Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΟ 2014, ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Λίγες ώρες  μας  χωρίζουν από το κατώφλι του νέου χρόνου.  Όπως κάθε νέο γεννά ελπίδες  για  το καλύτερο.  Για προσωπική και οικογενειακή υγεία και ευτυχία, για  οικονομική βελτίωση, για επίτευξη στόχων και ευόδωση προσδοκιών.
Το 2014 θα είναι σίγουρα χρονιά πολιτικών γεγονότων. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές και οι ευρωεκλογές είναι δεδομένες. Αλλά ίσως αυτές δεν θα είναι παρά συνηθισμένες πολιτικές στιγμές μπροστά σε εξελίξεις  που θα γράψουν πράγματι την ιστορία.
Αν μείνουμε πάντως  σε ότι έχουμε ως δεδομένες πολιτικές στιγμές, πρέπει να υπογραμμίσουμε την σημασία των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η Αυτοδιοίκηση την στιγμή μίας ακόμη οργανωτικής ανασύνταξης με εγγενείς αδυναμίες (Καλλικράτης)  βρέθηκε στην δίνη της οικονομικής κρίσης αλλά και της ισχυροποίησης του συγκεντρωτισμού που πλήγωσε  την καρδιά της συνταγματικής της κατοχύρωσης και του ευρωπαϊκού αυτοδιοικητικού κεκτημένου. Η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια τίθεται σε αμφισβήτηση ενώ οι πολιτικές και οι μηχανισμοί χειραγώγησης  δυναμώνουν.
Η πορεία της Αυτοδιοίκησης  πρέπει να είναι άλλη. Να είναι ο δρόμος  της  ανάκτησης και της ενδυνάμωσης της διοικητικής και οικονομικής της αυτοτέλειας, ο δρόμος της  θωράκισης της τοπικής αυτονομίας και της τοπικής δημοκρατίας. Στην Ελλάδα της κρίσης και της αγωνιώδους ανασυγκρότησης μόνο η αποκέντρωση με ισχυρή και δημοκρατική Αυτοδιοίκηση μπορούν να οδηγήσουν  στην  εθνική και κοινωνική ανάσταση με την κοινωνία όρθια και στο προσκήνιο και την  δημοκρατία ζωντανή, συμμετοχική, πραγματική. Η πολιτική των αναγκαίων θεσμικών μεταρρυθμίσεων και των  οργανωτικών και λειτουργικών  στοχοθεσιών, η πολιτική για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη με  άξονα την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, η υιοθέτηση μέτρων και πρακτικών «έξυπνης» και καινοτόμου ανάπτυξης και πάνω απ΄όλα η εμπέδωση της διαφάνειας, της λογοδοσίας  και όλων των αρχών της προοδευτικής χρηστής διακυβέρνησης είναι το βασικό διακύβευμα των Αυτοδιοικητικών Εκλογών του 2014.
Οι εκλογές πάντως είναι πολιτικές στιγμές που αναπαράγουν το πολιτικό σύστημα αλλά δεν αρκούν για την  πραγμάτωση της δημοκρατίας και της κοινωνικής αναγέννησης, δεν πρέπει και δεν αξίζει να αποσπάσουν  όλη την προσοχή και την συμμετοχική μας ενεργητικότητα.
Η δράση στην κοινωνία, στις τοπικές κοινότητες, στις ομάδες πρωτοβουλίας που γεννιόνται από τους πολίτες ανεξάρτητα και ελεύθερα  έχουν - ίσως ανέκαθεν αλλά στην παρούσα συγκυρία οπωσδήποτε- πολύ μεγαλύτερη σημασία από τις εκλογές.  Αυτές οι δράσεις  γεννούν την  ζωντανή, δυναμική και δημιουργική κοινωνία των πολιτών η οποία πρέπει να κατορθώσει να επηρεάσει, να ελέγξει και να καθοδηγήσει το τοπικό, περιφερειακό και όχι μόνο πολιτικό σύστημα.  Πρέπει και αξίζει να κατακτήσει επιτέλους η κοινωνία των πολιτών την χειραφέτηση της έναντι του πολιτικού συστήματος που συνήθως της υφαρπάζει την πολιτική εντολή για να την χειραγωγεί πελατειακά.

Με αυτές τις σκέψεις αλλά και την βούληση για ενεργότερη συμμετοχή στην κοινωνία των πολιτών μαζί με όλο και περισσότερους  δημιουργικούς πολίτες  καλοσωρίζουμε το 2014 με την ευχή, την ελπίδα και την πίστη ότι θα γίνει η αφετηρία για νέους αγώνες σε νέους δρόμους. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…