Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ξεμπλοκάρουν 19 έργα για θαλάσσια αιολικά πάρκα 10 δις ευρώ!


ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΚΥΜΗΣ 
ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
03-10-2011
Πηγή: www.ypodomes.com  

Τo «πράσινο φως» για την προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων της τάξης των 10 δισ. ευρώ για τη δημιουργία θαλάσσιων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος περί τα 5.600 MW σε διάφορα σημεία του ελληνικού θαλάσσιου χώρου έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε στη Βουλή και με την οποία ουσιαστικά καταργεί το καθεστώς των δημόσιων διαγωνισμών που είχε θεσμοθετήσει η προκάτοχός του Τίνα Μπιρμπίλη.
Με τη νομοθετική ρύθμιση ανοίγει καταρχήν ο δρόμος για την άμεση αξιολόγηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας των 19 επενδυτικών φακέλων που κρατάει στα συρτάρια της εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο, αφού στο μεσοδιάστημα το υπουργείο επιχείρησε να οργανώσει την εκπόνηση στρατηγικής περιβαλλοντικής μελέτης βάσει της οποίας θα ορίζονταν θέσεις για την εγκατάσταση θαλάσσιων αιολικών πάρκων και εν συνεχεία θα προκηρύσσονταν διαγωνισμοί για την ανάθεση των έργων σε ιδιωτικές εταιρίες. Το σχέδιο αυτό εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε εξαιρετικά φιλόδοξο, αφού δεν κατέστη δυνατή ούτε καν η καταρχήν συνεννόηση με το Yπουργείο Εθνικής Aμυνας και βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν δυνατόν να υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα που είχε προαναγγείλει η κ. Μπιρμπίλη για διενέργεια των πρώτων διαγωνισμών εντός του 2012.

Με βάση αυτά τα δεδομένα ο κ. Παπακωνσταντίνου επέλεξε την επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος ως λύση για την απεμπλοκή επενδύσεων που είχαν ήδη σχεδιαστεί. Παράλληλα μέσω της νέας ρύθμισης παρέχει ισχυρά κίνητρα υλοποίησης των απαιτητικών αυτών έργων, αφού ορίζει ως τιμή αγοράς της ενέργειας από το σύστημα τα 108,3 ευρώ ανά MWh, η οποία μπορεί να προσαυξάνεται έως και 30% της τιμής βάσης σε περιπτώσεις έργων με σημαντικές τεχνοοικονομικές ιδιαιτερότητες όπως τα μεγαλύτερα θαλάσσια βάθη, ο βραχώδης πυθμένας κ.λπ.
Οι επιχειρηματίες που έχουν υποβάλει αιτήσεις για τη δημιουργία θαλάσσιων αιολικών είναι οι κ. Γ. Περιστέρης, Δ. Κοπελούζος, Α. Καλλιτσάντζης, Κ. Φιλιππίδης, Δ. Καραδήμας, Β. Παναγιωτίδης, Ι. Παντούσης, Σπ. Παπαδημητρίου, Μ. Τζαμούρτα, Α. Φακίδης, Ε. Κοροβέσης. Tα 19 έργα που έχει στα συρτάρια της η ΡΑΕ είναι τα εξής:

1. Κοινοπραξία Αιολική Πλατεία Μαρθακίου - ΕΝΤΕΚΑ Αιολικά Πάρκα Α.Ε.-ENORA Ε.Ε. - Κ. Φιλιππίδης 30+25 MW στην Πλατειά Κέρκυρας.
2. Πλειάδες Αιολική Α.Ε. 450 MW στον Κόλπο Πεταλιών Αττικής.
3. ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Ε. - Αιολική Προβατά - Τραιανουπόλεως ΟΕ 585 MW, στο Θρακικό Πέλαγος Νότια της Αλεξανδρούπολης.
4. Θρακική Αιολική Α.Ε. στη θαλάσσια περιοχή νότια της Αλεξανδρούπολης 216 MW.
5. Κοινοπραξία Αιολική Καλυδώνος 141 MW στον όρμο Καλυδώνος Αιτωλοακαρνανίας.
6. Κύων ΕΠΕ 300 MW στο θαλάσσιο χώρο του Δήμου Κύμης στην Εύβοια.
7. Ελληνική Τεχνοδομική Aνεμος Α.Ε. 162 MW στον θαλάσσιο χώρο της Κέρκυρας
8. Διαπόντια Αιολική - Μ.Ε. Τζαβάρας και ΣΙΑ 125 MW στη θαλάσσια περιοχή Διαποντίων Νήσων Κέρκυρας.
9. Venergia Ενεργειακή Α.Ε. 96 MW στη θαλάσσια περιοχή Διαποντίων Νήσων Κέρκυρας.
10. Νησιωτικός Aνεμος Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. 350 MW στη θαλάσσια περιοχή της Κω.
11. Argos Aiolos Α.Ε. 150 MW στη θαλάσσια περιοχή της Εύβοιας
12. ΤΖΑΣΠΕΡ Αιολική Ελλάδος Α.Ε. και ΣΙΑ 495 MW στη θαλάσσια περιοχή Διαποντίων Νήσων Κέρκυρας.
13. City Electric ΑΕ 500 MW στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Λήμνου.
14. ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ 320 MW στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Λήμνου.
15. ΤΖΑΣΠΕΡ Αιολική Ελλάδος Α.Ε. και ΣΙΑ 445 MW στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του Αγίου Ευστρατίου Λέσβου.
16. ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή 98 MW στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του Αγίου Ευστρατίου Λέσβου.
17. Ρόκας Αιολική Βόρειος Ελλάς ΑΒΕΕ 484 MW στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Λήμνου.
18. Μινωικά Θαλάσσια Αιολικά Πάρκα Α.Ε. 350 MW στη θαλάσσια περιοχή Κάσου Καρπάθου.
19. ΤΖΑΣΠΕΡ Αιολική Ελλάδος Α.Ε. και ΣΙΑ 306 MW στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Aνδρου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως: Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνονται τέσσερα ορεινά συγκροτήµατα µε υψόµετρο

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΣΕΤΤΑ, ΤΟ ΠΙΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Αναδημοσίευση από Agronews Η «Ελβετία της Ελλάδας», όπως είναι αλλιώς γνωστό το γραφικό χωριουδάκι του δήμου Ερέτριας είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι από τις πρώτες περιοχές της Εύβοιας που καλύπτονται το Χειμώνα με χιόνι. Η Σέττα, ή αλλιώς Σέτα, απέχει μόλις 128 χιλιόμετρα από την Αθήνα, περίπου δύο ώρες διαδρομή με το αυτοκίνητο.   Το όνομά της το πήρε, σύμφωνα με την παράδοση, από την πανέμορφη Γαλλίδα σύζυγο του Τούρκου ηγεμόνα, που επί τουρκοκρατίας του ανήκε η περιοχή. Λόγω της μορφολογίας της και της φυσικής της θέσης είναι ο ιδανικός προορισμός για τους   λάτρεις των ορεινών αποδράσεων το Χειμώνα   και το Καλοκαίρι. Το περιβάλλον της Σέττας θυμίζει τις Άλπεις, καθώς έχει πλατάνια, ελατοδάση, καστανοδάση με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Με «ορμητήριο» τη Σέττα μπορείτε να εξερευνήσετε με Jeep 4Χ4   και motocross τα κοντινά ορεινά χωριά Μετόχι, Μύστρος, Μανίκια, Μακρυχώρι,   Χιλιαδού, Τραχήλι, Παναγιά, Παρθένι και Στενή. Η Άνω Σέττα α

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΛΗΛΑΝΤΙΟΥ Κινητοποίηση Κυριακή 27/9, 10πμ στη Γέφυρα Βασιλικού

  Εμείς οι πληγέντες και κάτοικοι στην περιοχή του Ληλαντίου που “χτυπήθηκε” από τις καταστροφικές πλημμύρες, διεκδικούμε άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και προστασίας της ίδιας μας της ζωής. Η τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε, δεν ήταν μοιραίο να συμβεί σαν αποτέλεσμα «απρόβλεπτων, ακραίων καιρικών συνθηκών». Είναι ευθύνη των φορέων του κράτους (υπουργεία, περιφέρεια, δήμος) που δεν έχουν πάρει χρόνια τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της περιοχής. Απαιτούμε από κυβέρνηση περιφέρεια και δήμο μέτρα για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να μην κινδυνέψει ξανά η ζωή και το βιος μας: •              Nα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στο 100% χωρίς προϋποθέσεις και δάνεια. •              Να υλοποιηθούν άμεσα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά αντιδιαβρωτικά έργα. •              Να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση της λάσπης από σπίτια, μαγαζιά και χωράφια. •              Να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο. Να καθαριστεί και να αποκατασταθεί ο