Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε. ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ JESSICA.


Η Ευρωπαϊκή  Πρωτοβουλία JESSICA  στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Δημάρχων
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν πολλοί Δήμαρχοι και Εκπρόσωποι Δήμων που συμμετείχαν στην εκδήλωση – παρουσίαση των δράσεων της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας JESSICA η οποία έλαβε χώρα στα Ιωάννινα, την 31η Μαίου 2013, παράλληλα με το Τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων.
Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία JESSICA (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas, «Κοινή Ευρωπαϊκή υποστήριξη για βιώσιμες επενδύσεις σε αστικές περιοχές») είναι ένα Μέσον Χρηματοοικονομικής Τεχνικής που στοχεύει στην υλοποίηση επενδύσεων στις αστικές περιοχές.
Για την υλοποίηση της Πρωτοβουλίας συνεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε συνεργασία με την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στην χώρα μας την Πρωτοβουλία JESSICA στηρίζει η Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ και έχουν συσταθεί Ταμεία Αστικής Ανάπτυξης σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Τα Ταμεία JESSICA τα διαχειρίζονται ελληνικές τράπεζες  όπως η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς, η EUROBANK ERGASIAS, η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος (IBG) και η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα. Οι εκπρόσωποι των Τραπεζών παρουσίασαν στα Ιωάννινα  την έως τώρα πορεία ένταξης των έργων.
Η Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε. ήταν παρούσα.
Στην εκδήλωση μετείχε και από πλευράς της Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε. ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Στάθης Ραγκούσης ο οποίος είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με αρκετούς από τους παριστάμενους Δημάρχους και να συμμεριστεί την αγωνία αλλά και την προσδοκία τους για την υπέρβαση των διαχειριστικών εμποδίων και την επιτυχή ολοκλήρωση των πολύπλοκων διαδικασιών οργάνωσης των Συμπράξεων μεταξύ Δήμων, επενδυτών, τραπεζών και Ταμείων Αστικής Ανάπτυξης. Η Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε. έχει ήδη συνάψει συνεργασίες με Δήμους για να τους παράσχει τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη στη προώθηση και διαχείριση των τοπικών αναπτυξιακών επενδύσεων και στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας JESSICA ιδίως σε τομείς που ενδιαφέρουν  κατεξοχήν την τοπική αυτοδιοίκηση όπως οι επενδύσεις σε υποδομές πόλης  και κυρίως στον οδοφωτισμό.
Στόχος της Εταιρίας είναι η διεύρυνση αυτών των συνεργασιών διότι η φιλοσοφία αλλά και το περιεχόμενο  τέτοιων Μέσων Χρηματοοικονομικής Τεχνικής, όπως το JESSICA, που κινητοποιούν  φορείς και δυνάμεις τοπικής ανάπτυξης, ιδιωτικά και ευρωπαϊκά επενδυτικά κεφάλαια και εντάσσονται σε ολοκληρωμένα σχέδια βιωσιμότητας των πόλεων εναρμονίζονται με το όραμα της Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε. για νέους δρόμους στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…