Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΝΕΙ ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ… ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ


Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΝΕΑΣ ΑΡΤΑΚΗΣ


Ένα από τα πολλά παραδείγματα εγκατάλειψης της παραγωγικής δραστηριότητας και διάλυσης του παραγωγικού ιστού της χώρας είναι και η επίμονη άσκηση πολιτικών εξάρθρωσης της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, του πρωτογενούς τομέα γενικότερα. Χαρακτηριστικό δε παράδειγμα η κατάρρευση της γεωργικής εκπαίδευσης. Πριν από αρκετές δεκαετίες το Ελληνικό Κράτος είχε οργανώσει ένα δημόσιο δίκτυο αγροτικής εκπαίδευσης και μέσα από αυτό οι αγρότες και γενικότερα οι αγροτικές οικογένειες αποκτούσαν γνώσεις, ανανέωναν το γνωστικό τους επίπεδο σε τομείς που αποτελούσαν την καθημερινότητα του μόχθου τους στο χωράφι και στην κτηνοτροφική εγκατάσταση.
Στη συνέχεια την σκυτάλη της δημόσιας αγροτικής εκπαίδευσης ανέλαβε ο αθηνοκεντρικός ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα» που το 2011 συγχωνεύτηκε στον ΕΛΓΟ «Δήμητρα». Σταδιακά όμως οι παλιές δομές, τα γνωστά Κέντρα Γεωργικής Εκπαίδευσης που είχαν δημιουργηθεί σε κάθε νομό της χώρας, αποψιλώθηκαν από προσωπικό και διαδικασίες εκπαίδευσης, έμειναν κτίρια άδεια και εγκαταλελειμμένα. Η αφ’ υψηλού κατάρτιση που σχεδιαζόταν στην Αθήνα και έξω από τις ανάγκες της περιφέρειας, παράλληλα με την άσκηση των πολιτικών απογεωργοποίησης και διάλυσης της παραγωγικής βάσης της χώρας επισκίασαν την σημασία της γεωργικής εκπαίδευσης ενώ παράλληλα επιδιώχθηκε η προώθηση ιδιωτικών δομών που όλοι γνωρίζουμε πως στήθηκαν και πως λειτούργησαν.

Ανάμεσα στα ΚΕΓΕ που αποδυναμώθηκαν ήταν και το ΚΕΓΕ της Νέας Αρτάκης, το μοναδικό κέντρο δημόσιας γεωργικής κατάρτισης στην Εύβοια.
Το Κέντρο στην Νέα Αρτάκη λειτουργεί διαρκώς από την ίδρυσή του (δεκαετία 60΄) έως σήμερα. Έχει προηγηθεί η πραγματικά «επική» εποχή της γεωργικής εκπαίδευσης στις προηγούμενες δεκαετίες όπου το ΚΕΓΕ Νέας Αρτάκης υπήρξε κυψέλη επιμόρφωσης για τον αγροτικό κόσμο της Εύβοιας, εποχές που οι μεν παλαιότεροι αγρότες την έχουν ζήσει, οι νεότεροι άρχισαν μόλις να την γνωρίζουν. 
Όμως η δημόσια γεωργική  εκπαίδευση και ειδικότερα οι δράσεις κατάρτισης και ενημέρωσης των αγροτών δεν μπορεί να περιορίζεται στην εφαρμογή σποραδικών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εκπαίδευσης και παροχής  υπηρεσιών κατάρτισης που θα βασίζεται στις προτεραιότητες της τοπικής γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, να κινητοποιεί κυρίως το ντόπιο επιστημονικό δυναμικό το οποίο ασφαλώς πρέπει να βγει έξω από τα γραφεία, να προσφέρει γνώσεις και οδηγίες στις αίθουσες κατάρτισης αλλά κυρίως να πάει στο χωράφι και στην κτηνοτροφική εγκατάσταση, να ξαναγίνει όπως παλιά αλλά με σύγχρονες μεθόδους και τεχνολογικά εργαλεία το στήριγμα του αγρότη και του κτηνοτρόφου. Αυτή η αναγκαιότητα δεν είναι θεωρητική αλλά αντιθέτως είναι το απόσταγμα όσων ζητούν και περιμένουν  οι αγρότες και ιδίως οι νέοι αγρότες της ελληνικής περιφέρειας και εν προκειμένων της Εύβοιας. Οι ασχολούμενοι με την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή μας διψούν για την οργάνωση προγραμμάτων κατάρτισης αλλά και την οργάνωση της επιστημονικής και διδακτικής υποστήριξης σε εντελώς νέα βάση και κυρίως με γνώμονα τις ανάγκες του τοπικού αγροτικού κόσμου.
Ο ρόλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και των Κέντρων όπως αυτό της Νέας Αρτάκης είναι ακριβώς αυτός. Η παροχή δωρεάν κατάρτισης και ενημέρωσης για όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα αγροτικών θεμάτων, τόσο σε παραδοσιακούς τομείς όσο και σε καινοτόμες καλλιέργειες που έχουν μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική στην Εύβοια. Για όλα αυτά χρειάζεται συνεργασία μεταξύ των κεντρικών φορέων, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Περιφέρειας, του Δήμου και των τοπικών φορέων του πρωτογενή τομέα. Το Κέντρο Δήμητρα Νέας Αρτάκης μπορεί να είναι ο κοινός τόπος αυτής της συνεργασίας προς όφελος της αγροτικής ανάπτυξης στην Εύβοια


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως: Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνονται τέσσερα ορεινά συγκροτήµατα µε υψόµετρο

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΣΕΤΤΑ, ΤΟ ΠΙΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Αναδημοσίευση από Agronews Η «Ελβετία της Ελλάδας», όπως είναι αλλιώς γνωστό το γραφικό χωριουδάκι του δήμου Ερέτριας είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι από τις πρώτες περιοχές της Εύβοιας που καλύπτονται το Χειμώνα με χιόνι. Η Σέττα, ή αλλιώς Σέτα, απέχει μόλις 128 χιλιόμετρα από την Αθήνα, περίπου δύο ώρες διαδρομή με το αυτοκίνητο.   Το όνομά της το πήρε, σύμφωνα με την παράδοση, από την πανέμορφη Γαλλίδα σύζυγο του Τούρκου ηγεμόνα, που επί τουρκοκρατίας του ανήκε η περιοχή. Λόγω της μορφολογίας της και της φυσικής της θέσης είναι ο ιδανικός προορισμός για τους   λάτρεις των ορεινών αποδράσεων το Χειμώνα   και το Καλοκαίρι. Το περιβάλλον της Σέττας θυμίζει τις Άλπεις, καθώς έχει πλατάνια, ελατοδάση, καστανοδάση με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Με «ορμητήριο» τη Σέττα μπορείτε να εξερευνήσετε με Jeep 4Χ4   και motocross τα κοντινά ορεινά χωριά Μετόχι, Μύστρος, Μανίκια, Μακρυχώρι,   Χιλιαδού, Τραχήλι, Παναγιά, Παρθένι και Στενή. Η Άνω Σέττα α

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΛΗΛΑΝΤΙΟΥ Κινητοποίηση Κυριακή 27/9, 10πμ στη Γέφυρα Βασιλικού

  Εμείς οι πληγέντες και κάτοικοι στην περιοχή του Ληλαντίου που “χτυπήθηκε” από τις καταστροφικές πλημμύρες, διεκδικούμε άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και προστασίας της ίδιας μας της ζωής. Η τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε, δεν ήταν μοιραίο να συμβεί σαν αποτέλεσμα «απρόβλεπτων, ακραίων καιρικών συνθηκών». Είναι ευθύνη των φορέων του κράτους (υπουργεία, περιφέρεια, δήμος) που δεν έχουν πάρει χρόνια τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της περιοχής. Απαιτούμε από κυβέρνηση περιφέρεια και δήμο μέτρα για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να μην κινδυνέψει ξανά η ζωή και το βιος μας: •              Nα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στο 100% χωρίς προϋποθέσεις και δάνεια. •              Να υλοποιηθούν άμεσα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά αντιδιαβρωτικά έργα. •              Να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση της λάσπης από σπίτια, μαγαζιά και χωράφια. •              Να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο. Να καθαριστεί και να αποκατασταθεί ο