Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανάθεση των δημοσίων έργων και των μελετών για εξάλειψη της...φάμπρικας!


23-09-2011


Σοβαρές αλλαγές στην ανάθεση έργων και μελετών φέρνει το νέο θεσμικό πλαίσιο που επεξεργάστηκε το υπουργείο Υποδομών και μοίρασε αυτήν την εβδομάδα στα πολιτικά κόμματα προκειμένου να κάνουν τις παρατηρήσεις τους πριν το καταθέσει στη Βουλή.
Στόχος του υπουργείου είναι να περιοριστεί το φαινόμενο των μεγάλων εκπτώσεων, που επανεμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια (αν και οι δημοπρασίες είναι πλέον ελάχιστες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης), να σταματήσει η φάμπρικα με τους ανακεφαλαιωτικούς πίνακες μέσω των οποίων το τελικό κόστος και το χρονοδιάγραμμα ενός έργου δεν έχει καμία σχέση με τον προϋπολογισμό.
Με το σχέδιο νόμου ιδρύεται η Αρχή Μελετών και Έργων (ΑΕΜΕ), η οποία, κατά το υπουργείο, θα εξασφαλίζει πως τα έργα είναι «ώριμα» (ότι έχει γίνει η σχετική προετοιμασία με μελέτες, ο καθορισμός απαλλοτριώσεων κ.λπ.) πριν από την προκήρυξή τους, για να μην παρατηρούνται τα σημερινά φαινόμενα πολυετών καθυστερήσεων και διαφωνιών μεταξύ αναδόχου και Δημοσίου για το τελικό κόστος, με μονίμως χαμένο το Δημόσιο.
Η ΑΕΜΕ θα ελέγχει τις συμβάσεις και χωρίς την υπογραφή της κανένα έργο δεν θα μπορεί να δημοπρατηθεί ή να ανατεθεί.
Ταυτόχρονα, επιλύει και ζητήματα που συνδέονται με τη ρευστότητα των κατασκευαστικών επιχειρήσεων, όπως η δυνατότητα εκχώρησης του υφιστάμενου εργολαβικού ανταλλάγματος σε τράπεζες, που σήμερα απαγορεύεται από τον νόμο περί δημοσίων έργων. Το υπουργείο καλείται να ενσωματώσει και κοινοτικές οδηγίες που αφορούν π.χ. στην κατάργηση των κατώτατων ορίων αμοιβών στις μελέτες.
Για πρώτη φορά εισάγονται και δύο νέα συστήματα υποβολής προσφορών: το πρώτο αφορά σε προσφορά που περιλαμβάνει συνδυασμό πολλαπλών κριτηρίων, όπως έκπτωση στο κόστος και στον χρόνο ολοκλήρωσης ενός έργου και τίμημα που συνδέεται με την εγγύηση (δηλαδή ο υποψήφιος προσφέρει έκπτωση για το κόστος κατασκευής, εγγυάται πως θα το κατασκευάσει νωρίτερα αλλά και ότι θα βρίσκεται σε άριστη κατάσταση για συγκεκριμένο χρόνο, και συνεπώς δεν επιλέγεται μόνο με βάση την οικονομική και τεχνική προσφορά).
Στην περίπτωση όπου ακολουθείται η συγκεκριμένη διαδικασία, η επιλογή γίνεται μέσω μαθηματικού τύπου. Το δεύτερο σύστημα προβλέπει την προσφορά κατ' αποκοπήν τιμής με εγγυημένο το συνολικό κόστος του έργου ή τμημάτων αυτού. Ο ανάδοχος δεν δικαιούται να ζητήσει αύξηση του κόστους ακόμα και αν αυξήθηκαν π.χ. οι τιμές των υλικών, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων.
Ταυτόχρονα, προβλέπεται πως οι πρόδρομες εργασίες (μεταφορά δικτύων κοινής ωφέλειας, αρχαιολογικές έρευνες, πρόσθετες γεωτρήσεις κ.λπ.) ενός έργου μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο ξεχωριστής σύμβασης. Έτσι θα διασφαλίζεται πως δεν θα χάνονται μήνες ή και χρόνια από την ημέρα της ανάθεσης μέχρι την ημέρα έναρξης εργασιών στα έργα. Πρέπει, πάντως, να ξεπεραστεί και το θέμα των απαλλοτριώσεων, για το οποίο η κυβέρνηση θα φέρει ξεχωριστή ρύθμιση μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ειδικά για τις μελέτες, το σχέδιο νόμου προσθέτει νέες κατηγορίες ή προχωρά στην κατάτμηση παλαιότερων κατηγοριών προκειμένου να συμβαδίσει με τις σημερινές εξελίξεις (από τη δεκαετία του '70 δεν έχουν αλλάξει, ενώ έχουν υπάρξει σημαντικές μεταβολές στο εκπαιδευτικό αντικείμενο των μηχανικών κ.λπ). Εισάγονται, επίσης, οι κατηγορίες επίβλεψης τεχνικών έργων και διοίκησης έργων, στην οποία μπορούν να ενταχθούν επαγγελματίες που δεν είναι μελετητές.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως: Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνονται τέσσερα ορεινά συγκροτήµατα µε υψόµετρο

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΣΕΤΤΑ, ΤΟ ΠΙΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Αναδημοσίευση από Agronews Η «Ελβετία της Ελλάδας», όπως είναι αλλιώς γνωστό το γραφικό χωριουδάκι του δήμου Ερέτριας είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι από τις πρώτες περιοχές της Εύβοιας που καλύπτονται το Χειμώνα με χιόνι. Η Σέττα, ή αλλιώς Σέτα, απέχει μόλις 128 χιλιόμετρα από την Αθήνα, περίπου δύο ώρες διαδρομή με το αυτοκίνητο.   Το όνομά της το πήρε, σύμφωνα με την παράδοση, από την πανέμορφη Γαλλίδα σύζυγο του Τούρκου ηγεμόνα, που επί τουρκοκρατίας του ανήκε η περιοχή. Λόγω της μορφολογίας της και της φυσικής της θέσης είναι ο ιδανικός προορισμός για τους   λάτρεις των ορεινών αποδράσεων το Χειμώνα   και το Καλοκαίρι. Το περιβάλλον της Σέττας θυμίζει τις Άλπεις, καθώς έχει πλατάνια, ελατοδάση, καστανοδάση με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Με «ορμητήριο» τη Σέττα μπορείτε να εξερευνήσετε με Jeep 4Χ4   και motocross τα κοντινά ορεινά χωριά Μετόχι, Μύστρος, Μανίκια, Μακρυχώρι,   Χιλιαδού, Τραχήλι, Παναγιά, Παρθένι και Στενή. Η Άνω Σέττα α

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΛΗΛΑΝΤΙΟΥ Κινητοποίηση Κυριακή 27/9, 10πμ στη Γέφυρα Βασιλικού

  Εμείς οι πληγέντες και κάτοικοι στην περιοχή του Ληλαντίου που “χτυπήθηκε” από τις καταστροφικές πλημμύρες, διεκδικούμε άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και προστασίας της ίδιας μας της ζωής. Η τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε, δεν ήταν μοιραίο να συμβεί σαν αποτέλεσμα «απρόβλεπτων, ακραίων καιρικών συνθηκών». Είναι ευθύνη των φορέων του κράτους (υπουργεία, περιφέρεια, δήμος) που δεν έχουν πάρει χρόνια τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της περιοχής. Απαιτούμε από κυβέρνηση περιφέρεια και δήμο μέτρα για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να μην κινδυνέψει ξανά η ζωή και το βιος μας: •              Nα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στο 100% χωρίς προϋποθέσεις και δάνεια. •              Να υλοποιηθούν άμεσα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά αντιδιαβρωτικά έργα. •              Να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση της λάσπης από σπίτια, μαγαζιά και χωράφια. •              Να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο. Να καθαριστεί και να αποκατασταθεί ο