Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΑ ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Του Κώστα Χαϊνά


Με αφορμή την υπόθεση «Αστερια» της Χαλκίδας, αναδείχθηκε για άλλη μια φορά ένα σοβαρό πρόβλημα που αφορά την ευθύνη της διαχείρισης ενός μεγάλου τμήματος της πόλης – όπως είναι η παραλιακή ζώνη- από μια διορισμένη Λιμενική Επιτροπή, η οποία χωρίς καμιά νομιμοποίηση, αποφασίζει για πολύ σημαντικά θέματα της πόλης, πολλές φορές εν αγνοία του ίδιου του Δήμου.
Η αποκατάσταση των “Αστεριών” έχει κοστίσει μέχρι στιγμής στο Δήμο Χαλκιδέων περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Και ενώ όλοι περιμένουμε να ενταχθεί στην λειτουργία της πόλης και στην υπηρεσία των πολιτών οι υποδομές της, η πλαζ και όλες οι προβλεπόμενες λειτουργίες του έργου, ένας διαγωνισμός του Οργανισμού Λιμένων Ευβοίας (ΟΛΝΕ), που αφορούσε την “ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ”, έρχεται να δημιουργήσει νέα προβλήματα. Κατά πρώτον η διακήρυξη περιείχει όρους και απαιτήσεις σχετικά υπερβολικές για τα επιχειρηματικά δεδομένα της πόλης, με αποτέλεσμα να λειτουργεί αποτρεπτικά για τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες και ιδιαίτερα σε νέους ανθρώπους που θα ήθελαν ίσως μέσα από μια συνεταιριστική μορφής επιχείρησης να αναλάβουν την διαχείριση ενός τέτοιου καταστήματος. Κατά δεύτερον και το κυριότερο διενεργείται ερήμην του Δήμου Χαλκιδέων και του Δημοτικού Συμβουλίου όπως αναδείχθηκε στην τελευταία του συνεδρίαση.
Το θέμα είναι ότι μάλλον θα συνεχίσουν οι εγκαταστάσεις των “Αστεριών” να μένουν αναξιοποίητες και εγκαταλειμμένες (άρα ασυντήρητες), και οι πολίτες να μην χαίρονται την πιο όμορφη κοντινή παραλιακά τοποθεσία της πόλης και οι αρμόδιο περά άλλων να τυρβάζουν.
Κατά τη γνώμη μας ο πυρήνας του προβλήματος, βρίσκεται στο γεγονός ότι η ευθύνη της διαχείρισης της παραλιακής ζώνης δεν ανήκει στον Δήμο, αλλά στις Λιμενικές Επιτροπές και στην περίπτωσή μας στον ΟΛΝΕ. Και αυτό δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα που στελεχώνουν τις Λιμενικές Επιτροπές, που ενδεχομένως να είναι καθόλα άξια. Έχει να κάνει με θέματα αρχής. Ότι δεν μπορεί να εμπλέκονται άλλες εξουσίες πέραν της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε περιοχές που ανήκουν στο βασικό ιστό της πόλης. Και η αλήθεια είναι ότι αν και το νομικό πλαίσιο, εδώ και χρόνια δίνει την δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση να διαχειρισθεί τα Λιμενικά Ταμεία, δυστυχώς κανένας Δήμος της Εύβοιας μέχρι σήμερα δεν έχει αναλάβει κάποια πρωτοβουλία. Ελπίζουμε ότι οι νέες δημοτικές αρχές να δρομολογήσουν τις σχετικές διαδικασίες προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών.

27-3-2015
Κώστας Χαϊνάς Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως: Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνονται τέσσερα ορεινά συγκροτήµατα µε υψόµετρο

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΣΕΤΤΑ, ΤΟ ΠΙΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Αναδημοσίευση από Agronews Η «Ελβετία της Ελλάδας», όπως είναι αλλιώς γνωστό το γραφικό χωριουδάκι του δήμου Ερέτριας είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι από τις πρώτες περιοχές της Εύβοιας που καλύπτονται το Χειμώνα με χιόνι. Η Σέττα, ή αλλιώς Σέτα, απέχει μόλις 128 χιλιόμετρα από την Αθήνα, περίπου δύο ώρες διαδρομή με το αυτοκίνητο.   Το όνομά της το πήρε, σύμφωνα με την παράδοση, από την πανέμορφη Γαλλίδα σύζυγο του Τούρκου ηγεμόνα, που επί τουρκοκρατίας του ανήκε η περιοχή. Λόγω της μορφολογίας της και της φυσικής της θέσης είναι ο ιδανικός προορισμός για τους   λάτρεις των ορεινών αποδράσεων το Χειμώνα   και το Καλοκαίρι. Το περιβάλλον της Σέττας θυμίζει τις Άλπεις, καθώς έχει πλατάνια, ελατοδάση, καστανοδάση με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Με «ορμητήριο» τη Σέττα μπορείτε να εξερευνήσετε με Jeep 4Χ4   και motocross τα κοντινά ορεινά χωριά Μετόχι, Μύστρος, Μανίκια, Μακρυχώρι,   Χιλιαδού, Τραχήλι, Παναγιά, Παρθένι και Στενή. Η Άνω Σέττα α

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΛΗΛΑΝΤΙΟΥ Κινητοποίηση Κυριακή 27/9, 10πμ στη Γέφυρα Βασιλικού

  Εμείς οι πληγέντες και κάτοικοι στην περιοχή του Ληλαντίου που “χτυπήθηκε” από τις καταστροφικές πλημμύρες, διεκδικούμε άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και προστασίας της ίδιας μας της ζωής. Η τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε, δεν ήταν μοιραίο να συμβεί σαν αποτέλεσμα «απρόβλεπτων, ακραίων καιρικών συνθηκών». Είναι ευθύνη των φορέων του κράτους (υπουργεία, περιφέρεια, δήμος) που δεν έχουν πάρει χρόνια τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της περιοχής. Απαιτούμε από κυβέρνηση περιφέρεια και δήμο μέτρα για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να μην κινδυνέψει ξανά η ζωή και το βιος μας: •              Nα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στο 100% χωρίς προϋποθέσεις και δάνεια. •              Να υλοποιηθούν άμεσα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά αντιδιαβρωτικά έργα. •              Να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση της λάσπης από σπίτια, μαγαζιά και χωράφια. •              Να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο. Να καθαριστεί και να αποκατασταθεί ο