Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ


Της Linda Gillham (UK/EA),
Μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Runnymede (Ηνωμένο Βασίλειο)

Η στρατηγική Ευρώπη 2020 υιοθετήθηκε το 2010  από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της για να αποτελέσει το βασικό εργαλείο με το οποίο η ΕΕ θα  ενίσχυε τις οικονομικές επιδόσεις της και θα βελτίωνε την  αειφόρο ανάπτυξη μέχρι το 2020. Τέσσερα χρόνια μετά τη δρομολόγησή της, η στρατηγική χρήζει αναθεώρησης εφόσον, κατά γενική ομολογία, δεν έχει αποδώσει ικανοποιητικά  σε ορισμένους από τους εμβληματικούς στόχους της.
Όμως, πρόοδος έχει σημειωθεί στην εμβληματική πρωτοβουλία για «Μια Ευρώπη που χρησιμοποιεί αποδοτικά τους  πόρους», η οποία είναι καίρια για την επίτευξη πολυάριθμων  στόχων της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά την ενέργεια και το κλίμα, όπως η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου  και η βελτίωση της ανθεκτικότητας της οικονομίας της EE  σε μελλοντικές αυξήσεις των παγκόσμιων τιμών ενέργειας,  προκειμένου να διασφαλιστεί μια πιο βιώσιμη χρήση των  φυσικών πόρων και μια στροφή προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Ωστόσο, παρά την μικρή πρόοδο  των περιβαλλοντικών επιδόσεων της ΕΕ χάρη στην αύξηση  των επενδύσεων στην πράσινη καινοτομία και στην εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ΕΕ απέχει ακόμη  πολύ από την επίτευξη των περισσότερων από τους βασικούς  της στόχους.
Η οικονομική ανάπτυξη και η απασχόληση επικεντρώνουν  σχεδόν αποκλειστικά το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ας μην αναφερθούμε στους στόχους για την εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία, τη μείωση της φτώχειας,  τη νεολαία και τη βιομηχανική πολιτική. Η οικονομική κρίση  έχει προκαλέσει όλεθρο σε ολόκληρη την ΕΕ με απίστευτα  ποσοστά ανεργίας, ιδίως των νέων. Όπως και με την προηγούμενη δεκαετή στρατηγική της Λισαβόνας, πιστεύω ότι η  ΕΕ δεν μπορεί να έχει τις επιτυχίες που προσδοκούσε όσον  αφορά την επίτευξη των αρχικών στόχων. Δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο στους στόχους της ΕΕ για το 2020 και  στο ύψος των απαιτούμενων επενδύσεων. Είναι απαραίτητο  οι τοπικές και περιφερειακές αρχές να χρησιμοποιούνται περισσότερο από τα κράτη μέλη, δεδομένου ότι μπορούν να διαμορφώσουν το κατάλληλο περιβάλλον υπέρ της ανάπτυξης  και της απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο με πιο στοχευμένο  τρόπο. Όμως, παρατηρείται απροθυμία για την αποκέντρωση  αυτών των αρμοδιοτήτων αλλά, πιστεύω, ότι πρόκειται για το  κλειδί της υπόθεσης.
Ακόμη, η Στρατηγική «Ευρώπη 2020» είναι αφηρημένη  έννοια για τους περισσότερους πολίτες της ΕΕ, ιδίως στο  Ηνωμένο Βασίλειο. Η ΕΕ πρέπει να εξηγήσει απλά και με  σαφήνεια τις στρατηγικές της στους πολίτες. Οι λέξεις  «σαφήνεια» και «δράση» πρέπει να αποτελέσουν το νέο  σύνθημα για το 2014. Δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός της  ΕΕ αντιστοιχεί μόνο στο 2 % των συνολικών δημόσιων δαπανών στην ΕΕ, οι πόροι δεν μπορούν να προέρχονται μόνο  από την ΕΕ. Ωστόσο, τα κράτη μέλη δεν έχουν αξιοποιήσει  πλήρως την ενωσιακή χρηματοδότηση για να προωθήσουν  τις εξαιρετικά απαραίτητες για την αναζωογόνηση της οικονομικής ανάπτυξης μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Η έλλειψη  οικειοποίησης, ο καθορισμός των στόχων σύμφωνα με την  αρχή «από την κορυφή προς τη βάση» και ο παραγκωνισμός  των περιφερειών και των πόλεων σε θέματα που τις αφορούν άμεσα, μειώνουν την αξιοπιστία της στρατηγικής αυτής στα  μάτια των πολιτών.


Εάν αναθεωρηθεί η στρατηγική ώστε να γίνει πιο φιλική  προς τον πολίτη, ακολουθώντας ένα πρότυπο πραγματικής  εταιρικής σχέσης με πλήρη συμμετοχή των τοπικών και περιφερειακών αρχών, τότε μόνον θα αλλάξουν τα πράγματα το  2020.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως: Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνονται τέσσερα ορεινά συγκροτήµατα µε υψόµετρο

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΣΕΤΤΑ, ΤΟ ΠΙΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Αναδημοσίευση από Agronews Η «Ελβετία της Ελλάδας», όπως είναι αλλιώς γνωστό το γραφικό χωριουδάκι του δήμου Ερέτριας είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι από τις πρώτες περιοχές της Εύβοιας που καλύπτονται το Χειμώνα με χιόνι. Η Σέττα, ή αλλιώς Σέτα, απέχει μόλις 128 χιλιόμετρα από την Αθήνα, περίπου δύο ώρες διαδρομή με το αυτοκίνητο.   Το όνομά της το πήρε, σύμφωνα με την παράδοση, από την πανέμορφη Γαλλίδα σύζυγο του Τούρκου ηγεμόνα, που επί τουρκοκρατίας του ανήκε η περιοχή. Λόγω της μορφολογίας της και της φυσικής της θέσης είναι ο ιδανικός προορισμός για τους   λάτρεις των ορεινών αποδράσεων το Χειμώνα   και το Καλοκαίρι. Το περιβάλλον της Σέττας θυμίζει τις Άλπεις, καθώς έχει πλατάνια, ελατοδάση, καστανοδάση με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Με «ορμητήριο» τη Σέττα μπορείτε να εξερευνήσετε με Jeep 4Χ4   και motocross τα κοντινά ορεινά χωριά Μετόχι, Μύστρος, Μανίκια, Μακρυχώρι,   Χιλιαδού, Τραχήλι, Παναγιά, Παρθένι και Στενή. Η Άνω Σέττα α

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΛΗΛΑΝΤΙΟΥ Κινητοποίηση Κυριακή 27/9, 10πμ στη Γέφυρα Βασιλικού

  Εμείς οι πληγέντες και κάτοικοι στην περιοχή του Ληλαντίου που “χτυπήθηκε” από τις καταστροφικές πλημμύρες, διεκδικούμε άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και προστασίας της ίδιας μας της ζωής. Η τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε, δεν ήταν μοιραίο να συμβεί σαν αποτέλεσμα «απρόβλεπτων, ακραίων καιρικών συνθηκών». Είναι ευθύνη των φορέων του κράτους (υπουργεία, περιφέρεια, δήμος) που δεν έχουν πάρει χρόνια τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της περιοχής. Απαιτούμε από κυβέρνηση περιφέρεια και δήμο μέτρα για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να μην κινδυνέψει ξανά η ζωή και το βιος μας: •              Nα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στο 100% χωρίς προϋποθέσεις και δάνεια. •              Να υλοποιηθούν άμεσα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά αντιδιαβρωτικά έργα. •              Να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση της λάσπης από σπίτια, μαγαζιά και χωράφια. •              Να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο. Να καθαριστεί και να αποκατασταθεί ο