Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΕΥΒΟΙΑΣ κ. ΘΑΝΑΣΗ ΜΠΟΥΡΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Προς
Υπουργό Εργασίας,
Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας
κ. Ιωάννη Βρούτση
ΘΕΜΑ: Μέτρα αντιµετώπισης της πρωτοφανούς ανεργίας και της ανθρωπιστικής  κρίσης, και µέτρα για το κλείσιµο εργοστασίων χωρίς καµία µέριµνα για τους εργαζόµενους.
Κύριε Υπουργέ,
Η Χώρα συνολικά αντιµετωπίζει πρωτόγνωρες καταστάσεις, µε µεγάλα τµήµατα του  πληθυσµού να µην έχουν δυνατότητα να επιβιώσουν. Η ανεργία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, πάνω από το 27%, αλλά υπάρχουν περιοχές  στις οποίες η ανεργία έχει ξεπεράσει το 35%. Σύµφωνα µε έρευνες της ΓΣΕΕ, υπάρχουν  τουλάχιστον τρείς περιοχές, µεταξύ αυτών και η Εύβοια, στις οποίες η αποβιοµηχάνιση  συντελείται µε τροµακτικούς ρυθµούς.
Στην Εύβοια ελάχιστα εργοστάσια εξακολουθούν να υπολειτουργούν ακόµα. Τα περισσότερα  έχουν κλείσει και όχι µόνο έχουν κλείσει, αλλά δεν έχουν αποζηµιώσει τους εργαζόµενους, δεν  έχουν πληρώσει δεδουλευµένες αποδοχές, ενώ δεν έχουν δώσει καταγγελίες των συµβάσεων, µε  αποτέλεσµα οι εργαζόµενοι να είναι µετέωροι να µην γνωρίζουν τι ισχύει για αυτούς, να µην  έχουν τα απαραίτητα για να ζήσουν και η πολιτεία να είναι αδιάφορη και απούσα.
Αναφερόµαστε στην Βιοµηχανία Ξύλου «ΣΕΛΜΑΝ», στην NEOSET και στην Χηµική  Βιοµηχανία ΙΝΤΕΡΚΕΜ.
Επίσης υπάρχει το πρόβληµα του εργοστασίου παραγωγής τσιµέντου της LAFARGE στη  Χαλκίδα, που έχει ανακοινώσει την διακοπή της λειτουργίας, αλλά δεν έχει δώσει εξηγήσεις ποια  θα είναι η προοπτική.
Η επιχείρηση απολύει το 5% των εργαζοµένων κάθε µήνα, χωρίς να γνωρίζουν τι θα γίνει αύριο, ενώ βλέπουν το µέλλον σκοτεινό, αφού προοπτική απασχόλησης δεν υπάρχει στην Εύβοια  και στην ευρύτερη περιοχή.
Οι πολίτες αναρωτιούνται, αν είναι δυνατό οι επιχειρήσεις να έχουν την ευχέρεια να  κλείνουν προσωρινά όπως φαίνεται το εργοστάσιο και ενδεχοµένως να επανέρθουν αργότερα,  ίσως µε άλλο προσωπικό την στιγµή που ο Νοµός έχει τεράστια ανεργία;

Κύριε Υπουργέ,
Αυτή η κατάσταση δεν µπορεί να συνεχίζεται.  Η ανεργία όπως προαναφέρθηκε έχει ξεπεράσει κάθε προηγούµενο και κάθε µέρα  αυξάνεται. Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. ανακοινώνει τον µέσο όρο της ανεργίας που είναι πράγµατι πολύ υψηλό,  αλλά κανένας δεν αναφέρεται στις περιοχές στις οποίες η ανεργία πηγαίνει προς το 40% και  κανένας αρµόδιος δεν αναλαµβάνει καµία πρωτοβουλία για µείωση των επιπτώσεων.
Η Περιφέρεια Στερεάς, η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, έχοντας επίγνωση της ζοφερής  πραγµατικότητας, η οποία επικρατεί στην Εύβοια, απευθύνεται σε εσάς και στην Ελληνική Πολιτεία ευρύτερα, ζητώντας επιτακτικά να ληφθούν άµεσα µέτρα για τις συγκεκριµένες περιπτώσεις, αλλά και για την ανεργία και την ανάπτυξη της Εύβοιας. Είναι για µας αδιανόητο, να βρίσκεται η ανεργία στην Εύβοια σε αυτά τα ύψη, χιλιάδες πολίτες να µην µπορούν να ζήσουν και να µη γίνεται τίποτε ουσιαστικό.
Ζητάµε να ορίσετε συνάντηση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου µε την Περιφέρεια
Στερεάς, το συντοµότερο δυνατό µε την συµµετοχή των Προεδρείων των τριών (3) Σωµατείων, όπως προαναφέρθηκαν και να ενηµερωθούµε τι σχεδιάζει η LAFARGE για την ΧΑΛΚΙ∆Α.
Είναι εξαιρετικής προτεραιότητας θέµα, η επεξεργασία µέτρων και τρόπων άµεσης  αντιµετώπισης της τεράστιας ανεργίας στην Εύβοια και της ανθρωπιστικής κρίσης που βρίσκεται  σε εξέλιξη.
 Με εκτίµηση
 Ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας

 Αθανάσιος Μπουραντάς

Σχόλια