Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΑΛΑΘΙ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ» ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΧΛΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

     Άρθρο του Δημήτρη Ι. Κατσούλη
τ. Δημάρχου Αυλώνος Ευβοίας
Η πολιτική για το «καλάθι των προϊόντων της Στερεάς Ελλάδας», κινούμενη στο πλαίσιο ανάλογων  πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί και σε άλλες  περιφέρειες της χώρας, φαίνεται ότι συναντά την  κορυφαία της στιγμή στην αυριανή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο οποίο θα μιλήσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδης. Πράγματι, θα μπορούσε να θεωρηθεί αποκορύφωμα της πρωτοβουλίας για την προβολή των τοπικών προϊόντων η συνάντηση του αρμόδιου Υπουργού με το περιφερειακό συμβούλιο και τους τοπικούς φορείς που έχουν κληθεί στη συνεδρίαση. Όμως ευχόμαστε να μην είναι έτσι και ελπίζουμε η αυριανή θεσμική συνάντηση, πέρα από τον επικοινωνιακό τελετουργικό στόχο, να είναι απλώς μία μόνο στιγμή σε μία μεγάλη και καλά οργανωμένη προσπάθεια για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας μέσα από την πολιτική για το καλάθι των τοπικών προιόντων.
Υποστηρίζουμε λοιπόν ότι η ενίσχυση της παραγωγής, η βελτίωση και η διασφάλιση υψηλής ποιότητας στα αγροτικά προϊόντα και εν γένει στα προϊόντα διατροφής που παράγει η περιφέρειά μας και ειδικότερα η κάθε επιμέρους περιοχή της, η Εύβοια εν προκειμένω, είναι κρίσιμη παράμετρος για τη μεγάλη στροφή προς την παραγωγική διαδικασία η υποβάθμιση της οποίας οδήγησε, μεταξύ όλων των άλλων, την οικονομία και την χώρα στο σημερινό κατάντημα.
Όσο γενικό και ακόμη θολό και εάν είναι ακόμη το τοπίο της περιφερειακής πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη  πιστεύουμε ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση αρκεί να εξειδικεύεται διαρκώς και να οργανώνεται έτσι ώστε να γίνει κτήμα  όλων των παραγωγικών φορέων και των κατοίκων της Στερεάς Ελλάδας.
Έπρεπε ήδη, πέρα από την επικοινωνιακή εκστρατεία που γίνεται μέσα από ενεργές παρουσίες σε εκθέσεις ή άλλα forum, ή με συνεντεύξεις και δηλώσεις των  εκπροσώπων της Περιφέρειας, η πολιτική της προώθησης της τοπικής παραγωγής και των τοπικών προϊόντων να αποτελέσει αντικείμενο σχεδιασμού και στο επίπεδο των δήμων, συνεγείροντας τους τοπικούς παραγωγούς και τις συλλογικές τους οργανώσεις, να γίνει αντικείμενο επεξεργασίας και σχεδιασμού στην βάση και των νέων σημαντικών αρμοδιοτήτων που σε δύο χρόνια θα αποκτήσουν οι δήμοι, σύμφωνα με τον Καλλικράτη, στο τομέα της αγροτικής οικονομίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας. Ακριβώς επειδή η πολιτική για το καλάθι των τοπικών προϊόντων δεν  πρέπει να μείνει απλώς επικοινωνιακή αλλά απαιτεί σχεδιασμό σε βάθος χρόνου, η ενεργή εμπλοκή των δήμων και των τοπικών παραγωγικών φορέων είναι απολύτως αναγκαία.
Χρειάζεται ένα μεσοπρόθεσμο επιχειρησιακό σχέδιο και είναι καιρός να ξεκινήσει η εκπόνησή του. Η περιπέτεια της κρίσης  ανοίγει πράγματι καινούργιες ευκαιρίες. Μία από αυτές είναι να επαναπροσδιορίσουμε την σημασία και την κατεύθυνση που πρέπει να έχει η παραγωγή στον πρωτογενή τομέα, να κινηθούμε στην απλή παραδοχή ότι για το σημερινό αδιέξοδο φταίει και  ο  κατεξοχήν επιδοματικός προσανατολισμός  της αγροτικής πολιτικής και τα αντιπαραγωγικά καταναλωτικά μας πρότυπα. Είναι καιρός να αλλάξουμε νοοτροπίες, και συμπεριφορές. Ο προσανατολισμός στην ανάδειξη των τοπικών μας προϊόντων, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την προώθησή τους, η αναζήτηση νέων ευέλικτων και κυρίως  έντιμων και κερδοφόρων συλλογικών, συνεργατικών σχημάτων παραγωγής και πολλά ακόμη είναι τα νέα πεδία, οι προκλήσεις στις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε. Ο τόπος μας έχει παραγωγικές δυνάμεις που θέλουν και μπορούν να δουλέψουν, να ρισκάρουν στην αβεβαιότητα της κρίσης αλλά και να κερδίσουν με σκληρό και έντιμο αγώνα. Ο ρόλος των πολιτικών και διοικητικών θεσμών είναι να τους  στηρίξουν, να τους διευκολύνουν και να τους ενθαρρύνουν.
Η υπόθεση της πολιτικής για το καλάθι τον τοπικών προϊόντων είναι μία από τις ευκαιρίες που δεν πρέπει να χαθούν. Είναι η πρόκληση για την νέα εποχή που πρέπει να ξεκινήσει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως: Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνονται τέσσερα ορεινά συγκροτήµατα µε υψόµετρο

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΣΕΤΤΑ, ΤΟ ΠΙΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Αναδημοσίευση από Agronews Η «Ελβετία της Ελλάδας», όπως είναι αλλιώς γνωστό το γραφικό χωριουδάκι του δήμου Ερέτριας είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι από τις πρώτες περιοχές της Εύβοιας που καλύπτονται το Χειμώνα με χιόνι. Η Σέττα, ή αλλιώς Σέτα, απέχει μόλις 128 χιλιόμετρα από την Αθήνα, περίπου δύο ώρες διαδρομή με το αυτοκίνητο.   Το όνομά της το πήρε, σύμφωνα με την παράδοση, από την πανέμορφη Γαλλίδα σύζυγο του Τούρκου ηγεμόνα, που επί τουρκοκρατίας του ανήκε η περιοχή. Λόγω της μορφολογίας της και της φυσικής της θέσης είναι ο ιδανικός προορισμός για τους   λάτρεις των ορεινών αποδράσεων το Χειμώνα   και το Καλοκαίρι. Το περιβάλλον της Σέττας θυμίζει τις Άλπεις, καθώς έχει πλατάνια, ελατοδάση, καστανοδάση με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Με «ορμητήριο» τη Σέττα μπορείτε να εξερευνήσετε με Jeep 4Χ4   και motocross τα κοντινά ορεινά χωριά Μετόχι, Μύστρος, Μανίκια, Μακρυχώρι,   Χιλιαδού, Τραχήλι, Παναγιά, Παρθένι και Στενή. Η Άνω Σέττα α

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΛΗΛΑΝΤΙΟΥ Κινητοποίηση Κυριακή 27/9, 10πμ στη Γέφυρα Βασιλικού

  Εμείς οι πληγέντες και κάτοικοι στην περιοχή του Ληλαντίου που “χτυπήθηκε” από τις καταστροφικές πλημμύρες, διεκδικούμε άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και προστασίας της ίδιας μας της ζωής. Η τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε, δεν ήταν μοιραίο να συμβεί σαν αποτέλεσμα «απρόβλεπτων, ακραίων καιρικών συνθηκών». Είναι ευθύνη των φορέων του κράτους (υπουργεία, περιφέρεια, δήμος) που δεν έχουν πάρει χρόνια τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της περιοχής. Απαιτούμε από κυβέρνηση περιφέρεια και δήμο μέτρα για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να μην κινδυνέψει ξανά η ζωή και το βιος μας: •              Nα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στο 100% χωρίς προϋποθέσεις και δάνεια. •              Να υλοποιηθούν άμεσα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά αντιδιαβρωτικά έργα. •              Να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση της λάσπης από σπίτια, μαγαζιά και χωράφια. •              Να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο. Να καθαριστεί και να αποκατασταθεί ο