Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΕΡΛΕΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, με την οποία ζητά να αρθεί η αυθαιρεσία και να σταματήσει ο αποκλεισμός που έχει επιβάλλει η ΔΕΗ ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος 3851/2010 και να εξετάζονται κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών σε ολόκληρο το νομό της Εύβοιας, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών.
Η ερώτηση της βουλευτού έχει ως εξής:
«Η ΔΕΗ με τις ανακοινώσεις που εκδίδει για την εξέταση επενδυτικών αιτημάτων για Φωτοβολταϊκά πάνελ στα διασυνδεδεμένη νησιά, καταργεί στην πράξη την νομοθετική ρύθμιση του άρθρου 15 παραγρ. 6  εδαφ. (β) του ν. 3851/2010 για κατά προτεραιότητα εξέταση των αιτημάτων που υποβάλλουν οι επαγγελματίες αγρότες για το παραπάνω θέμα.
Συγκεκριμένα,  με την τρίτη ανακοίνωση της ΔΕΗ (27-8-2010) η υποδοχή αιτήσεων για φωτοβολταικούς σταθμούς από επαγγελματίες αγρότες στα διασυνδεδεμένα νησιά αναστελλόταν επ’ αόριστον παρά το ότι οι επαγγελματίες αγρότες είχαν έτοιμους προς υποβολή τους φακέλους τους εμπρόθεσμα και σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις του παραπάνω νόμου.
Στη συνέχεια όμως, με την έκτη ανακοίνωση της ΔΕΗ (1-2-2011 αποκλείεται με ρητή διάταξη της ανακοίνωσης αυτής η κατά προτεραιότητα εξέταση των  αιτήσεων των επαγγελματιών αγροτών, με την  αυθαίρετη ερμηνεία ότι η εξαιρετική διάταξη του παραπάνω νόμου για τους αγρότες ίσχυε μόνο για μέχρι 11-10-2010, αγνοώντας εσκεμμένα ότι οι εν λόγω αγρότες είχαν έτοιμους προς υποβολή τους φακέλους τους από 1-9-2010 και η ΔΕΗ δεν τους παρελάμβανε λόγω μη έναρξης της υποδοχή αιτήσεων  στα διασυνδεδεμένα νησιά.
Kατόπιν των ανωτέρω,
                                  Ερωτάσθε κυρία Υπουργέ
1.    Τι προτίθεται να πράξει το ΥΠΕΚΑ για την άρση της αυθαιρεσίας της ΔΕΗ και την ουσιαστική εφαρμογή  του ν. 3851/2010 όσον αφορά στην κατά προτεραιότητα εξέταση των αιτήσεων επαγγελματιών αγροτών στα διασυνδεδεμένα νησιά;
2.    Πως θα εξασφαλισθεί ότι θα γίνουν αποδεκτές οι αιτήσεις για κατά προτεραιότητα εξέταση των σχετικών αιτημάτων επαγγελματιών αγροτών των περιοχών Καρύστου και Σκύρου για τις οποίες η ΔΕΗ αρνείται παράνομα να δεχθεί αιτήσεις;»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…