Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΥΒΟΙΑ 2020»;

Το χρονικό ορόσημο 2020 δηλαδή η δεκαετία που ξεκινά σε λίγες ημέρες αποτελεί ήδη σημείο αναφοράς για την επόμενη προγραμματική περίοδο, μετά το τέλος του ΕΣΠΑ. Η στρατηγική για την «ΕΥΡΩΠΗ 2020» βρίσκεται ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2011.
Βασικοί άξονες της στρατηγικής για την ΕΥΡΩΠΗ 2020 είναι:
·         Ένωση καινοτομίας  έτσι ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ επιστήμης και αγοράς
·         Νεολαία σε κίνηση, για ποιοτική αναβάθμιση του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού συστήματος  και της επαγγελματικής κινητικότητας των νέων στον ευρωπαϊκό χώρο
·         Ψηφιακό θεματολόγιο, δηλαδή επίτευξη βιώσιμων οικονομικών και κοινωνικών ωφελειών χάρη σε μία ψηφιακή ενιαία αγορά. Στόχος το 2013 όλοι οι ευρωπαίοι να έχουν  πρόσβαση στο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας
·         Μία Ευρώπη που χρησιμοποιεί αποτελεσματικά και αποδοτικά τους πόρους της. Προσήλωση στους στόχους για την ενέργεια 2020.
·         Βιομηχανική πολιτική για την πράσινη ανάπτυξη.
·         Νέες δεξιότητες και θέσεις εργασίας δεδομένο ότι την περίοδο αυτή συνταξιοδοτείται  η γενιά που γεννήθηκε την περίοδο της μεταπολεμικής δημογραφικής έκρηξης.
Ο κεντρικός εμβληματικός στόχος αυτής της στρατηγικής είναι: έξυπνη ανάπτυξη με θεμελίωση της οικονομίας στη γνώση και τη καινοτομία, βιώσιμη ανάπτυξη με την προώθηση μίας ανταγωνιστικής οικονομίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα  που αξιοποιεί αποτελεσματικά τους πόρους, ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς που θα προάγει την οικονομία υψηλής απασχόλησης και θα οδηγεί στην κοινωνική και γεωγραφική συνοχή.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο  καλείται και η Ελλάδα να εξειδικεύσει τους εθνικούς στόχους της νέας δεκαετίας. Ο προσανατολισμός σε μία νέα στρατηγική έξυπνης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης μπορεί να γίνει ο μοχλός για να περάσουμε αισιόδοξα την δύσβατη πορεία που επιβάλλει η οικονομική κρίση και η συνακόλουθη επιτήρηση. Η στρατηγική για την ΕΛΛΑΔΑ 2020 μπορεί και πρέπει να γίνει αντικείμενο ενός ανοικτού διαλόγου στην ελληνική κοινωνία.  Ανάλογη ασφαλώς είναι και η προσέγγιση σε επίπεδο περιφερειακής συγκρότησης.
Με αφετηρία την αγωνία για τα όσα μας επιφυλάσσει η δεκαετία που ξεκινά σε λίγες ημέρες είναι χρήσιμο να αναλογιστούμε την πορεία του τόπου μας. Να προσδιορίσουμε τους άμεσους και μεσοπρόθεσμους αναπτυξιακούς στόχους με προσανατολισμό στους γενικότερους στρατηγικούς σχεδιασμούς από τους οποίους ούτε να διαφύγουμε μπορούμε ούτε ασφαλώς και να συνεχίσουμε την «προσφιλή» μας απομόνωση. 
Η ιδιαίτερη πατρίδα μας, ο τόπος μας πρέπει επιτέλους να κερδίσει τον χαμένο χρόνο προσδιορίζοντας τους  συγκεκριμένους, ρεαλιστικούς και μετρήσιμους στόχους για ένα δεκαετές οργανωμένο σχέδιο ανάπτυξης με σαφή προσανατολισμό.
Χρειάζεται λοιπόν η διαμόρφωση, με όρους ανοικτούς στην κοινωνία και με την κοινωνία στο προσκήνιο, μίας ευβοϊκής στρατηγικής για το 2020. Σχεδιάζοντας στην Εύβοια για την δεκαετία που ξεκινά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πεδία αναφοράς μας είναι η Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας αλλά και η πλεονεκτική διαπεριφερειακή σχέση που μπορεί να αναπτύξει η Εύβοια, είναι η Ελλάδα της κρίσης αλλά και της προσπάθειας για μεγάλες ριζοσπαστικές διαρθρωτικές αλλαγές, είναι η Ευρώπη. Μέσα από τους επάλληλους αυτούς κύκλους οφείλουμε να σχεδιάσουμε την στρατηγική για την Εύβοια της νέας δεκαετίας, με την φιλοδοξία και τον ρεαλισμό ότι πρέπει να κερδίσουμε όλα όσα έχουμε χάσει.
Είναι πρόκληση λοιπόν η αναζήτηση των παραμέτρων μίας πραγματικής στρατηγικής για την Εύβοια της δεκαετίας που έφθασε, ενός ρεαλιστικού οράματος  για το πολύ κοντινό 2020. Αυτή την Εύβοια, την ΕΥΒΟΙΑ2020, πρέπει να την προσδιορίσουμε άμεσα, μέσα από έναν ανοικτό διάλογο σε όλα τα επίπεδα του τοπικού πολιτικού συστήματος και της ευβοϊκής κοινωνίας.
Γιατί τελικά υπάρχει δρόμος για την ΕΥΒΟΙΑ 2020.

Σχόλια

  1. Με αφορμή το πολύ ωραίο όραμα για την ΕΥΒΟΙΑ του 2020, θα πρέπει να προσδιοριστούν άμεσα, μέσα από έναν σοβαρό,οριοθετημένο και ειλικρινή διάλογο,με ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ…ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΛΗΜΕΝΟΥΣ κατοίκους της Νότιας Καρυστίας σε όλα τα επίπεδα του τοπικού πολιτικού συστήματος και της ευβοϊκής κοινωνίας.
    Αναφορικά με : Το ψηφιακό θεματολόγιο, δηλαδή την επίτευξη βιώσιμων οικονομικών και κοινωνικών ωφελειών χάρη σε μία ψηφιακή ενιαία αγορά,με στόχο το 2013 όλοι οι ευρωπαίοι…. ,εννοούμε και τους κατοίκους των απομακρυσμένων πχ.Νότιας Καρυστίας?????,να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας….ΠΩΣ???Αυτή τηστιγμή,όπως μπορεί εύκολα να αποδειχθεί από επιτόπια επίσκεψη, ούτε τα κανάλια της κρατικής(αλλά και πλείστα της ιδιωτικής) τηλεόρασης, που την πληρώνουν μέσω ΔΕΗ, δεν μπορούν να ΄΄απολαύσουν΄΄, λόγω μη εγκατάστασης αναλόγων υποδομών στην γη της Νότιας Καρυστίας !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…