Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΑ ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Του Κώστα Χαϊνά


Με αφορμή την υπόθεση «Αστερια» της Χαλκίδας, αναδείχθηκε για άλλη μια φορά ένα σοβαρό πρόβλημα που αφορά την ευθύνη της διαχείρισης ενός μεγάλου τμήματος της πόλης – όπως είναι η παραλιακή ζώνη- από μια διορισμένη Λιμενική Επιτροπή, η οποία χωρίς καμιά νομιμοποίηση, αποφασίζει για πολύ σημαντικά θέματα της πόλης, πολλές φορές εν αγνοία του ίδιου του Δήμου.
Η αποκατάσταση των “Αστεριών” έχει κοστίσει μέχρι στιγμής στο Δήμο Χαλκιδέων περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Και ενώ όλοι περιμένουμε να ενταχθεί στην λειτουργία της πόλης και στην υπηρεσία των πολιτών οι υποδομές της, η πλαζ και όλες οι προβλεπόμενες λειτουργίες του έργου, ένας διαγωνισμός του Οργανισμού Λιμένων Ευβοίας (ΟΛΝΕ), που αφορούσε την “ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ”, έρχεται να δημιουργήσει νέα προβλήματα. Κατά πρώτον η διακήρυξη περιείχει όρους και απαιτήσεις σχετικά υπερβολικές για τα επιχειρηματικά δεδομένα της πόλης, με αποτέλεσμα να λειτουργεί αποτρεπτικά για τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες και ιδιαίτερα σε νέους ανθρώπους που θα ήθελαν ίσως μέσα από μια συνεταιριστική μορφής επιχείρησης να αναλάβουν την διαχείριση ενός τέτοιου καταστήματος. Κατά δεύτερον και το κυριότερο διενεργείται ερήμην του Δήμου Χαλκιδέων και του Δημοτικού Συμβουλίου όπως αναδείχθηκε στην τελευταία του συνεδρίαση.
Το θέμα είναι ότι μάλλον θα συνεχίσουν οι εγκαταστάσεις των “Αστεριών” να μένουν αναξιοποίητες και εγκαταλειμμένες (άρα ασυντήρητες), και οι πολίτες να μην χαίρονται την πιο όμορφη κοντινή παραλιακά τοποθεσία της πόλης και οι αρμόδιο περά άλλων να τυρβάζουν.
Κατά τη γνώμη μας ο πυρήνας του προβλήματος, βρίσκεται στο γεγονός ότι η ευθύνη της διαχείρισης της παραλιακής ζώνης δεν ανήκει στον Δήμο, αλλά στις Λιμενικές Επιτροπές και στην περίπτωσή μας στον ΟΛΝΕ. Και αυτό δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα που στελεχώνουν τις Λιμενικές Επιτροπές, που ενδεχομένως να είναι καθόλα άξια. Έχει να κάνει με θέματα αρχής. Ότι δεν μπορεί να εμπλέκονται άλλες εξουσίες πέραν της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε περιοχές που ανήκουν στο βασικό ιστό της πόλης. Και η αλήθεια είναι ότι αν και το νομικό πλαίσιο, εδώ και χρόνια δίνει την δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση να διαχειρισθεί τα Λιμενικά Ταμεία, δυστυχώς κανένας Δήμος της Εύβοιας μέχρι σήμερα δεν έχει αναλάβει κάποια πρωτοβουλία. Ελπίζουμε ότι οι νέες δημοτικές αρχές να δρομολογήσουν τις σχετικές διαδικασίες προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών.

27-3-2015
Κώστας Χαϊνάς Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων. Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη....

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΣΕΤΤΑ, ΤΟ ΠΙΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Αναδημοσίευση από Agronews Η «Ελβετία της Ελλάδας», όπως είναι αλλιώς γνωστό το γραφικό χωριουδάκι του δήμου Ερέτριας είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι από τις πρώτες περιοχές της Εύβοιας που καλύπτονται το Χειμώνα με χιόνι. Η Σέττα, ή αλλιώς Σέτα, απέχει μόλις 128 χιλιόμετρα από την Αθήνα, περίπου δύο ώρες διαδρομή με το αυτοκίνητο.   Το όνομά της το πήρε, σύμφωνα με την παράδοση, από την πανέμορφη Γαλλίδα σύζυγο του Τούρκου ηγεμόνα, που επί τουρκοκρατίας του ανήκε η περιοχή. Λόγω της μορφολογίας της και της φυσικής της θέσης είναι ο ιδανικός προορισμός για τους   λάτρεις των ορεινών αποδράσεων το Χειμώνα   και το Καλοκαίρι. Το περιβάλλον της Σέττας θυμίζει τις Άλπεις, καθώς έχει πλατάνια, ελατοδάση, καστανοδάση με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Με «ορμητήριο» τη Σέττα μπορείτε να εξερευνήσετε με Jeep 4Χ4   και motocross τα κοντινά ορεινά χωριά Μετόχι, Μύστρος, Μανίκια, Μακρυχώρι,   Χιλιαδού, Τραχήλι, Παναγιά, Παρθένι και ...

ΧΩΡΙΣ ΠΛΟΙΟ Ο ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ. ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Κάντε κάτι, δεν έχουμε πλοίο, είμαστε αποκλεισμένοι Η Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου κ. Μαρία Κακαλή Ο Άγιος Ευστράτιος  όπως και η Λήμνος είναι δύο νησιά που γειτονεύουν στο Αιγαίο με την Εύβοια και η διασύνδεσή μαζί της θα έπρεπε να αποτελεί στρατηγικό στόχο του ευβοϊκού πολιτικού συστήματος εάν ήταν σε θέση να θέτει, να διεκδικεί και να πραγματώνει στρατηγικούς στόχους. Η ανατολική ακτή της Εύβοιας και το λιμάνι της Κύμης αποτελούν ζωτικής σημασίας διαπεριφερειακό γεωαναπτυξιακό χώρο. Σε κάθε περίπτωση την Εύβοια την ενδιαφέρουν τα προβλήμα αυτών των νησιών. Το νησί του Αγίου Ευστρατίου είναι α ποκλεισμένο εδώ και ένα μήνα, αφού δεν υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση.