Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΑΣ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ

Του Δημήτρη Κατσούλη
Υποψ. Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας
με τους ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΕΡΕΑΣ
Για τους ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΕΡΕΑΣ το ισχύον σύστημα περιφερειακής διακυβέρνησης σχεδιάστηκε και κυρίως εφαρμόστηκε με πυξίδα την πεπατημένη της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και των κρατικών νομαρχιών. Αυτό είναι και η βασική αιτία της αποτυχίας του. Σε αυτή προστέθηκαν οι περιορισμένοι ορίζοντες εκείνων που το υπηρέτησαν. Αυτό το σύστημα το αλλάζουμε από την πρώτη στιγμή. Δεν περιμένουμε τον νομοθέτη. Δεν τον χρειαζόμαστε.
Η πρόταση περιφερειακής διακυβέρνησης των ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ  καθιστά την ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ το κεντρικό συλλογικό κυβερνητικό όργανο της Περιφέρειας το οποίο οργανώνεται και λειτουργεί ως σύγχρονη «Περιφερειακή Κυβέρνηση»  που συντονίζει, καθοδηγεί και κατευθύνει συλλογικά την εφαρμογή των περιφερειακών πολιτικών. Η άσκηση των επιμέρους αρμοδιοτήτων των αντιπεριφερειαρχών που συγκροτούν την Εκτελεστική Επιτροπή γίνεται στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων και κατευθύνσεών της. Τέρμα στις λογικές των τιμαρίων και των προσωπικών φέουδων. Σε αυτό θα συμβάλλει επίσης η κατανομή των θεματικών αρμοδιοτήτων για τις περιφερειακές πολιτικές σε όλα τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής είτε είναι θεματικοί είτε είναι «αιρετοί» αντιπεριφερειάρχες. Ο ρόλος του Περιφερειάρχη είναι ρόλος συντονιστικός, καθοδηγητικός και ηγετικός. Σε τελική ανάλυση η ανάδειξη της Εκτελεστικής Επιτροπής σε ενεργό κυβερνητικό όργανο της Περιφέρειας εμπεδώνει και το μέγα ζητούμενο: την περιφερειακή συλλογικότητα.
Η Εκτελεστική Επιτροπή πέραν της ευθύνης για την εισήγηση των πολιτικών και προγραμματικών αποφάσεων στο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ έχει την θεμελιώδη υποχρέωση να λογοδοτεί ενώπιον του Συμβουλίου το οποίο ως αντιπροσωπευτικό σώμα της περιφερειακής κοινωνίας  οφείλει να ελέγχει  την «Περιφερειακή Κυβέρνηση». Η ευθύνη λογοδοσίας είναι τόσο συλλογικό όσο και ατομική για κάθε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, για τον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες.
Για να ασκήσει ουσιαστικό προγραμματικό και ελεγκτικό ρόλο το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του. Πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος του Περιφερειακού Συμβούλου. Αυτό, πέραν των αναγκαίων θεσμικών μέτρων, μπορεί να γίνει και με την  άσκηση του δικαιώματος της οργανωτικής αυτονομίας που απορρέει από την αρχή της πολιτικής και διοικητικής αυτοτέλειας, της «τοπικής αυτονομίας» κατά την έννοια του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας.
Για τους ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΕΡΕΑΣ η αλλαγή της λειτουργίας και του ρόλου του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι ήδη δεδομένη Απόφαση. Το Περιφερειακό Συμβούλιο που ξέραμε τελειώνει με την Περιφέρεια που γνωρίσαμε.
Στο νέο πλαίσιο λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου κεντρικό σημείο αναφοράς είναι ο Περιφερειακός Σύμβουλος και κατόπιν η Περιφερειακή Παράταξη.
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος πρέπει να έχει συνεχή ροή πληροφόρησης για τα τρέχοντα ζητήματα της Περιφέρειας. Όχι μόνο για εκείνα που εγγράφονται στην Ημερήσια Διάταξη των συνεδριάσεων. Δημιουργείται για τον σκοπό αυτό Γραφείο Ενημέρωσης Περιφερειακών Συμβούλων το οποίο θα έχει το καθήκον αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα μέσα της κοινωνίας της πληροφορίας να παρέχει πολύπλευρη ενημέρωση και τεκμηρίωση σε όλους τους Συμβούλους. Σε αυτό θα απευθύνεται ο Περιφερειακός Σύμβουλος ακόμη και όταν ζητά εξειδικευμένη τεκμηρίωση. Με αυτόν τον τρόπο  θα διασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση στα στοιχεία της Διοίκησης αλλά και σε εξειδικευμένη γνώση την οποία μόνος του δεν μπορεί να αποκτήσει ή θα χάσει πολύτιμο χρόνο από την επαγγελματική του ή άλλη πολιτική δραστηριότητα.
Αντίστοιχο Γραφείο Τεκμηρίωσης θα οργανωθεί σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα για να συγκεντρώνει τα τοπικά δεδομένα σε συνεργασία με τις τοπικές υπηρεσίες και τους κοινωνικούς φορείς, δηλαδή θα επικεντρώνεται στην τεκμηρίωση των τοπικών θεμάτων που απασχολούν μόνο τους Περιφερειακούς Συμβούλους μίας μόνο Περιφερειακής Ενότητας.
Ο καλά και σφαιρικά ενημερωμένος Περιφερειακός Σύμβουλος είναι ικανός να συμβάλλει στη διαμόρφωση του περιφερειακού συλλογικού συμφέροντος και στην επιλογή, την άσκηση και τον έλεγχο των αποτελεσματικότερων περιφερειακών πολιτικών. 
Οι Περιφερειακές Παρατάξεις αποτελούν τον άλλο πυλώνα διαμόρφωσης των περιφερειακών πολιτικών. Ο ρόλος τους διευρύνεται και πέραν του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου συμμετέχοντας ενεργά στη διαβούλευση των Αποφάσεων και στην άσκηση του πολιτικού ελέγχου της «Περιφερειακής Αρχής».
Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν αγνοούμε την δυσμενή καταστατική θέση του Περιφερειακού Συμβούλου και προς αυτή την κατεύθυνση θα διεκδικήσουμε δυναμικά μαζί με την Ένωση Περιφερειών και το σύνολο των αιρετών της Περιφέρειας την κατοχύρωση των καταστατικών δικαιωμάτων των Περιφερειακών Συμβούλων για την διευκόλυνση στην αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων τους, για τις αναγκαίες αδειοδοτήσεις για τους αιρετούς εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αλλά και για την πρόσβαση όλων στην πληροφόρηση, την επιμόρφωση και την διαρκή βελτίωση των ηγετικών ικανοτήτων τους.
Για τους ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ο ρόλος του Περιφερειακού Συμβούλου είναι καθοριστικός για την συγκρότηση μίας Περιφέρειας Δημοκρατικής και Συμμετοχικής, μίας Περιφέρειας Ανοικτής στην Κοινωνία, για την ΣΤΕΡΕΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Έχουμε την εμπειρία, την γνώση και κυρίως την τόλμη να εφαρμόσουμε εκείνες τις οργανωτικές και λειτουργικές αλλαγές που θα καταξιώνουν τον Περιφερειακό Σύμβουλο και θα δικαιώνουν  την πολιτική εντολή των πολιτών της ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως: Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνονται τέσσερα ορεινά συγκροτήµατα µε υψόµετρο

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΣΕΤΤΑ, ΤΟ ΠΙΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Αναδημοσίευση από Agronews Η «Ελβετία της Ελλάδας», όπως είναι αλλιώς γνωστό το γραφικό χωριουδάκι του δήμου Ερέτριας είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι από τις πρώτες περιοχές της Εύβοιας που καλύπτονται το Χειμώνα με χιόνι. Η Σέττα, ή αλλιώς Σέτα, απέχει μόλις 128 χιλιόμετρα από την Αθήνα, περίπου δύο ώρες διαδρομή με το αυτοκίνητο.   Το όνομά της το πήρε, σύμφωνα με την παράδοση, από την πανέμορφη Γαλλίδα σύζυγο του Τούρκου ηγεμόνα, που επί τουρκοκρατίας του ανήκε η περιοχή. Λόγω της μορφολογίας της και της φυσικής της θέσης είναι ο ιδανικός προορισμός για τους   λάτρεις των ορεινών αποδράσεων το Χειμώνα   και το Καλοκαίρι. Το περιβάλλον της Σέττας θυμίζει τις Άλπεις, καθώς έχει πλατάνια, ελατοδάση, καστανοδάση με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Με «ορμητήριο» τη Σέττα μπορείτε να εξερευνήσετε με Jeep 4Χ4   και motocross τα κοντινά ορεινά χωριά Μετόχι, Μύστρος, Μανίκια, Μακρυχώρι,   Χιλιαδού, Τραχήλι, Παναγιά, Παρθένι και Στενή. Η Άνω Σέττα α

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΛΗΛΑΝΤΙΟΥ Κινητοποίηση Κυριακή 27/9, 10πμ στη Γέφυρα Βασιλικού

  Εμείς οι πληγέντες και κάτοικοι στην περιοχή του Ληλαντίου που “χτυπήθηκε” από τις καταστροφικές πλημμύρες, διεκδικούμε άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και προστασίας της ίδιας μας της ζωής. Η τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε, δεν ήταν μοιραίο να συμβεί σαν αποτέλεσμα «απρόβλεπτων, ακραίων καιρικών συνθηκών». Είναι ευθύνη των φορέων του κράτους (υπουργεία, περιφέρεια, δήμος) που δεν έχουν πάρει χρόνια τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της περιοχής. Απαιτούμε από κυβέρνηση περιφέρεια και δήμο μέτρα για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να μην κινδυνέψει ξανά η ζωή και το βιος μας: •              Nα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στο 100% χωρίς προϋποθέσεις και δάνεια. •              Να υλοποιηθούν άμεσα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά αντιδιαβρωτικά έργα. •              Να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση της λάσπης από σπίτια, μαγαζιά και χωράφια. •              Να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο. Να καθαριστεί και να αποκατασταθεί ο