Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΙΑ


Του Βασίλη Φλωρίδη

Η χώρα μας βρέθηκε από τα τέλη του 2008 στη δίνη μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Μιας κρίσης που έπληξε καίρια τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ιδίως του ευρωπαϊκού Νότου που, όντας στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα χωρίς στο μεταξύ να ολοκληρωθεί η πολιτική ένωση της Ευρώπης, βρέθηκαν σε δυσμενέστερη θέση απέναντι στις μεγάλες εξαγωγικές χώρες του Βορρά και ιδιαίτερα τη Γερμανία.
Η κρίση αυτή ήταν κρίση κατά βάση χρηματοπιστωτική, δηλαδή την προκάλεσαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ιδίως οι τράπεζες. Η χαλάρωση των θεσμών και κανόνων στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα με πρώτη την κατάργηση του Νόμου Glass-Steagal που ίσχυε από το 1933 επί προεδρίας Φρ. Ρούσβελτ στις ΗΠΑ και απαγόρευε στις τράπεζες να αναμιγνύουν τις επενδυτικές με τις εμπορικές τραπεζικές δραστηριότητες μετέτρεψε τις τράπεζες σε καζίνο με τα λεφτά των καταθετών και έδωσε το δικαίωμα σε αμερικανικές ιδιωτικές τράπεζες να μοχλεύουν ανεξέλεγκτα τα κεφάλαιά τους εκδίδοντας ουσιαστικά ηλεκτρονικό χρήμα. Οι αγορές πλημμύρισαν από αδιαφανή και πολύπλοκα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα με αποτέλεσμα να καρπωθούν τεράστια κέρδη οι εμπνευστές τους, το διεθνές κύκλωμα των αποκαλούμενων «golden boys».
Οι Ελληνες πολίτες βασιζόμενοι στις διαβεβαιώσεις τραπεζιτών και πολιτικών ότι είμαστε σε στάδιο πραγματικής ανάπτυξης, δανείστηκαν χρήματα για να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους και να αγοράσουν πρώτη αλλά και δεύτερη ή τρίτη κατοικία για τα παιδιά τους, συνάπτοντας συμβάσεις ενυπόθηκων δανείων. Αλλοι συμπολίτες μας έλαβαν επιχειρηματικά δάνεια βάζοντας υποθήκη όχι μόνο τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις τους αλλά περαιτέρω και τα ίδια τους τα σπίτια. Σήμερα, μετά από την απρόβλεπτη αυτή μεταβολή των συνθηκών, δηλαδή της παγκόσμιας κρίσης που στο μεταξύ εμφιλοχώρησε, απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακόμη και τα σπίτια της κύριας κατοικίας. Κανείς όμως πολιτειακός παράγοντας δε σκέφτηκε ότι το πνεύμα του αστικού μας δικαίου λέει ότι, όταν μεταβάλλονται απρόβλεπτα οι συνθήκες σε μία αμφοτεροβαρή σύμβαση, τότε και τα δύο μέρη πλήττονται κατά το ίδιο μέτρο. Αυτό πρέπει να οδηγήσει στο λεγόμενο «κούρεμα» των δανείων κατά το μέτρο της πτώσης των αξιών των ακινήτων.
Είχε πει ο Πλάτων ότι, αν με νόμο επιβάλλονταν οι ιδιωτικές συναλλαγές να γίνονται κυρίως με ίδιο κίνδυνο του δανειστή, η οικονομική ζωή στην πόλη θα ήταν λιγότερο ξεδιάντροπη και θα εμφανίζονταν αθλιότητες σπανιότερα (Πλάτωνος Πολιτεία, 556 e).
Ο πλειστηριασμός της πρώτης και κύριας κατοικίας είναι μία νομική διαδικασία που εμπεριέχει θλίψη και δυστυχία. Δεν είναι τυχαίο ότι από το σύνολο των συμβολαιογράφων, οι οποίοι είναι και οι υπάλληλοι που τους διενεργούν, ελάχιστοι επιλέγουν να εμπλακούν σε αυτούς. Στην ουσία αρνούνται να αποτελέσουν μέρος μιας τραγωδίας. Η ακούσια εγκατάλειψη της εστίας που έζησε για χρόνια μία οικογένεια και σε αυτή μεγάλωσαν τα παιδιά της, δε γίνεται ποτέ χωρίς πόνο. Ο κύριος του σπιτιού, είναι, ακόμη, αυτός που θεωρεί τον εαυτό του ατιμασμένο, που δεν έχει εξήγηση να δώσει στα άλλα μέλη της οικογένειάς του αλλά και στο στενό περίγυρό του γιατί συνέβη αυτό 
Ας φανταστούμε λοιπόν τι πρόκειται να συμβεί στη χώρα μας αν τέτοιες ψυχοβόρες διαδικασίες λάβουν μαζική έκταση. Μία άνευ προηγουμένου κοινωνική εξαθλίωση, μία δεύτερη μικρασιατική καταστροφή.
Σε εποχές οικονομικών κρίσεων η Πολιτεία βρίσκεται αλληλέγγυη με τους πολίτες. Προσπαθεί να βρει τρόπους και μέσα για να τους συμπαρασταθεί. Ο Ρούσβελτ το 1933 ίδρυσε με νόμο την Κρατική Εταιρεία Επαναχρηματοδότησης Δανείων Ιδιωτικών Κατοικιών και σταμάτησε τις κατασχέσεις σπιτιών από τις τράπεζες, διέσωσε την αγορά ακινήτων από την αιφνίδια πτώση τιμών, αποζημίωσε τις τράπεζες που ούτως ή άλλως κινδύνευαν να μην πάρουν τίποτε και σταμάτησε μία μαζική κοινωνικά αναστάτωση.

Η δική μας Πολιτεία τι σκοπεύει να κάνει;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως: Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνονται τέσσερα ορεινά συγκροτήµατα µε υψόµετρο

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΣΕΤΤΑ, ΤΟ ΠΙΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Αναδημοσίευση από Agronews Η «Ελβετία της Ελλάδας», όπως είναι αλλιώς γνωστό το γραφικό χωριουδάκι του δήμου Ερέτριας είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι από τις πρώτες περιοχές της Εύβοιας που καλύπτονται το Χειμώνα με χιόνι. Η Σέττα, ή αλλιώς Σέτα, απέχει μόλις 128 χιλιόμετρα από την Αθήνα, περίπου δύο ώρες διαδρομή με το αυτοκίνητο.   Το όνομά της το πήρε, σύμφωνα με την παράδοση, από την πανέμορφη Γαλλίδα σύζυγο του Τούρκου ηγεμόνα, που επί τουρκοκρατίας του ανήκε η περιοχή. Λόγω της μορφολογίας της και της φυσικής της θέσης είναι ο ιδανικός προορισμός για τους   λάτρεις των ορεινών αποδράσεων το Χειμώνα   και το Καλοκαίρι. Το περιβάλλον της Σέττας θυμίζει τις Άλπεις, καθώς έχει πλατάνια, ελατοδάση, καστανοδάση με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Με «ορμητήριο» τη Σέττα μπορείτε να εξερευνήσετε με Jeep 4Χ4   και motocross τα κοντινά ορεινά χωριά Μετόχι, Μύστρος, Μανίκια, Μακρυχώρι,   Χιλιαδού, Τραχήλι, Παναγιά, Παρθένι και Στενή. Η Άνω Σέττα α

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΛΗΛΑΝΤΙΟΥ Κινητοποίηση Κυριακή 27/9, 10πμ στη Γέφυρα Βασιλικού

  Εμείς οι πληγέντες και κάτοικοι στην περιοχή του Ληλαντίου που “χτυπήθηκε” από τις καταστροφικές πλημμύρες, διεκδικούμε άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και προστασίας της ίδιας μας της ζωής. Η τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε, δεν ήταν μοιραίο να συμβεί σαν αποτέλεσμα «απρόβλεπτων, ακραίων καιρικών συνθηκών». Είναι ευθύνη των φορέων του κράτους (υπουργεία, περιφέρεια, δήμος) που δεν έχουν πάρει χρόνια τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της περιοχής. Απαιτούμε από κυβέρνηση περιφέρεια και δήμο μέτρα για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να μην κινδυνέψει ξανά η ζωή και το βιος μας: •              Nα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στο 100% χωρίς προϋποθέσεις και δάνεια. •              Να υλοποιηθούν άμεσα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά αντιδιαβρωτικά έργα. •              Να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση της λάσπης από σπίτια, μαγαζιά και χωράφια. •              Να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο. Να καθαριστεί και να αποκατασταθεί ο