Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κλ. Περγαντάς: Έτσι θα γίνει το «νέο ξεκίνημα»


 Αναδημοσιεύουμε από το www.aftodioikisi.gr ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχου Περγαντά.

«Πηγαίνοντας αντίθετα στο ρεύμα, γράφω για να πω την αλήθεια. Αυτή που ζω εδώ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: οι έλληνες και δουλεύουν και παράγουν. Ξέρουν όλες τις δουλειές, παράγουν τα πάντα. Έχουν γνώσεις και όρεξη. Και είναι αποφασισμένοι να κάνουν θυσίες για να ξεχρεώσουν τη χώρα τους, ασχέτως ευθυνών για το παρελθόν. Θέλουν, όμως, ένα δίκαιο «παιχνίδι» για το μέλλον. Να γίνει αυτό που λέει ο πρωθυπουργός: η κρίση ευκαιρία. Ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα. Θα αποφύγω, λοιπόν, τον πειρασμό των διαπιστώσεων για το τι φταίει, τι έφταιξε, τι πήγε στραβά. Είναι τόσο εύκολο, που στη συγκεκριμένη συγκυρία καταντά πολυτέλεια. Όλοι ξέρουν, όλοι έχουν τη γνώμη τους και θα την εκφράσουν όταν έρθει η ώρα τους. Οι πολίτες θα την κάνουν τη «δουλειά» τους και πάλι.

Μέχρι τότε, όμως, θα πρέπει να γίνουν μερικά πράγματα. Η κυβέρνηση με τόλμη και χωρίς μεταβατικές περιόδους, εξαιρέσεις και συναρμοδιότητες να μεταφέρει πόρους και εξουσίες στην τοπική αυτοδιοίκηση. Να απλοποιήσει τη νομοθεσία και τη διαδικασία σε όλα τα επίπεδα.
•Να ξέρει ο πολίτης τι πληρώνει στο κράτος, τι πληρώνει στην κρατική περιφέρεια, τι πληρώνει στην αιρετή περιφέρεια, τι πληρώνει στους δήμους.
 •Να ξέρει ο πολίτης τι πρέπει να περιμένει από το κράτος, τι πρέπει να περιμένει από την κρατική περιφέρεια, τι πρέπει να περιμένει από την αιρετή περιφέρεια, τι πρέπει να περιμένει από τους δήμους.
 •Τα διάφορα επίπεδα της διοίκησης και οι οργανισμοί να λύσουν τους μεταξύ τους λογαριασμούς. Ποιος χρωστάει σε ποιον. Γιατί τα χρέη του κράτους στο κράτος με την ευρεία έννοιά του είναι τεράστια!
 •Το κράτος να λύσει τους λογαριασμούς του με τους πολίτες (αυθαίρετα, εφορίες, ασφαλιστικές εισφορές κοκ).
 •Και, το κυριότερο, το κράτος να περιοριστεί στο ρόλο του νομοθέτη και του επόπτη, καταργώντας τη διαμεσολάβηση που κοστίζει σε χρήμα, χρόνο και μέχρι σήμερα έχει αποτελέσει τη βασική πηγή διαφθοράς. Η κοινωνία είναι ώριμη και η τεχνολογία έχει προχωρήσει ώστε τομείς της δημόσιας εξουσίας να ασκούνται πλέον από ιδιώτες, στο πρότυπο των συμβολαιογράφων. Σε αυτή την κατηγορία μπορεί άμεσα να ενταχθούν οι φοροτεχνικοί και οι πολιτικοί μηχανικοί.

Απλά και καθαρά. Για να ξέρει ο καθένας τι και ποιον πληρώνει. Που πηγαίνουν τα λεφτά του. Για να ξέρει ο καθένας που να απευθυνθεί για να λύσει το πρόβλημά του. Και από πού να ζητήσει ευθύνες αν κάτι πάει στραβά.»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΣΕΤΤΑ, ΤΟ ΠΙΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Αναδημοσίευση από Agronews Η «Ελβετία της Ελλάδας», όπως είναι αλλιώς γνωστό το γραφικό χωριουδάκι του δήμου Ερέτριας είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι από τις πρώτες περιοχές της Εύβοιας που καλύπτονται το Χειμώνα με χιόνι. Η Σέττα, ή αλλιώς Σέτα, απέχει μόλις 128 χιλιόμετρα από την Αθήνα, περίπου δύο ώρες διαδρομή με το αυτοκίνητο.   Το όνομά της το πήρε, σύμφωνα με την παράδοση, από την πανέμορφη Γαλλίδα σύζυγο του Τούρκου ηγεμόνα, που επί τουρκοκρατίας του ανήκε η περιοχή. Λόγω της μορφολογίας της και της φυσικής της θέσης είναι ο ιδανικός προορισμός για τους   λάτρεις των ορεινών αποδράσεων το Χειμώνα   και το Καλοκαίρι. Το περιβάλλον της Σέττας θυμίζει τις Άλπεις, καθώς έχει πλατάνια, ελατοδάση, καστανοδάση με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Με «ορμητήριο» τη Σέττα μπορείτε να εξερευνήσετε με Jeep 4Χ4   και motocross τα κοντινά ορεινά χωριά Μετόχι, Μύστρος, Μανίκια, Μακρυχώρι,   Χιλιαδού, Τραχήλι, Παναγιά, Παρθένι και ...

ΧΩΡΙΣ ΠΛΟΙΟ Ο ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ. ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Κάντε κάτι, δεν έχουμε πλοίο, είμαστε αποκλεισμένοι Η Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου κ. Μαρία Κακαλή Ο Άγιος Ευστράτιος  όπως και η Λήμνος είναι δύο νησιά που γειτονεύουν στο Αιγαίο με την Εύβοια και η διασύνδεσή μαζί της θα έπρεπε να αποτελεί στρατηγικό στόχο του ευβοϊκού πολιτικού συστήματος εάν ήταν σε θέση να θέτει, να διεκδικεί και να πραγματώνει στρατηγικούς στόχους. Η ανατολική ακτή της Εύβοιας και το λιμάνι της Κύμης αποτελούν ζωτικής σημασίας διαπεριφερειακό γεωαναπτυξιακό χώρο. Σε κάθε περίπτωση την Εύβοια την ενδιαφέρουν τα προβλήμα αυτών των νησιών. Το νησί του Αγίου Ευστρατίου είναι α ποκλεισμένο εδώ και ένα μήνα, αφού δεν υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως: Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνο...