Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: Η ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗ ΛΑΓΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.


Η πολιτική αντιπαράθεση συνήθως δεν ακολουθεί ή σπανίως ακολουθεί τον τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο. Επιμένει στην αοριστολογία, στην συνθηματολογία και τον αφορισμό. Ακόμη και όταν η πραγματικότητα είναι διαφορετική ο αγοραίος πολιτικός λόγος θα την μεταμορφώσει στα μέτρα του και στην εξυπηρέτηση των στόχων της αντιπαράθεσης.
Στην πόλη, μεταξύ των άλλων, κυριαρχεί το θέμα της Δημοτικής Αγοράς. Όπως φαίνεται στις 18 Δεκέμβρη 2014  το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και η Επιτροπή Νεωτέρων Μνημείων σε κοινή τους συνεδρίαση θα αποφασίσουν για μία ακόμη φορά για τον χαρακτηρισμό των κτιριακών εγκαταστάσεων, για να ανάδειξή τους σε μνημείο, για την διατήρηση των αρχιτεκτονικών και ιστορικών στοιχείων ή – μάλλον απίθανο – για τον μη χαρακτηρισμό και την μη διατήρηση. Οι πάντες πλέον αναμένουν την Απόφαση που όπως λέγουν θέλουν να είναι οριστική για να δώσει τέλος στην αντιπαράθεση που για δύο και πιο πάνω δεκαετίες διχάζει πολίτες και δημοτικές αρχές.
Η Χαλκίδα είναι ιστορικός και αρχαιολογικός χώρος ανακηρυγμένος από το 1963 με τελευταία αναοριοθέτηση το 2013!!! Αυτό το δεδομένο λίγοι το γνωρίζουν ενώ θα έπρεπε να είναι όχι μόνο στην γνώση αλλά και στους σχεδιασμούς των όποιων πολιτικών ασκούνται στην πόλη. Για ορισμένους μπορεί ο χαρακτηρισμός της πόλης να είναι τροχοπέδη, για άλλους μπορεί να είναι οχυρό απραξίας και διαρκούς έκφρασης αντιρρήσεων για ότι σύγχρονο μπορεί να γίνει, για όλους έπρεπε να είναι μία γόνιμη αφετηρία σχεδιασμού και άσκησης τοπικής πολιτικής προς μία βιώσιμη, σύγχρονη και πολιτιστικά πλούσια πόλη, ικανή να σέβεται και να επενδύει στο ιστορικό παρελθόν αλλά και να κοιτάζει κατάματα την σύγχρονη και πολυσήμαντη δυναμική της.
Αντί αυτών η αντιπαράθεση να διεξάγεται γύρω από το εάν δοθεί η Δημοτική Αγορά ως αντιπαροχή και εάν γίνει πολυκατοικίες ή Mall…. Πρώτον, αυτός ο δρόμος είναι κλειστός για όσους τον επιθυμούν ή τον σχεδιάζουν διότι συγκρούεται με τον ιστορικό και αρχαιολογικό χαρακτηρισμό της πόλης. Δεύτερον, συγκρούεται με τη δεδομένη επιστημονική θέση των αρμοδίων αρχαιολογικών οργάνων. Τρίτον, συγκρούεται με την επιλογή της βιώσιμης ανάπτυξης που κυριαρχεί πλέον στην συνείδηση της κοινωνίας των πολιτών.
Όλοι αυτοί που αναφέρονται στην αντιπαροχή θυμούνται ασφαλώς ότι αυτό υπήρξε κατά το παρελθόν απόφαση Δημοτικής Αρχής της πόλης. Ευτυχώς έμεινε στα αζήτητα. Κανείς όμως δεν τολμά να αναφέρει ποιάς  Δημοτικής Αρχής υπήρξε. Διότι η πόλη εξακολουθεί να «ζει» με «μύθους» και εμμονές. Πρόκειται για τον Δήμαρχο που συνέβαλε αποφασιστικά στην τσιμεντοποίηση της πόλης, μετά την μεγάλη καταστροφή που επέφερε η Δικτατορία, ορίζοντας έτσι την «μεταπολιτευτική» απαξίωση της Χαλκίδας, λοβοτομόντας την δυναμική της, προβάλλοντας την αυθαιρεσία, τα εργολαβικά συμφέροντα και την έλλειψη πολιτιστικής παιδείας ως πρότυπο δημοτικής πολιτικής το οποίο δυστυχώς ενεγράφει στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας.

Γιαυτό ένας άλλος προσανατολισμός, ένα σύγχρονο δυναμικό σχέδιο για την σύγχρονη Χαλκίδα στο σύγχρονο κόσμο, με αξιοποίηση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομίας αλλά και ενσωμάτωσή της στην πόλη της δημιουργικής καινοτομίας, με άξονες τον πολιτισμό, τον τουρισμό, την επιχειρηματικότητα και την  απασχόληση επί της ουσίας αποτελεί την αναγκαία νέα μεταπολίτευση της Χαλκίδας. Σε αυτή την πορεία η υπόθεση Δημοτική Αγορά έχει την δική της συμβολή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως: Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνονται τέσσερα ορεινά συγκροτήµατα µε υψόµετρο

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΣΕΤΤΑ, ΤΟ ΠΙΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Αναδημοσίευση από Agronews Η «Ελβετία της Ελλάδας», όπως είναι αλλιώς γνωστό το γραφικό χωριουδάκι του δήμου Ερέτριας είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι από τις πρώτες περιοχές της Εύβοιας που καλύπτονται το Χειμώνα με χιόνι. Η Σέττα, ή αλλιώς Σέτα, απέχει μόλις 128 χιλιόμετρα από την Αθήνα, περίπου δύο ώρες διαδρομή με το αυτοκίνητο.   Το όνομά της το πήρε, σύμφωνα με την παράδοση, από την πανέμορφη Γαλλίδα σύζυγο του Τούρκου ηγεμόνα, που επί τουρκοκρατίας του ανήκε η περιοχή. Λόγω της μορφολογίας της και της φυσικής της θέσης είναι ο ιδανικός προορισμός για τους   λάτρεις των ορεινών αποδράσεων το Χειμώνα   και το Καλοκαίρι. Το περιβάλλον της Σέττας θυμίζει τις Άλπεις, καθώς έχει πλατάνια, ελατοδάση, καστανοδάση με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Με «ορμητήριο» τη Σέττα μπορείτε να εξερευνήσετε με Jeep 4Χ4   και motocross τα κοντινά ορεινά χωριά Μετόχι, Μύστρος, Μανίκια, Μακρυχώρι,   Χιλιαδού, Τραχήλι, Παναγιά, Παρθένι και Στενή. Η Άνω Σέττα α

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΛΗΛΑΝΤΙΟΥ Κινητοποίηση Κυριακή 27/9, 10πμ στη Γέφυρα Βασιλικού

  Εμείς οι πληγέντες και κάτοικοι στην περιοχή του Ληλαντίου που “χτυπήθηκε” από τις καταστροφικές πλημμύρες, διεκδικούμε άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και προστασίας της ίδιας μας της ζωής. Η τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε, δεν ήταν μοιραίο να συμβεί σαν αποτέλεσμα «απρόβλεπτων, ακραίων καιρικών συνθηκών». Είναι ευθύνη των φορέων του κράτους (υπουργεία, περιφέρεια, δήμος) που δεν έχουν πάρει χρόνια τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της περιοχής. Απαιτούμε από κυβέρνηση περιφέρεια και δήμο μέτρα για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να μην κινδυνέψει ξανά η ζωή και το βιος μας: •              Nα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στο 100% χωρίς προϋποθέσεις και δάνεια. •              Να υλοποιηθούν άμεσα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά αντιδιαβρωτικά έργα. •              Να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση της λάσπης από σπίτια, μαγαζιά και χωράφια. •              Να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο. Να καθαριστεί και να αποκατασταθεί ο