Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΝΕΙ ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ… ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ


Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΝΕΑΣ ΑΡΤΑΚΗΣ


Ένα από τα πολλά παραδείγματα εγκατάλειψης της παραγωγικής δραστηριότητας και διάλυσης του παραγωγικού ιστού της χώρας είναι και η επίμονη άσκηση πολιτικών εξάρθρωσης της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, του πρωτογενούς τομέα γενικότερα. Χαρακτηριστικό δε παράδειγμα η κατάρρευση της γεωργικής εκπαίδευσης. Πριν από αρκετές δεκαετίες το Ελληνικό Κράτος είχε οργανώσει ένα δημόσιο δίκτυο αγροτικής εκπαίδευσης και μέσα από αυτό οι αγρότες και γενικότερα οι αγροτικές οικογένειες αποκτούσαν γνώσεις, ανανέωναν το γνωστικό τους επίπεδο σε τομείς που αποτελούσαν την καθημερινότητα του μόχθου τους στο χωράφι και στην κτηνοτροφική εγκατάσταση.
Στη συνέχεια την σκυτάλη της δημόσιας αγροτικής εκπαίδευσης ανέλαβε ο αθηνοκεντρικός ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα» που το 2011 συγχωνεύτηκε στον ΕΛΓΟ «Δήμητρα». Σταδιακά όμως οι παλιές δομές, τα γνωστά Κέντρα Γεωργικής Εκπαίδευσης που είχαν δημιουργηθεί σε κάθε νομό της χώρας, αποψιλώθηκαν από προσωπικό και διαδικασίες εκπαίδευσης, έμειναν κτίρια άδεια και εγκαταλελειμμένα. Η αφ’ υψηλού κατάρτιση που σχεδιαζόταν στην Αθήνα και έξω από τις ανάγκες της περιφέρειας, παράλληλα με την άσκηση των πολιτικών απογεωργοποίησης και διάλυσης της παραγωγικής βάσης της χώρας επισκίασαν την σημασία της γεωργικής εκπαίδευσης ενώ παράλληλα επιδιώχθηκε η προώθηση ιδιωτικών δομών που όλοι γνωρίζουμε πως στήθηκαν και πως λειτούργησαν.

Ανάμεσα στα ΚΕΓΕ που αποδυναμώθηκαν ήταν και το ΚΕΓΕ της Νέας Αρτάκης, το μοναδικό κέντρο δημόσιας γεωργικής κατάρτισης στην Εύβοια.
Το Κέντρο στην Νέα Αρτάκη λειτουργεί διαρκώς από την ίδρυσή του (δεκαετία 60΄) έως σήμερα. Έχει προηγηθεί η πραγματικά «επική» εποχή της γεωργικής εκπαίδευσης στις προηγούμενες δεκαετίες όπου το ΚΕΓΕ Νέας Αρτάκης υπήρξε κυψέλη επιμόρφωσης για τον αγροτικό κόσμο της Εύβοιας, εποχές που οι μεν παλαιότεροι αγρότες την έχουν ζήσει, οι νεότεροι άρχισαν μόλις να την γνωρίζουν. 
Όμως η δημόσια γεωργική  εκπαίδευση και ειδικότερα οι δράσεις κατάρτισης και ενημέρωσης των αγροτών δεν μπορεί να περιορίζεται στην εφαρμογή σποραδικών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εκπαίδευσης και παροχής  υπηρεσιών κατάρτισης που θα βασίζεται στις προτεραιότητες της τοπικής γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, να κινητοποιεί κυρίως το ντόπιο επιστημονικό δυναμικό το οποίο ασφαλώς πρέπει να βγει έξω από τα γραφεία, να προσφέρει γνώσεις και οδηγίες στις αίθουσες κατάρτισης αλλά κυρίως να πάει στο χωράφι και στην κτηνοτροφική εγκατάσταση, να ξαναγίνει όπως παλιά αλλά με σύγχρονες μεθόδους και τεχνολογικά εργαλεία το στήριγμα του αγρότη και του κτηνοτρόφου. Αυτή η αναγκαιότητα δεν είναι θεωρητική αλλά αντιθέτως είναι το απόσταγμα όσων ζητούν και περιμένουν  οι αγρότες και ιδίως οι νέοι αγρότες της ελληνικής περιφέρειας και εν προκειμένων της Εύβοιας. Οι ασχολούμενοι με την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή μας διψούν για την οργάνωση προγραμμάτων κατάρτισης αλλά και την οργάνωση της επιστημονικής και διδακτικής υποστήριξης σε εντελώς νέα βάση και κυρίως με γνώμονα τις ανάγκες του τοπικού αγροτικού κόσμου.
Ο ρόλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και των Κέντρων όπως αυτό της Νέας Αρτάκης είναι ακριβώς αυτός. Η παροχή δωρεάν κατάρτισης και ενημέρωσης για όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα αγροτικών θεμάτων, τόσο σε παραδοσιακούς τομείς όσο και σε καινοτόμες καλλιέργειες που έχουν μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική στην Εύβοια. Για όλα αυτά χρειάζεται συνεργασία μεταξύ των κεντρικών φορέων, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Περιφέρειας, του Δήμου και των τοπικών φορέων του πρωτογενή τομέα. Το Κέντρο Δήμητρα Νέας Αρτάκης μπορεί να είναι ο κοινός τόπος αυτής της συνεργασίας προς όφελος της αγροτικής ανάπτυξης στην Εύβοια


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…