Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σχέδια και…λεφτά υπάρχουν! (Οι «ανοικτοί λογαριασμοί» της ΑττικοΒοιωτίας)


του  Βασίλη Τσιτσιρίγκου*

Η άτυπη Βιομηχανική Ζώνη στα όρια της ΑττικοBοιωτίας (Οινόφυτα-Σχηματάρι) συγκροτείται από περίπου 1650 βιομηχανίες που διαχρονικά αξιοποίησαν την τοποθεσία, τα δίκτυα και  την προσφορά εργατικών χεριών.
Παρά τις ευεργετικές επιπτώσεις της βιομηχανικής δραστηριότητας στο εισόδημα και την απασχόληση, η περιοχή χαρακτηρίζεται υψηλής επικινδυνότητας-ρύπανσης έχοντας…ανοικτούς λογαριασμούς (περιβαλλοντική υποβάθμιση, χωροθέτηση, δημόσια υγεία, κλπ) από το παρελθόν :  Που καιρός, εκεί στα 1970 στο ζενίθ της (άναρχης) ανάπτυξης της Ελληνικής Βιομηχανίας -χρόνια που ήταν της μαζικής παραγωγής και κυριαρχίας της “οικονομετρικής”  ανάπτυξης-για δεύτερες σκέψεις οργάνωσης της βιομηχανικής δραστηριότητας  και για περιβαλλοντική προστασία.
To διακύβευμα τότε ήταν η δουλειά για τους “εσωτερικούς μετανάστες”, η κάλυψη της παραγωγής, η  παραγωγή τελικών προϊόντων.
   
Το πρόβλημα της ρύπανσης στην ζώνη Οινόφυτα-Σχηματάρι-Ασωπός, αναδείχτηκε από τους ανθρώπους  της περιοχής. Το  μετέφερε στο πολιτικό πεδίο η Αριστερά, ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης  με ερωτήσεις στην Βουλή-Ευρωβουλή. Αργότερα μπήκε στην ατζέντα των Υπουργείων και σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο των περιβαλλοντικών πολιτικών της  Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Και αυτό είναι ΕΝΑ κέρδος, είναι ΕΝΑ  και στο ΧΕΡΙ. 
Ωστόσο οι  λύσεις  χάθηκαν στον κυκεώνα των συζητήσεων :  Που  είναι η ρύπανση ;  Ποιος έχει το δίκιο ;  Οι αγρότες  “που δεν τους είπε κανείς…νάχουν τα χωράφια τους εκεί” ;  ποιες βιομηχανίες ρυπαίνουν;  Από κοντά οι Ασωπολογούντες σε αέναο κουβεντολόι, τι θα γίνει με τα στερεά, τι με τα αστικά απόβλητα, τι με τον Ασωπό.
Με τούτα και με τάλλα οι βιομηχανίες συνέχισαν το ρυπογόνο έργο τους...Έτσι “γεννήθηκαν”, έτσι  “μεγάλωσαν”, έτσι έζησαν.  Τουτέστιν,  παρά τον κανόνα “ο ρυπαίνων πληρώνει”, κατοχύρωσαν την ανομία, την ανυπακοή,  ενίοτε και με την ανοχή του κρατικού μηχανισμού.
Διότι το μοντέλο ανάπτυξης της ΝΔ–ΠΑΣΟΚ, ήταν αυτό  των  διαμεσολαβήσεων, αυτό που τελικά αποτέλεσε και το πραγματικό κράτος :  Το τριτοκοσμικό κράτος που οικοδόμησαν οι λαϊκιστές,  το κράτος της δεύτερης Ελληνικής Δημοκρατίας, αυτό το άθυρμα  που σήμερα  καταρρέει σαν χαρτοκούτι. 
Παρεκκλίσεις επί παρεκκλίσεων ήταν η πολιτική στα περασμένα χρόνια,  με ένα νομοθετικό πλαίσιο για την βιομηχανία,  απαλλαγών  στους περιβαλλοντικούς  όρους στις άδειες-εγκρίσεις και, δώστου πάλι από την αρχή ωσότου νάρθει ο επόμενος Υπουργός να μερεμετίσει την κατάσταση και έχει ο θεός…Παραθυράκια στα παραθυράκια, φούντωσε η αναρχία στην περιοχή, φτιάχτηκαν “προηγούμενα και τετελεσμένα”.
Στα 2010 σε σύσκεψη Δημάρχων στην Τανάγρα Βοιωτίας, με τον Ευρωβουλευτή Ν. Χουντή, διατυπώσαμε την ΠΡΟΤΑΣΗ του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ:   Oτι για την Ζώνη Σχηματαρίου-Οινοφύτων, η Αριστερά θα καταθέσει ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, ζητώντας χρηματοδότηση αυτού από την ΕΕ. Πέρασαν τα χρόνια, άλλαξαν Δήμαρχοι,  Νομάρχες, Υπουργοί, ασκήθηκαν εν τω  μεταξύ πολιτικές, αλλά το πρόβλημα παραμένει εδώ. 
Στο πρόγραμμα της Αριστεράς για την Στερεά Ελλάδα (Λαμία 29-11-2014) προτάξαμε με δέσμευση του σημερινού πρωθυπουργού την εφαρμογή αυτού του ΣΧΕΔΙΟΥ.  Όχι γενικά και αόριστα, αλλά με συγκεκριμένες θέσεις  (Eλεγκτικοί Μηχανισμοί για το περιβάλλον-Δημιουργία ΒΕΠΕ- Απορρύπανση) και βήματα :  
•    Εκπόνηση των απαραίτητων μελετών
•    Βιολογικός (ή βιολογικοί)  καθαρισμός
•    Δημιουργία ΒΕΠΕ και Φορέα Διαχείρισης.
•    Εμπλουτισμός των υδάτων.
Τελικά σήμερα δεν θα αποφύγουμε να πληρώσουμε διπλά την άναρχη ανάπτυξη, αφού οι παλιοί κυβερνώντες δεν υπολόγισαν τις ζημιές αυτής.  Αλλά ας μην μιλάμε για παλιακές ιστορίες και πολιτικές που κονιορτοποιήθηκαν στο διάβα της ιστορίας. Ας  μιλήσουμε για το σήμερα και το αύριο, καθώς βασιζόμαστε στην σαφή δέσμευση ότι η  κυβέρνηση της  Αριστεράς θα λύσει το πρόβλημα στην Ζώνη Οινοφύτων-Σχηματαρίου-Ασωπού. Με ευαισθησία στο περιβάλλον, αλληλεγγύη στην νέα γενιά, προς όφελος  της Κοινωνίας.      
Στα ΠΕΠ Στερεάς και ΑΤΤΙΚΗΣ της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 (Σύμφωνο Εταιρικής Συνεργασίας-ΣΕΣ) που υπεβλήθησαν στην ΕΕ και θα εγκριθούν τον Ιούνιο 2015, έχουν εγγραφεί δράσεις  για την  απορρύπανση της περιοχής  με ενδεικτικούς προϋπολογισμούς (υφίστανται δε, με την προϋπόθεση της Εδαφικής Συνεργασίας).   
H πρόκληση συνεπώς είναι μπροστά :  Στα όργανα προγραμματισμού,  στις Περιφέρειες Αττικής και Στερεάς σε μια ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ…Οι περιφερειάρχες, η Δούρου, ο Μπακογιάννης, ο Δήμαρχος Tανάγρας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν τον πρώτο λόγο.
1. Aμεσα να ετοιμάσουν τις λεπτομέρειες του ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ με συνεργασία των δύο Διευθύνσεων Σχεδιασμού και των Διαχειριστικών  Αρχών (εξειδίκευση-κοστολόγηση-χρονοπρογραμματισμός εργασιών).
2. Ταυτόχρονα να “ανοίξουν” τον δρόμο για κατάστρωση νέων Αναπτυξιακών Πολιτικών-Συλλογικών Επιχειρηματικών Σχεδίων στην περιοχή, βασισμένα στην Καινοτομία, σε Ευρωπαϊκές εμπειρίες, στην Τεχνογνωσία της  περιοχής, για να μετατρέψουμε το MEIONEKTHMA  της  περιοχής  σε  ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ.  
Για εφαρμογή πολιτικής γράφουμε και αυτή διατυπώνουμε…
Ούτε Ασωπολογίες, ούτε ιδεολοψίες και ζυμώσεις… ή σε κουβέντες να βρισκόμαστε.
Για να κλείσουν οι…ανοικτοί λογαριασμοί. 
Για την λύση του προβλήματος  μιλάμε. 
12-5-2015

*Ο Β.Τσιτσιρίγκος είναι Οικονομολόγος, Δ/ντής της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας ΟΤΑ “ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ  ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ”. Eπί  εικοσαετία Δ-ντικό Στέλεχος Αναπτυξιακών Φορέων της Αυτοδιοίκησης και Υπεύθυνος Σχεδιασμού-Υλοποίησης των Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης και του ΠΕΠ (1995-2015).
Yπεύθυνος του Περιφερειακού Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.  E-mail : repa1719@gmail.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…