που την πληρώνουν μέσω ΔΕΗ, δεν μπορούν να ΄΄απολαύσουν΄΄, λόγω μη εγκατάστασης αναλόγων υποδομών στην γη της Νότιας Καρυστίας !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως: Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνονται τέσσερα ορεινά συγκροτήµατα µε υψόµετρο

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΣΕΤΤΑ, ΤΟ ΠΙΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Αναδημοσίευση από Agronews Η «Ελβετία της Ελλάδας», όπως είναι αλλιώς γνωστό το γραφικό χωριουδάκι του δήμου Ερέτριας είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι από τις πρώτες περιοχές της Εύβοιας που καλύπτονται το Χειμώνα με χιόνι. Η Σέττα, ή αλλιώς Σέτα, απέχει μόλις 128 χιλιόμετρα από την Αθήνα, περίπου δύο ώρες διαδρομή με το αυτοκίνητο.   Το όνομά της το πήρε, σύμφωνα με την παράδοση, από την πανέμορφη Γαλλίδα σύζυγο του Τούρκου ηγεμόνα, που επί τουρκοκρατίας του ανήκε η περιοχή. Λόγω της μορφολογίας της και της φυσικής της θέσης είναι ο ιδανικός προορισμός για τους   λάτρεις των ορεινών αποδράσεων το Χειμώνα   και το Καλοκαίρι. Το περιβάλλον της Σέττας θυμίζει τις Άλπεις, καθώς έχει πλατάνια, ελατοδάση, καστανοδάση με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Με «ορμητήριο» τη Σέττα μπορείτε να εξερευνήσετε με Jeep 4Χ4   και motocross τα κοντινά ορεινά χωριά Μετόχι, Μύστρος, Μανίκια, Μακρυχώρι,   Χιλιαδού, Τραχήλι, Παναγιά, Παρθένι και Στενή. Η Άνω Σέττα α

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΛΗΛΑΝΤΙΟΥ Κινητοποίηση Κυριακή 27/9, 10πμ στη Γέφυρα Βασιλικού

  Εμείς οι πληγέντες και κάτοικοι στην περιοχή του Ληλαντίου που “χτυπήθηκε” από τις καταστροφικές πλημμύρες, διεκδικούμε άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και προστασίας της ίδιας μας της ζωής. Η τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε, δεν ήταν μοιραίο να συμβεί σαν αποτέλεσμα «απρόβλεπτων, ακραίων καιρικών συνθηκών». Είναι ευθύνη των φορέων του κράτους (υπουργεία, περιφέρεια, δήμος) που δεν έχουν πάρει χρόνια τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της περιοχής. Απαιτούμε από κυβέρνηση περιφέρεια και δήμο μέτρα για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να μην κινδυνέψει ξανά η ζωή και το βιος μας: •              Nα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στο 100% χωρίς προϋποθέσεις και δάνεια. •              Να υλοποιηθούν άμεσα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά αντιδιαβρωτικά έργα. •              Να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση της λάσπης από σπίτια, μαγαζιά και χωράφια. •              Να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο. Να καθαριστεί και να αποκατασταθεί ο