Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ κ. ΘΑΝΑΣΗ ΜΠΟΥΡΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ κ. ΚΩΝ/ΝΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
Προς
Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας,
κ. Κων/νο Χατζηδάκη
ΘΕΜΑ: ∆ιάθεση των αναγκαίων πιστώσεων για την ΣΑΕΠ – 766 (Αναπτυξιακό  Πρόγραµµα της Περιφέρειας) την ΣΑΕΠ – 066, όπως και των  προβλεπόµενων πιστώσεων από τους ΚΑΠ 2013.
Κύριε Υπουργέ,
Όπως θα πρέπει να γνωρίζετε, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, έχει µειωµένο  πρόγραµµα στο ΕΣΠΑ κα θα συνεχίσει και στην επόµενη Προγραµµατική Περίοδο να έχει  µειωµένες πιστώσεις.
Αυτό συµβαίνει από το γεγονός ότι η Περιφέρεια, πιστώνεται µε ΑΕΠ που δεν της  ανήκει, γεγονός που έχει αναγνωριστεί από όλες τις Κυβερνήσεις της περιόδου 2005 και  µετά.
Όλοι γνωρίζουν ότι οι υποδοµές στην Π.Στ.Ε. και κυρίως στην Εύβοια βρίσκονται όπως  διαµορφώθηκαν πριν 60 περίπου χρόνια.
Η Κυβέρνηση της Ν.∆. που βρισκόταν στην εξουσία κατά την σύνταξη του ΕΣΠΑ, αναγνωρίζοντας το πρόβληµα, µέσα από αλλεπάλληλες συζητήσεις εκείνη την περίοδο, µε  τους Νοµάρχες, Βουλευτές και άλλους φορείς προχώρησε σε δύο σηµαντικές αποφάσεις:
1. Περιέλαβε στο ΠΕΠ Στερεάς το ποσό των 209 εκ. €, για να αυξηθεί το Πρόγραµµα  στο ύψος του Γ΄Κ.Π.Σ., ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια σύµφωνα µε τους  προηγούµενους ρυθµούς.
2. Με την ΣΑΕΠ 766, διέθεσε το ποσό των 400 εκ. για την Περιφέρεια Στερεάς και την  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.  Η κατανοµή ανάµεσα στις δύο Περιφέρειες ήταν 250 εκ. στο Νότιο Αιγαίο, µε δύο  Νοµούς και 150 εκ. στην Στερεά µε τέσσερεις Νοµούς (εξαιρέθηκε η Φωκίδα που  είχε Ειδικό Αναπτυξιακό µε υψηλό προϋπολογισµό).
Το αποτέλεσµα αυτής της προσπάθειας όπως έχει εξελιχθεί µέχρι σήµερα ήταν να  εγκαταλειφθεί τελείως το ποσό των 209 εκ. €, από το ΠΕΠ Στερεάς ενώ η χρηµατοδότηση  της ΣΑΕΠ – 766, µε τους ρυθµούς που χρηµατοδοτείται, µέχρι τώρα, θα χρειασθούν 40  και πλέον χρόνια για να απορροφηθούν τα προγραµµατισµένα ποσά και να εκτελεστούν τα  ενταγµένα έργα.
Για να έχετε την πραγµατική εικόνα, τα έργα που έχουν δηµοπρατηθεί από την ΣΑΕΠ  766, στην Εύβοια και πρέπει να υπογραφούν συµβάσεις µαζί µε κάποια που εκτελούνται  είναι:

Προϋπολογισµός
- Οδοποιΐα Καρυστίας (ΚΑΒΟ ΝΤΟΡΟ) 3.500.000
- Παράκαµψη Γιάλτρων (Βορ. Εύβοια) 10.500.000
- Παράκαµψη Λ. Αιδηψού (έργο Β΄ΚΠΣ) 7.000.000
- Ιστιαία – Βουτάς(έργο Β΄ΚΠΣ) 2.500.000
- Αγδίνες – Παπάδες (εκτελείται) 2.000.000
- Καταπτώσεις οδού Στοµίου-Οξυλίθου (εκτελείται) 3.000.000
- Κόµβος ∆ροσιάς 1.500.000
ΣΥΝΟΛΟ 30.000.000
Όλα τα υπόλοιπα έργα, δεν δηµοπρατούνται αν και είναι έτοιµα από κάθε άποψη,  επειδή οι πιστώσεις που έχουν διατεθεί οδηγούν ουσιαστικά στην ακύρωση του  Προγράµµατος.
Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες τρείς Περιφερειακές Ενότητες (Φθιώτιδα, Βοιωτία,  Ευρυτανία).
Κύριε Υπουργέ,
Κάποιοι προκάτοχοί σας, συµπεριφέρθηκαν µε απαράδεκτο τρόπο στην Περιφέρεια  Στερεάς Ελλάδας, που αδικήθηκε κατάφορα µε το πλασµατικό ΑΕΠ.  Περιµένουµε από εσάς διαφορετικό χειρισµό του ειδικού προβλήµατος που  αντιµετωπίζουµε.
Η µείωση της εθνικής συµµετοχής στο 5% στα συγχρηµατοδοτούµενα έργα, σας  επιτρέπει να χρηµατοδοτήσετε την ΣΑΕΠ – 766 µε το ποσό των 25-30 εκ. € το χρόνο, για  να προχωρήσει το Πρόγραµµα παράλληλα µε το ΕΣΠΑ, όπως ήταν η λογική της  καθιέρωσης της ΣΑΕΠ – 766.  ∆ιαφορετικά, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι το πρόγραµµα αυτό έχει εγκαταλειφθεί και  αναλαµβάνετε αυτή την ευθύνη, αφού µε 6 εκ. € που διαθέσατε για την ΣΑΕΠ – 766, τα 5  εκ. για την ΣΑΕΠ – 066 και το γεγονός ότι βρισκόµαστε στο τέλος Αυγούστου 2013 και δεν  έχει διατεθεί ούτε ένα ΕΥΡΩ, από τους ΚΑΠ για επενδύσεις, σηµαίνει ότι απλά έχουν  εγκαταλειφθεί συνολικά οι Περιφέρειες της Χώρας.
Όµως µε τέτοια πολιτική δεν υπάρχει καµία ελπίδα.
Την ίδια στιγµή υπάρχουν περιοχές της Χώρας (µεταξύ αυτών και η Εύβοια) που έχουν  ανεργία πάνω από 35% και καµία ανησυχία, καµία προσπάθεια, κανένα ενδιαφέρον δεν  έχει επιδειχθεί για να αντιµετωπιστεί σε κάποιο βαθµό αυτή η τραγική και ανεπίτρεπτη  κατάσταση.
Γνωρίζουµε ότι η Κυβέρνηση είναι απασχοληµένη µε την σωτηρία της Χώρας, αλλά  όπως φαίνεται η χώρα είναι δύσκολο να σωθεί όταν οι πολίτες δεν µπορούν να επιβιώσουν.
Με εκτίµηση
 Ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας
 Αθανάσιος Μπουραντάς


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…