Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

H ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΕΡΓΑ  ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
Άρθρο του Δημήτρη Κατσούλη
Συνήθως εγείρονται διαμαρτυρίες όταν ο σχεδιασμός της αναδιάρθρωσης δημοσίων υπηρεσιών ή γενικότερα υπηρεσιών του δημόσιου τομέα επιφέρει καταργήσεις οργανικών μονάδων ή συγχωνεύσεις ή μείωση του προσωπικού. Ανάμεσα στις διαμαρτυρίες είναι και εκείνες  των εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών  που συνήθως αντιλαμβάνονται την χωροθέτηση των υπηρεσιών αυτών ως εστία διακίνησης των συναλλασσόμενων πολιτών έτσι ώστε να  ενισχύεται ενδεχομένως η τοπική αγορά, ως αιτία εγκατάστασης των υπηρετούντων υπαλλήλων και των οικογενειών τους και τέλος ως «τίτλο τιμής» για την πόλη ή την κωμόπολη που φιλοξενεί τις δημόσιες υπηρεσίες. Εξαιρούνται από την κατηγορία αυτή οι υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας.
Παράλληλα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι οργανωτικές ανάγκες των δημοσίων υπηρεσιών και τα λειτουργικά μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, όπως η τεχνολογία της πληροφορικής, επιβάλλουν πολλές φορές την αναδιάταξή τους έτσι ώστε να λειτουργήσουν αποδοτικότερα και να μειωθεί το κόστος που επίσης αφορά το δημόσιο και συνεπώς τον κάθε πολίτη.
Σε κάθε περίπτωση ο στόχος πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη με τρόπον ώστε να συναλλάσσεται  άμεσα, με ταχύτητα, χωρίς δηλαδή να χάνει πολύτιμο χρόνο, και με την λιγότερη δυνατή μετακίνηση. Επίσης να μην υποβάλλεται στο επαχθές και προσβλητικό μαρτύριο της συναλλαγής, της πληρωμής του «γρηγορόσημου» ή της ενεργοποίησης των πελατειακών σχέσεων με τον τοπικό βουλευτή, τον νομάρχη, τον δήμαρχο ή την κομματική οργάνωση. Η εξυπηρέτηση του πολίτη και η  έντιμη άσκηση των καθηκόντων του  δημοσίου υπαλλήλου πρέπει να είναι ο στόχος της κάθε δημόσιας υπηρεσίας.
Συνεπώς  όταν η αναδιάταξη υπηρετεί στόχους προς όφελος του πολίτη, της χρηστής διοίκησης και της πάταξης της διαφθοράς δεν πρέπει να συναντά αντιστάσεις ακόμη και εάν χρειάζεται να μειωθεί το προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών ή να αλλάξει η χωροθέτησή τους. Για παράδειγμα: Όταν οι συναλλαγές των φορολογουμένων  με την Δ.Ο.Υ σε λίγο καιρό θα γίνονται εξ΄ ολοκλήρου ηλεκτρονικά και στην χειρότερη των περιπτώσεων ο φορολογούμενος θα υποστηρίζεται από το πλησιέστερο Κ.Ε.Π. ποια σημασία μπορεί να έχει η  σημερινή χωροθέτηση των Δ.Ο.Υ.; Πολύ περισσότερο όταν αλλάξει και το σύστημα των φορολογικών ελέγχων έτσι ώστε να περιοριστεί- πέραν των άλλων- και η εμπλοκή του πελατειακού πολιτικού συστήματος;
Οι πολεοδομίες ευτυχώς καταργούνται και οι πολεοδομικοί έλεγχοι θα ασκούνται από Ελεγκτές Δόμησης που δεν θα έχουν καμία τοπική αναφορά πέραν των εδρών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των Περιφερειών. Στους δήμους θα  παραμείνουν μόνο ως υπηρεσίες διαδικαστικών πράξεων οι νέες Υπηρεσίες Δόμησης.  Τις Υπηρεσίες Δόμησης θα μπορούν πλέον να έχουν όλοι οι δήμοι. Αλλά το παιχνίδι με την διαφθορά και την πολιτική ομηρία των πολιτών θα τελειώσει.
Είτε το θέλουμε είτε όχι το δημόσιο μειώνεται. Έτσι έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού. Η τοπική ανάπτυξη δεν θα εξαρτάται πλέον από την χωροθέτηση  των δημοσίων υπηρεσιών, ούτε εξαρτήθηκε ποτέ, παρά μόνο στην φαντασίωση των τοπικών κοινωνιών. Η τοπική ανάπτυξη εξαρτάται από τις επενδύσεις σε υπηρεσίες, έργα, και παραγωγικές διαδικασίες που αξιοποιούν τον παραγωγικό πλούτο και  δημιουργούν απασχόληση, εξειδίκευση, οικονομική ανάπτυξη. Αυτή την πραγματικότητα πρέπει να δουν οι τοπικές κοινωνίες και οι εκπρόσωποί τους. Όσο νωρίτερα προσανατολιστούμε προς την νέα πραγματικότητα τόσο περισσότερες ευκαιρίες θα έχουμε αδράξει.
Αυτός πρέπει να είναι και ο προσανατολισμός μας στην Εύβοια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…