Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ: Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ DEAL ΤΡΑΠΕΖΩΝ -ΣΕΛΟΝΤΑ

 Αναδημοσίευση από: http://www.euro2day.gr/
Ως πρόκριμα για τη δημιουργία μεγαλύτερου σχήματος στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών φαίνεται να λειτουργεί η συμφωνία τραπεζών και Σελόντα για την αναδιάρθρωση. Τα σχέδια, οι προοπτικές και τα «αγκάθια» στο δρόμο για την εξυγίανση του κλάδου.
Τα «σπασμένα» των τελευταίων ετών, αλλά και τις προοπτικές που υπάρχουν για έναν από τους βασικούς εξαγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, καλούνται να διαχειριστούν οι τράπεζες οι οποίες αναλαμβάνουν σταδιακά των μετοχικό έλεγχο των εταιρειών του κλάδου, επωμιζόμενες και μέρος της ευθύνης για τα προβλήματά που γιγαντώθηκαν την τελευταία διετία.
Το πρώτο βήμα έγινε χθες στο ξενοδοχείο Central στην Πλάκα. Εκεί πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών η έκτακτη γενική συνέλευση της Σελόντα, όπου οι μέτοχοι της, μεταξύ των οποίων και η Linnaeus Capital, που είχε αντιδράσει σθεναρά στο σχέδιο αναδιάρθρωσης, άναψαν το «πράσινο φως» στο σχέδιο των τραπεζών. Σχέδιο το οποίο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αναμένεται να αποτελέσει τον "μπούσουλα" για αντίστοιχες αναδιαρθρώσεις εταιρειών, είτε αυτές ανήκουν στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας είτε ανήκουν σε άλλους κλάδους.
Ειδικότερα και σε ότι αφορά την περίπτωση της Σελόντα, το πρώτο ορατό βήμα αυτού του σχεδίου αναδιάρθρωσης είναι η κεφαλαιοποίηση ποσού 50,4 εκατ. ευρώ και η ρύθμιση άλλων 100 εκατ. ευρώ και φυσικά η "απόκτηση" της πλειοψηφίας των μετοχών της από τις τράπεζες. Και αυτό γιατί μετά την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης, η οποία τοποθετείται προς στα τέλη του έτους, οι Τράπεζες θα ελέγχουν το 82% της εισηγμένης, οι αδελφοί Στεφανή το 4%, η Linnaeus το 3,5% και με 2,3% ο κ. Γρυπιώτης.
Ωστόσο άγνωστο παραμένει ακόμη ποιο είναι επί της ουσίας το σχέδιο αναδιάρθρωσης στο καθημερινό business και ποια η προβολή που έχει γίνει σε βάθος διετίας. Ποιό είναι δηλαδή το σχέδιο. Επίσης, αδιευκρίνιστο παραμένει ποιος θα "τρέξει" το μαγαζί την επόμενη ημέρα, αν και σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται από την πλευρά της εισηγμένης, νέος CEO θα αναλάβει το μοναδικό εκτελεστικό μέλος του νέου διοικητικού συμβουλίου, ο κ. Ιωάννης Ανδριανόπουλος που σήμερα είναι γενικός διευθυντής της Σελόντα.
Όπως υποστήριξε άλλωστε χθες ο κ. Γιάννης Στεφανής, "το σχέδιο για να λειτουργήσει σωστά, εξαρτάται από την παλιά διοίκηση που παραμένει, από τα νέα μέλη που μπαίνουν στην εταιρεία και πρέπει να προσαρμοστούν σε μια νέα κουλτούρα και από τις τράπεζες που στο τέλος της ημέρας είναι οι νέοι μέτοχοι".
Η αγορά πάντως υποστηρίζει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της αναδιάρθρωσης και να γυρίσει σελίδα τόσο η εταιρεία όσο και ο κλάδος, θα πρέπει τις εταιρείες να τις αναλάβουν τεχνοκράτες με γνώση μεν του κλάδου, αλλά χωρίς «συγγενικούς» δεσμούς με τους παλαιούς και νέους μετόχους.
Τι σημαίνει το deal για τον κλάδο
Πέρα από τα πρόσωπα που θα "τρέξουν" εν προκειμένου τη Σελόντα ή όποια άλλη εταιρεία υπογράψει σχέδιο αναδιάρθρωσης, - πολύ κοντά σε κάτι τέτοιο βρίσκεται και η Νηρεύς ΝΗΡ +4,05% στην οποία οι τράπεζες θα αποκτήσουν σύμφωνα με πληροφορίες το 70% του μετοχικού της κεφαλαίου και θα κεφαλαιοποιήσουν ποσό 60 εκατ. ευρώ- είναι να υλοποιηθούν αυτά που έχουν συμφωνηθεί, όπως ανέφερε στο Euro2day.gr ένα εκ των νέων μελών του δ.σ. της Σελόντα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος απ' ότι φαίνεται θα αποτελέσει και τον συνδετικό κρίκο όχι μόνο μεταξύ των εταιρειών με τις τράπεζες, αλλά και μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου, η αγορά των ιχθυοκαλλιεργειών έχει ενδιαφέρον και προοπτικές παρά τα συσσωρευμένα προβλήματα που διογκώθηκαν στα χρόνια της κρίσης και τους «σκελετούς που υπάρχουν στο ντουλάπι», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Η επόμενη ημέρα του κλάδου απασχολεί ιδιαίτερα τις τράπεζες οι οποίες προκρίνουν ως βιώσιμη λύση τη συγκέντρωση των μεγάλων επιχειρήσεων, προκειμένου το νέο σχήμα να είναι δελεαστικό για επίδοξους επενδυτές. Όπως ανέφερε στο Euro2day.gr στέλεχος της αγοράς οι τράπεζες δεν θέλουν να επωμιστούν το βάρος της διαχείρισης και να μετατραπούν σε επιχειρηματίες, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα δημιουργηθεί μεγαλύτερο σχήμα προκειμένου να απεμπλακούν το συντομότερο δυνατόν και να κεφαλαιοποιήσουν τη συμμετοχή τους, όπως σημείωσε ο ίδιος.
Την ίδια ώρα πάντως ένα ακόμη σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η συγχώνευση να περιοριστεί στη δημιουργία κοινής εμπορικής εταιρείας η οποία με μεγαλύτερη ευκολία θα μπορούσε να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Το σίγουρο είναι ότι παρά τα όποια προβλήματα που γιγαντώθηκαν στα χρόνια της κρίσης ο κλάδος των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών, ο οποίος μέχρι και πριν από δύο χρόνια «έπαιζε μπάλα» μόνος του στις διεθνείς αγορές, δεν έχει απολέσει εντελώς την προστιθέμενη αξία του, ενώ οι εξαγωγές του, αξίας άνω των 400 εκατ. ευρώ, αποτελούν σημαντικό στήριγμα του εθνικού προϊόντος. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται βασικός προμηθευτής στις χώρες του ΟΟΣΑ στο συγκεκριμένο είδος.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στα νωπά ψάρια η Ελλάδα είναι ο πρώτος προμηθευτής της Ιταλίας και της Γαλλίας με ποσοστά συμμετοχής 40% και 23%, αντίστοιχα, στο σύνολο των εισαγωγών τους. Παρ' όλα αυτά οι γείτονες Τούρκοι, οι οποίοι έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν μεγάλα σχήματα, συνεχίζουν τις επενδύσεις, αυξάνουν "επικίνδυνα", για τα ελληνικά συμφέροντα, την παραγωγή τους και κερδίζουν μερίδιο στους παραδοσιακούς πελάτες (Ισπανία, Ιταλία), ενώ στο photo finish βγήκαν νικητές και στην αγορά της Ρωσίας


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως:
Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνονται τέσσερα ορεινά συγκροτήµατα µε υψόµετρο πάνω από  2.0…

Η ΡΗΤΙΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ.

Οι «ρητινοσυλλέκτες» ή «ρητινοκαλλιεργητές» ή κατά την παλαιότερη ονομασία οι «ρετσινάδες», αποτελούν μία επαγγελματική ομάδα, με λιγότερα πλέον από 2.000 άτομα σε όλη την χώρα, η οποία είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένη με την Εύβοια και συγκεκριμένα με την Βόρεια Εύβοια. Η περιοχή της Βόρειας Εύβοιας είναι η πρώτη σε παραγωγή ρητίνης πανελλαδικά και τα σωματεία των ρητινοκαλλιεργητών είναι το πολυπληθέστερα. Παλαιότερα ο κλάδος και πολυπληθής ήταν και η παραγωγή πολύ μεγαλύτερη. Κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες αποδεκάτισαν τον κλάδο και μείωσαν την παραγωγή. Σε αυτό συνέβαλε καθοριστικότερα ο ανταγωνισμός με άλλες χώρες που παράγουν υποπροϊόντα προερχόμενα από την επεξεργασία της χημικής ρητίνης όπως η Κίνα, αλλά και οι συνθήκες και όροι εργασίας, το επαγγελματικό εν γένει καθεστώς. Οι ρητινοκαλλιεργητές περιμένουν πολλούς μήνες για να εισπράξουν τις επιδοτήσεις ενώ παραμένουν εντελώς έξω από τη διαδικασία προώθησης  της παραγόμενης πρώτης ύλης στην αγορά.

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…