Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΣΕΤΤΑΣ ΜΑΝΙΚΙΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχο Περγαντά η σύμβαση για τη μελέτη του έργου δικτύων ύδρευσης σε 79 οικισμούς της Κεντρικής Εύβοιας, από το φράγμα Σέτα-Μανίκια
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς και ο ανάδοχος του έργου, υπέγραψαν, τη σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και εργολήπτριας επιχείρησης για τις συμπληρωματικές μελέτες κατασκευής δικτύων ύδρευσης Σέτα Μανίκια, που χρηματοδοτείται από πρόγραμμα της Περιφέρειας με 1.200.000 €.
Αντικείμενο της μελέτης είναι τα εξωτερικά υδραγωγεία, συνολικού μήκους 187 χιλιομέτρων, με σκοπό να καλυφθούν οι ανάγκες ύδρευσης της Κεντρικής Εύβοιας, από το Αιγαίο έως τον Ευβοϊκό, και συγκεκριμένα της Κύμης, του Οξύλιθου, της Αμαρύνθου και του Αλιβερίου, καθώς και των παρεμβαλλόμενων πόλεων και οικισμών.
Βασική πηγή υδροληψίας αποτελεί ο ταμιευτήρας του φράγματος Σέτα-Μανίκια, από όπου το νερό, μετά την έξοδό του, προβλέπεται να οδηγείται για διύλιση και στη συνέχεια στη δεξαμενή καθαρού νερού και στα εξωτερικά υδραγωγεία. Τα εξωτερικά υδραγωγεία, μέσα από πέντε κύριους και πολλούς δευτερεύοντες κλάδους δικτύων, καταλήγουν σε 79 δεξαμενές στους υπό υδροδότηση οικισμούς.
«Μια μεγάλη, σημαντική, αναγκαία και ζωτικής σημασίας παρέμβαση για την Εύβοια», χαρακτηρίζει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς το έργο της υδροδότησης της Κεντρικής Εύβοιας από το φράγμα Σέτα-Μανίκια, επισημαίνοντας : «Με την υπογραφή αυτής της σύμβασης, προχωρούμε στην ολοκλήρωση των μελετών για ένα τεράστιο έργο που εξασφαλίζει πόσιμο νερό σε 79 οικισμούς. Πρέπει να πούμε ότι μέχρι να καταλήξει το νερό από το φράγμα στους οικισμούς, χρειάζεται να κατασκευαστούν ορισμένα βασικά έργα, όπως το διυλιστήριο, η κεντρική δεξαμενή συγκέντρωσης νερού και τα εξωτερικά δίκτυα. Με αυτή τη μελέτη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, ολοκληρώνουμε σχεδόν όλες τις μελέτες που απαιτούνται για το σύνολο του έργου. Είμαστε δε σε συνεχή συνεργασία με το ΥΠΥΜΕ9Ι , για να χρηματοδοτηθούν και να κατασκευαστούν αυτά τα έργα. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δίνουμε προτεραιότητα στην ωρίμανση μεγάλων παρεμβάσεων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση επιδιώκουμε να λύσουμε ένα βασικό πρόβλημα μιας τεράστιας περιοχής στην Εύβοια. Μιλάμε για 79 πόλεις και οικισμούς, από το Αιγαίο μέχρι τον Ευβοϊκό, για τις οποίες δρομολογούμε την παροχή πόσιμου και καθαρού νερού. Πιστεύουμε πως η ετοιμότητά μας, ειδικά εν όψει της έναρξης της Ε’ προγραμματικής περιόδου θα είναι βασικό μας εφόδιο για υλοποιήσουμε έργα χρήσιμα και αναγκαία για τον τόπο μας και την κοινωνία»

Υ.Γ. ΕΥΒΟΙΑ 2020 Επειδή το έργο του φράγματος των Μανικίων - Σέττας καρκινοβατεί πολλά χρόνια και το κόστος αποπεράτωσης και λειτουργίας είναι πολλαπλάσιο του κόστους των μελετών και γιαυτό δεν υπάρχει φως για χρηματοδότηση ας κρατάμε "μικρό καλάθι" και συγκρατημένη αισιοδοξία. Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να μπει το "νερό στο αυλάκι" μεταφορικά και κατά κυριολεξία 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως:
Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνονται τέσσερα ορεινά συγκροτήµατα µε υψόµετρο πάνω από  2.0…