Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΥΜΗΣ.

Το εργοστάσιο της ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ στην Κύμη βρίσκεται πολύ κοντά στο κλείσιμο. Αυτό προμηνύουν τα γεγονότα και οι ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών. Αποτέλεσμα αυτών των προδιαγεγραμμένων έως ένα σημείο εξελίξεων είναι η απώλεια των θέσεων εργασίας και ακόμη περισσότερο η περαιτέρω αποσύνθεση της κοινωνικής συνοχής με την επιδείνωση της οικονομικής εξαθλίωσης πολλών νοικοκυριών της περιοχής μας. Η διατάραξη της κοινωνικής συνοχής θα είναι εξίσου αναπόφευκτη ακόμη και εάν υλοποιηθεί η υπόσχεση των μετατάξεων των εργαζομένων σε υπηρεσίες άλλων περιοχών.
Μπροστά στο φάσμα των αρνητικών εξελίξεων που μας κτυπούν την πόρτα είναι άσκοπο να προβάλλονται βραχυπρόθεσμες κοντόφθαλμες λύσεις ή «επαναστατικές γυμναστικές» εκτόνωσης και λαϊκιστικές εξάρσεις. Είναι δύσκολο σε αυτό το κλίμα να αναζητήσει κανείς μεσοπρόθεσμες και βιώσιμες λύσεις με γνώμονα την τοπική ανάπτυξη δηλαδή την βιωσιμότητα της παραγωγικής βάσης και συνεπώς τη διατήρηση σε διαρκή βάση των θέσεων εργασίας μέσα στο εργοστάσιο και όχι γενικώς ανά την Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιδιωχθούν οι δύσκολες αλλά μοναδικά βιώσιμες λύσεις.
Σε κάθε  περίπτωση πρέπει να υπάρξει τα ταχύτερο δυνατόν ένα σχέδιο στρατηγικής για την διατήρηση και εν συνεχεία την παραπέρα ανάπτυξη της παραγωγικής μονάδας στην ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ της Κύμης. Στο σχέδιο αυτό πρέπει να έχει στάδιο διεκδίκησης και σε κάθε ένα στάδιο να προσδιορίζει ξεκάθαρες λύσεις.
Πρέπει να ξεκινήσουμε από μία παραδοχή. Δεν πρέπει να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στη διαδικασία των μετατάξεων. Σε καμία περίπτωση για μετατάξεις εκτός περιοχής αλλά ούτε και στην περιοχή. Αυτή η λύση σήμερα σημαίνει τεράστιο πλήγμα στην τοπική οικονομία και την τοπική ανάπτυξη. Δηλαδή με άλλα λόγια δεν πρέπει να κλείσει το εργοστάσιο.
Λίγο απέχει από το κλειστό εργοστάσιο το εργοστάσιο που δεν παράγει. Ασφαλώς ένα εργοστάσιο για να έχει ζωή πρέπει να είναι βιώσιμο. Βιωσιμότητα σημαίνει εξασφάλιση της απασχόλησης για διαρκή χρονικό ορίζοντα. Συνεπώς προϋποθέτει την ανταγωνιστικότητα, σχέδιο και κυρίως ένταξη σε ένα γενικότερο βιώσιμο σχέδιο ανάπτυξης. Αυτό το σχέδιο είναι πρωτίστως υπόθεση της τοπικής κοινωνίας. Αλίμονο εάν, στις σημερινές μάλιστα συνθήκες, εξακολουθούμε να κοιτάμε το εργοστάσιο με τα μάτια του οικοδεσπότη που παρατηρεί τον φιλοξενούμενο. Συνεπώς μεγαλύτερη εμπλοκή του τοπικού πολιτικού συστήματος. Η εμπλοκή αυτή θα έχει περιεχόμενο όταν δεν εξαντλείται στην διαμαρτυρία αλλά επικεντρώνεται στην επεξεργασία και προώθηση εναλλακτικών λύσεων για την βιώσιμη λειτουργία του. Ακόμη και για την αναζήτηση του κατάλληλου εναλλακτικού ιδιοκτησιακού σχήματος εάν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποφασίσει το κλείσιμό του.
 Γιαυτό καλές είναι οι κινητοποιήσεις που πρέπει να οργανωθούν άμεσα, να είναι δυναμικές και να στείλουν ηχηρότατο μήνυμα στην Κύβέρνηση αλλά απαιτείται και σχέδιο ολοκληρωμένης παρέμβασης με στρατηγικό στόχο την λειτουργία της παραγωγικής βάσης και την διατήρηση των θέσεων εργασίας. Την πρωτοβουλία γιαυτό το σχέδιο πρέπει να την αναλάβει άμεσα ο Δήμος Κύμης- Αλιβερίου ο οποίος πρέπει να διαμορφώσει ένα συνολικότερο στρατηγικό σχέδιο για την τοπική οικονομία. Κάτω από άλλες συνθήκες η άμεση ενασχόληση με αυτό το αντικείμενο θα ήταν υπερβολή στα πρώτα του βήματα. Σήμερα είναι αδήριτη ανάγκη να γίνει παράλληλα με την προσπάθεια οργάνωσης. Σε αυτή τη διαδικασία οφείλουμε όλοι να συμπράξουμε και να στηρίξουμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πάρουμε πρωτοβουλίες. Εάν τα περιμένουμε όλα από το  "κράτος των Αθηνών" ή εάν αρκεστούμε στην επαναστατική γυμναστική και μόνο τότε το παιχνίδι θα έχει χαθεί. Εξάλλου η οργανωμένη παρέμβαση για την ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ είναι το πρώτο βήμα αντίστασης για τα χειρότερα που έρχονται.
Η Κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας- το οποίο έχει την ευθύνη για το εργοστάσιο- οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες αλλά αυτές δεν μπορεί να είναι πρωτοβουλίες που αγνοούν την τοπική οικονομία για την οποία το εργοστάσιο είναι σημαντικό. Πάντως όσες δήθεν έλαβε διαχρονικά έως σήμερα είναι όλες ανίσχυρες, αναποτελεσματικές και γιαυτό αρνηντικές και δεν οδηγούν στην αισιόδοξη προοπτική για τους εργαζόμενους και για τον τόπο μας. Γιαυτό λοιπόν πέρα από τις δυναμικές διεκδικήσεις πρέπει να έχουμε σχέδιο ολοκληρωμένης παρέμβασης με αδιαπραγμάτευτους στόχους τη λειτουργία της παραγωγικής μονάδας και την διατήρηση των θέσεων εργασίας με όρους βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας ακόμη και εάν χρειαστεί οι λύσεις να κινηθούν εκτός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως: Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνονται τέσσερα ορεινά συγκροτήµατα µε υψόµετρο

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΣΕΤΤΑ, ΤΟ ΠΙΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Αναδημοσίευση από Agronews Η «Ελβετία της Ελλάδας», όπως είναι αλλιώς γνωστό το γραφικό χωριουδάκι του δήμου Ερέτριας είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι από τις πρώτες περιοχές της Εύβοιας που καλύπτονται το Χειμώνα με χιόνι. Η Σέττα, ή αλλιώς Σέτα, απέχει μόλις 128 χιλιόμετρα από την Αθήνα, περίπου δύο ώρες διαδρομή με το αυτοκίνητο.   Το όνομά της το πήρε, σύμφωνα με την παράδοση, από την πανέμορφη Γαλλίδα σύζυγο του Τούρκου ηγεμόνα, που επί τουρκοκρατίας του ανήκε η περιοχή. Λόγω της μορφολογίας της και της φυσικής της θέσης είναι ο ιδανικός προορισμός για τους   λάτρεις των ορεινών αποδράσεων το Χειμώνα   και το Καλοκαίρι. Το περιβάλλον της Σέττας θυμίζει τις Άλπεις, καθώς έχει πλατάνια, ελατοδάση, καστανοδάση με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Με «ορμητήριο» τη Σέττα μπορείτε να εξερευνήσετε με Jeep 4Χ4   και motocross τα κοντινά ορεινά χωριά Μετόχι, Μύστρος, Μανίκια, Μακρυχώρι,   Χιλιαδού, Τραχήλι, Παναγιά, Παρθένι και Στενή. Η Άνω Σέττα α

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΛΗΛΑΝΤΙΟΥ Κινητοποίηση Κυριακή 27/9, 10πμ στη Γέφυρα Βασιλικού

  Εμείς οι πληγέντες και κάτοικοι στην περιοχή του Ληλαντίου που “χτυπήθηκε” από τις καταστροφικές πλημμύρες, διεκδικούμε άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και προστασίας της ίδιας μας της ζωής. Η τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε, δεν ήταν μοιραίο να συμβεί σαν αποτέλεσμα «απρόβλεπτων, ακραίων καιρικών συνθηκών». Είναι ευθύνη των φορέων του κράτους (υπουργεία, περιφέρεια, δήμος) που δεν έχουν πάρει χρόνια τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της περιοχής. Απαιτούμε από κυβέρνηση περιφέρεια και δήμο μέτρα για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να μην κινδυνέψει ξανά η ζωή και το βιος μας: •              Nα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στο 100% χωρίς προϋποθέσεις και δάνεια. •              Να υλοποιηθούν άμεσα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά αντιδιαβρωτικά έργα. •              Να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση της λάσπης από σπίτια, μαγαζιά και χωράφια. •              Να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο. Να καθαριστεί και να αποκατασταθεί ο