Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: 15 ΜΑΡΤΙΟΥ –ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ  ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΠΚΑ-ΣτΕ
ΕΔΡΑ:Δ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 1& ΑΓΓ. ΓΟΒΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑ 34100
ΤΗΛ:22210-20509 & 82661
Sait:www.epka-ste.gr
MAIL:info@epka-ste.gr
Χαλκίδα 15-3-2011
15 ΜΑΡΤΙΟΥ –ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτών προσφέρεται άλλη μια φορά για ένα απολογισμό και προβληματισμό, σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών, που  συγκεκριμένα αναφέρονται: στην ικανοποίηση των βασικών τους αναγκών, στην πληροφόρηση τους για την ποιότητα των προϊόντων, στη δυνατότητα τους για  επιλογή, που συνδέεται με την επάρκεια και  την ποικιλία των προϊόντων, στην προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους, στην αποζημίωσή τους όταν πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, στην εκπροσώπηση τους στα κέντρα αποφάσεων, στη καταναλωτική αγωγή τους  και στο δικαίωμά τους για ένα  υγιεινό και αειφόρο φυσικό περιβάλλον. Ο εορτασμός, μάλιστα, αυτός αποκτά δραματική επικαιρότητα ενμέσω παγκόσμιας οικονομκής – και όχι μόνο – κρίσης, που όλο και περισσότερο αποκαλύπτει το… πρόσωπό της.
Όμως, για την ιστορία, ας θυμηθούμε ότι η Ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 1983 με απόφαση του ΟΗΕ, σε ανάμνηση μιας μνημειώδους ομιλίας του Τζον Κένεντι στο Κογκρέσο στις 15 Μαρτίου του 1962, στην οποία σκιαγραφήθηκαν τα τέσσερα πρώτα από τα προαναφερόμενα δικαιώματα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε Ε.Ο.Κ, αναγνώρισε νομοθετικά και διεύρυνε τα δικαιώματα αυτά το 1975, ενώ η Ελλάδα μόνο το 1991.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, θέτοντας το θεμέλιο λίθο του καταναλωτικού κινήματος, είχε πει μεταξύ των άλλων: «Καταναλωτές είμαστε όλοι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομική ομάδα, η οποία επηρεάζει, αλλά και επηρεάζεται σχεδόν από κάθε δημόσια ή ιδιωτική οικονομική απόφαση, τη μόνη σημαίνουσα οικονομική ομάδα, η οποία δεν είναι αποτελεσματικά οργανωμένη και της οποίας οι απόψεις δεν ακούγονται».
Το πρόβλημα, δεν είναι μόνο το «τι» καταναλώνουμε, αλλά και το «πόσο» καταναλώνουμε, όταν μάλιστα ένα δισεκατομμύριο ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ζουν σε άθλιες συνθήκες. Επίσης το θέμα δεν είναι μόνο η προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών, αλλά και η προστασία του πλανήτη και των ίδιων των καταναλωτών από τον καταναλωτισμό.
Ο καταναλωτικός ιμπεριαλισμός διαρκώς ανανεώνει τις μεθόδους του, διαρκώς διευρύνει τους κατακτητικούς στόχους του και με «δούρειο ίππο» την παραπλανητική και αθέμιτη διαφήμιση διεισδύει παντού: σε διαφορετικές  ηλικίες και τάξεις, διαφορετικά φύλα και μορφωτικά επίπεδα. Έχει τους στρατηγούς και τους στρατιώτες του, τα μέσα και τους μεσάζοντές του, τις μηχανές και τους μηχανισμούς του. Κατακτά, αιχμαλωτίζει, παγιδεύει, αλλοτριώνει…
Ο υπερκαταναλωτισμός έγινε, με άλλα λόγια, μια νέα παγκόσμια θρησκεία, με πιστούς τους ανθρώπους που είναι πρώτα καταναλωτές και μετά πολίτες.
Όσο κι αν ακούγεται κοινότοπο, το θέμα είναι πότε, επιτέλους, θα σταματήσουμε να…πριονίζουμε το κλαδί που καθόμαστε και μάλιστα απολαμβάνοντας τους ήχους του πριονίσματος…
Η λύση βρίσκεται στη συνειδητοποίηση των ορίων των αναγκών μας, στη επίγνωση ότι εμείς ανήκουμε στον κόσμο και όχι ο κόσμος σε μας, ότι ο ρυθμός παραγωγής και κατανάλωσης έχει ξεπεράσει κατά πολύ το ρυθμό αναπαραγωγής της φύσης, ότι ο φαύλος κύκλος της υπερκατανάλωσης δεν έχει τέλος, ούτε συντελεί στην ποιότητα ζωής. Η λύση βρίσκεται στο αρμονικό μέτρο, βρίσκεται στην «επιστροφή στη φύση», στην «επιστροφή στον άνθρωπο» και στις αξίες του.
Όντως, χρειάζεται να γίνει μια πολιτισμική επανάσταση για να αλλάξει η στάση μας. Και η επανάσταση αυτή δεν περνά παρά μόνο μέσα από μια αγωγή που θα «παράγει» πολίτες πολιτικοποιημένους. Πολίτες με αντικαταναλωτική, οικο-λογική, ανθρωπιστική συνείδηση.
Χρειάζεται η μαζικοποίηση των φορέων εκπροσώπησης των πολιτών-καταναλωτών, χρειάζεται η ενδυνάμωση του ρόλου και του λόγου μας, ως μέλος του καταναλωτικού κινήματος. Χρειάζεται η συμμετοχή στις Ενώσεις Καταναλωτών ώστε από το κίνημά μας να ακουστεί βροντερή η φωνή μας.
Καλούμε τους πολίτες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να πυκνώσουν τις τάξεις της ΕΠΚΑ-ΣΤΕ, να «τολμήσουν» στην συμμετοχή, για να έχουμε λόγο και ρόλο που χρειαζόμαστε όλοι μας και πρωτίστως οι κατατρεγμένοι της υπερκαταναλωτικής μας κοινωνίας.
Η δύναμη είναι στο…χέρι μας.!
Δεν είναι εύκολος ο δρόμος ,  αυτός όμως είναι  μονόδρομος…!
Για την ΕΠΚΑ-ΣΤΕ
Ο Πρόεδρος                                                     Η Γ.Γ.
Γ. Μητροπέτρος                                               Χ. Δημαρέλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…