Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΙΑ


Του Βασίλη Φλωρίδη

Η χώρα μας βρέθηκε από τα τέλη του 2008 στη δίνη μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Μιας κρίσης που έπληξε καίρια τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ιδίως του ευρωπαϊκού Νότου που, όντας στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα χωρίς στο μεταξύ να ολοκληρωθεί η πολιτική ένωση της Ευρώπης, βρέθηκαν σε δυσμενέστερη θέση απέναντι στις μεγάλες εξαγωγικές χώρες του Βορρά και ιδιαίτερα τη Γερμανία.
Η κρίση αυτή ήταν κρίση κατά βάση χρηματοπιστωτική, δηλαδή την προκάλεσαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ιδίως οι τράπεζες. Η χαλάρωση των θεσμών και κανόνων στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα με πρώτη την κατάργηση του Νόμου Glass-Steagal που ίσχυε από το 1933 επί προεδρίας Φρ. Ρούσβελτ στις ΗΠΑ και απαγόρευε στις τράπεζες να αναμιγνύουν τις επενδυτικές με τις εμπορικές τραπεζικές δραστηριότητες μετέτρεψε τις τράπεζες σε καζίνο με τα λεφτά των καταθετών και έδωσε το δικαίωμα σε αμερικανικές ιδιωτικές τράπεζες να μοχλεύουν ανεξέλεγκτα τα κεφάλαιά τους εκδίδοντας ουσιαστικά ηλεκτρονικό χρήμα. Οι αγορές πλημμύρισαν από αδιαφανή και πολύπλοκα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα με αποτέλεσμα να καρπωθούν τεράστια κέρδη οι εμπνευστές τους, το διεθνές κύκλωμα των αποκαλούμενων «golden boys».
Οι Ελληνες πολίτες βασιζόμενοι στις διαβεβαιώσεις τραπεζιτών και πολιτικών ότι είμαστε σε στάδιο πραγματικής ανάπτυξης, δανείστηκαν χρήματα για να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους και να αγοράσουν πρώτη αλλά και δεύτερη ή τρίτη κατοικία για τα παιδιά τους, συνάπτοντας συμβάσεις ενυπόθηκων δανείων. Αλλοι συμπολίτες μας έλαβαν επιχειρηματικά δάνεια βάζοντας υποθήκη όχι μόνο τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις τους αλλά περαιτέρω και τα ίδια τους τα σπίτια. Σήμερα, μετά από την απρόβλεπτη αυτή μεταβολή των συνθηκών, δηλαδή της παγκόσμιας κρίσης που στο μεταξύ εμφιλοχώρησε, απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακόμη και τα σπίτια της κύριας κατοικίας. Κανείς όμως πολιτειακός παράγοντας δε σκέφτηκε ότι το πνεύμα του αστικού μας δικαίου λέει ότι, όταν μεταβάλλονται απρόβλεπτα οι συνθήκες σε μία αμφοτεροβαρή σύμβαση, τότε και τα δύο μέρη πλήττονται κατά το ίδιο μέτρο. Αυτό πρέπει να οδηγήσει στο λεγόμενο «κούρεμα» των δανείων κατά το μέτρο της πτώσης των αξιών των ακινήτων.
Είχε πει ο Πλάτων ότι, αν με νόμο επιβάλλονταν οι ιδιωτικές συναλλαγές να γίνονται κυρίως με ίδιο κίνδυνο του δανειστή, η οικονομική ζωή στην πόλη θα ήταν λιγότερο ξεδιάντροπη και θα εμφανίζονταν αθλιότητες σπανιότερα (Πλάτωνος Πολιτεία, 556 e).
Ο πλειστηριασμός της πρώτης και κύριας κατοικίας είναι μία νομική διαδικασία που εμπεριέχει θλίψη και δυστυχία. Δεν είναι τυχαίο ότι από το σύνολο των συμβολαιογράφων, οι οποίοι είναι και οι υπάλληλοι που τους διενεργούν, ελάχιστοι επιλέγουν να εμπλακούν σε αυτούς. Στην ουσία αρνούνται να αποτελέσουν μέρος μιας τραγωδίας. Η ακούσια εγκατάλειψη της εστίας που έζησε για χρόνια μία οικογένεια και σε αυτή μεγάλωσαν τα παιδιά της, δε γίνεται ποτέ χωρίς πόνο. Ο κύριος του σπιτιού, είναι, ακόμη, αυτός που θεωρεί τον εαυτό του ατιμασμένο, που δεν έχει εξήγηση να δώσει στα άλλα μέλη της οικογένειάς του αλλά και στο στενό περίγυρό του γιατί συνέβη αυτό 
Ας φανταστούμε λοιπόν τι πρόκειται να συμβεί στη χώρα μας αν τέτοιες ψυχοβόρες διαδικασίες λάβουν μαζική έκταση. Μία άνευ προηγουμένου κοινωνική εξαθλίωση, μία δεύτερη μικρασιατική καταστροφή.
Σε εποχές οικονομικών κρίσεων η Πολιτεία βρίσκεται αλληλέγγυη με τους πολίτες. Προσπαθεί να βρει τρόπους και μέσα για να τους συμπαρασταθεί. Ο Ρούσβελτ το 1933 ίδρυσε με νόμο την Κρατική Εταιρεία Επαναχρηματοδότησης Δανείων Ιδιωτικών Κατοικιών και σταμάτησε τις κατασχέσεις σπιτιών από τις τράπεζες, διέσωσε την αγορά ακινήτων από την αιφνίδια πτώση τιμών, αποζημίωσε τις τράπεζες που ούτως ή άλλως κινδύνευαν να μην πάρουν τίποτε και σταμάτησε μία μαζική κοινωνικά αναστάτωση.

Η δική μας Πολιτεία τι σκοπεύει να κάνει;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως:
Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνονται τέσσερα ορεινά συγκροτήµατα µε υψόµετρο πάνω από  2.0…