Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΕΩΝ ΤΟΥ URBACT ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Τη διακρατική συνάντηση για τη διατροφική πολιτική στα αστικά κέντρα και τις συμμετοχικές διαδικασίες για την διαμόρφωση βιώσιμων διατροφικών συστημάτων φιλοξενεί η Αθήνα από τις 4 έως τις 6 Φεβρουαρίου 2015.
Ο Δήμος Αθηναίων υποδέχεται εκπροσώπους από επτά ευρωπαϊκές πόλεις που συμμετέχουν στο έργο “Βιώσιμη Διατροφή στις Αστικές Κοινότητες” το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος URBACT II και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρόγραμμα έχει σκοπό να αναδείξει τη σημασία της Διατροφικής Πολιτικής, μέσα από ορθές πρακτικές στην καθημερινή διατροφή, την τοπικότητα των προϊόντων, τις βιώσιμες μεθόδους παραγωγής και τη στροφή προς μια υγιεινή μεσογειακή – ελληνική διατροφή.
Στην πρώτη κεντρική συνδιάσκεψη του διήμερου προγράμματος, που διοργανώνει η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) και που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου στο Δημαρχιακό Μέγαρο, συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις Βρυξέλλες, το Όσλο, το Μπρίστολ, τη Μεσσίνα, το ‘Αμερσφουτ, την Ουρένσε και τη Βασλούι.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι η Αθήνα είναι η πρώτη πόλη στην χώρα μας, που ανοίγει τη συζήτηση για τη διατροφική πολιτική στα αστικά κέντρα και για ένα βιώσιμο αγροδιατροφικό σύστημα.
 «Για το δήμο Αθηναίων, η στήριξη των συμπολιτών μας που αδυνατούσαν, στη διάρκεια της κρίσης να καλύψουν τις άμεσες διατροφικές τους ανάγκες, τις δικές τους ή και των οικογενειών τους, υπήρξε εξαρχής πολιτική προτεραιότητα. Στηρίξαμε αποτελεσματικά τις ευπαθείς ομάδες και εξακολουθούμε να προσφέρουμε τη στήριξη μας – όπου υπάρχει ανάγκη – χάρη και στη συνεργασία με την Κοινωνία των Πολιτών, τους εθελοντές αλλά και τον ιδιωτικό τομέα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμίνης και υπογράμμισε ότι «τώρα, σε ένα δεύτερο στάδιο, κάνοντας τα πρώτα σταθερά βήματα ανάκαμψης, η Αθήνα διερευνά και αρχίζει να σχεδιάζει, να ανταλλάσσει εμπειρίες και τεχνογνωσία, για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου αγροδιατροφικού συστήματος στην πρωτεύουσα της χώρας».

 «Οι πρώτες πρωτοβουλίες και δράσεις – με τους λαχανόκηπους σε σχολεία, το φυτώριο στο Γουδί, πολίτες που οργανώνουν συλλογικές κουζίνες σε γειτονιές – δείχνουν ότι βαδίζουμε στην σωστή κατεύθυνση», τόνισε.
Το ζήτημα της πρόσβασης στη τροφή και η εξασφάλιση της καλής διατροφής των πολιτών αποτελεί βασική πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πόλεις σε όλο τον κόσμο.
Στην πρώτη ενότητα της συνδιάσκεψης, ο κ. Γιώργος Πολενάκης, μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΤΑ και σύμβουλος του UN FAO, παρουσίασε τα κύρια σημεία και τους άξονες της πολιτικής του UN FAO για τις πόλεις και τα διατροφικά συστήματα.
Η κα Ιωάννα Θεοδοσίου, εμπειρογνώμων σε τοπικά διατροφικά συστήματα, ανέλυσε τον ρόλο των πόλεων στην αγροδιατροφική πολιτική, μέσω της εμπειρίας υπό το πρίσμα των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής πολιτικής.

Η κα Ελένη Μυριβήλη, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για την Αστική Βιωσιμότητα, μίλησε για την αστική βιωσιμότητα, τα διατροφικά συστήματα και τη συμμετοχική πολιτική στην Αθήνα.
Ακολούθησε η δεύτερη ενότητα, με τη διαδραστική παρουσίαση και σχετική συζήτηση των Σχεδίων Δράσης (Local Action Plans) των συνεργαζόμενων πόλεων, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Κορυδαλλού, που υλοποιούν αντιστοίχως τα προγράμματα URBACT II “Markets” και “Gastronomic Cities“. Επίσης, δόθηκε η ευκαιρία για ανταλλαγή εμπειριών και σκέψεων, για την παρουσίαση βέλτιστων πρακτικών και την ανάπτυξη γόνιμου προβληματισμού.
Οι εκπρόσωποι κάθε πόλης, παρουσίασαν τα διατροφικά θέματα που τις απασχολούν – στους τομείς της παραγωγής, διανομής και κατανάλωσης – καθώς και τους τρόπους που υιοθετούν για να τα αντιμετωπίσουν, με λύσεις και προτάσεις που διαμορφώθηκαν μέσα από κοινωνικό διάλογο και συνεργασία με τους θεσμικούς και παραγωγικούς τους φορείς.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «URBACT» στον Δήμο Αθηναίων έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί ένα Εργαστήρι Διατροφικής Πολιτικής, στο οποίο συμμετέχουν πολίτες, οργανώσεις πολιτών, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι υπηρεσιών του Δήμου της Αθήνας. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός Συμβουλίου Διατροφικής Πολιτικής, που θα στοχεύει στη βελτίωση των τρόπων παραγωγής, διανομής και κατανάλωσης με διαδικασίες βιώσιμες που θα σέβονται το περιβάλλον. Το Εργαστήρι θα ενισχύει πρωτοπόρες ιδέες επίλυσης των προβλημάτων από τους ίδιους τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τον δήμο και θα προτείνει νομοθετικές ρυθμίσεις, όπου υπάρχουν κωλύματα για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία και ανάπτυξη αυτού του ζητούμενου νέου συμμετοχικού διατροφικού μοντέλου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Γιώργο Κεράνη, στα 210-3312002 και info@developathens.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως:
Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνονται τέσσερα ορεινά συγκροτήµατα µε υψόµετρο πάνω από  2.0…