Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ



ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΠΕΡΓΑΝΤΑ
ΔΟΜΟΚΟΣ 28/9/2011

"Κυρίες και κύριοι…..
Φίλες/Φίλοι
Ως νέα Περιφερειακή Αρχή έχουμε δεσμευτεί για όλα τα μεγάλα θέματα της Περιφέρειάς μας να έχουμε μια ανοιχτή και ειλικρινή σχέση διαβούλευσης και συναπόφασης. Από την αρχή της θητείας μας δώσαμε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσουμε σε όλους τους τομείς και κυρίως του αγροτικού τομέα για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας και τη διαμόρφωση κοινής ταυτότητας για όλη την Στερεά Ελλάδα.

Στην σημερινή εποχή  που η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται περισσότερο από ποτέ, όχι απλώς οφείλουμε αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε και υλοποιήσουμε νέα μοντέλα ανάπτυξης. Ανάπτυξη που θα στηρίζεται στον άνθρωπο, στην ιστορία μας, στην ποιότητα, στην αξιοποίηση της γνώσης και η οποία θα αφομοιώνει την τεχνολογία και θα επενδύει στα προϊόντα μας.
Στόχος μας είναι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να καταστεί μια βιώσιμη Περιφέρεια, που θα παρέχει θέσεις εργασίας, ασφάλεια και υψηλό βιοτικό επίπεδο στους κατοίκους της. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, έχουμε θέσει σαν άμεση προτεραιότητα την ανασυγκρότηση και επανεκκίνηση της ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα. Η ώθηση της αγροτικής ανάπτυξης είναι όρος επιβίωσης για την οικονομία της Περιφέρειάς μας και κατ’ επέκταση της χώρας μας.


Πεποίθηση μας είναι ότι πρέπει να στραφούμε  στην παραγωγή και  στο πολλαπλασιασμό της μέσα από την εργασία, στηριζόμενη στην ποιότητα των προϊόντων μας και τη ορθολογική διαχείριση των πόρων. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς δηλαδή στην ταυτοποίηση, στην πιστοποίηση και στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων μας αν θέλουμε αυτά να αποκτήσουν την πραγματική τους αξία και να πιάσει τόπο ο κόπος σας, ο κόπος των αγροτών μας.

Κυρίες και κύριοι, Φίλες και Φίλοι
Το μοντέλο ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας που έως τώρα γνωρίζαμε έχει αποδειχθεί παρωχημένο. Τα προϊόντα μας έχουν χαμηλή ανταγωνιστικότητα, χαμηλό επίπεδο οργάνωσης και γι αυτό το λόγο βρίσκονται εκτός των δικτύων εμπορίας. Μονή λύση είναι ξεφύγουμε από την κατάσταση στην οποία μας έχουν οδηγήσει οι διαρθρωτικές αδυναμίες του τομέα. Να αλλάξουμε τα δεδομένα και αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο με την συνεργασία και την προσπάθεια όλων μας.

Διότι η επανεκκίνηση της ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα προϋποθέτει συσπείρωση όλων των παραγωγικών δυνάμεων, προϋποθέτει εντοπισμό και αξιοποίηση κάθε παραγωγικής ικμάδας εδώ και τώρα και στροφή στην πραγματική οικονομία και στην παραγωγή.
Αυτή η προσπάθεια προϋποθέτει ότι  η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία,  ο αγροτουρισμός και οι άλλες δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα, πρέπει να στηρίζεται και να ακολουθεί ένα επιχειρησιακό σχεδιασμό, ο οποίος θα είναι ενταγμένος, σε ένα ολοκληρωμένο παραγωγικό σύμπλεγμα το οποίο θα συμπεριλαμβάνει τον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα και το οποίο θα αποτυπωθεί στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας» το οποίο βρίσκεται υπό κατάρτιση και είναι  αυτό που θα σηματοδοτήσει την επόμενη φάση, αυτήν της ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας.
Κομμάτι του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας είναι και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Πρωτογενή Τομέα το οποίο με την σειρά του, περιλαμβάνει, το «καλάθι των αγροτικών προϊόντων» που αποτελεί μια καινοτόμο ιδέα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μια ιδέα η οποία έρχεται να δώσει ώθηση και εξωστρέφεια στον πρωτογενή
τομέα. Είναι καιρός, η Περιφέρειά μας εκμεταλλευόμενη την ευκαιρία που της δίνεται να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει και να δώσει ιδιαίτερο βάρος στην αγροτική παραγωγή σαν μοχλό στήριξης της απασχόλησης και της περιφερειακής μας
οικονομίας.

Τελειώνοντας, προκειμένου να δώσω το λόγο στους εκλεκτούς ομιλητές της σημερινής ημερίδας, οι οποίοι θα μας εξειδικεύσουν ακόμη περισσότερο το θέμα, θέλω να ευχαριστήσω για την παρουσία τους εδώ την Γενική Γραμματέα του Υπ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την κ. Μπαζιώτη τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Σαρή και τον Αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Κορμέντζα.
Πάνω από όλους όμως να ευχαριστήσω τον Αντιπεριφερειάρχη του Πρωτογενή Τομέα κ. Στ. Καπελέρη και τους συνεργάτες του οι οποίοι σήκωσαν όλο το βάρος  αυτής της προσπάθειας για την κατάρτιση και τη διαβούλευση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Πρωτογενή Τομέα. Και βεβαίως ευχαριστώ όλους σας για την παρουσία σας και τη συμμετοχή σας, στη σημερινή εκδήλωση"

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΣΕΤΤΑ, ΤΟ ΠΙΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Αναδημοσίευση από Agronews Η «Ελβετία της Ελλάδας», όπως είναι αλλιώς γνωστό το γραφικό χωριουδάκι του δήμου Ερέτριας είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι από τις πρώτες περιοχές της Εύβοιας που καλύπτονται το Χειμώνα με χιόνι. Η Σέττα, ή αλλιώς Σέτα, απέχει μόλις 128 χιλιόμετρα από την Αθήνα, περίπου δύο ώρες διαδρομή με το αυτοκίνητο.   Το όνομά της το πήρε, σύμφωνα με την παράδοση, από την πανέμορφη Γαλλίδα σύζυγο του Τούρκου ηγεμόνα, που επί τουρκοκρατίας του ανήκε η περιοχή. Λόγω της μορφολογίας της και της φυσικής της θέσης είναι ο ιδανικός προορισμός για τους   λάτρεις των ορεινών αποδράσεων το Χειμώνα   και το Καλοκαίρι. Το περιβάλλον της Σέττας θυμίζει τις Άλπεις, καθώς έχει πλατάνια, ελατοδάση, καστανοδάση με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Με «ορμητήριο» τη Σέττα μπορείτε να εξερευνήσετε με Jeep 4Χ4   και motocross τα κοντινά ορεινά χωριά Μετόχι, Μύστρος, Μανίκια, Μακρυχώρι,   Χιλιαδού, Τραχήλι, Παναγιά, Παρθένι και ...

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως: Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνο...

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΛΗΛΑΝΤΙΟΥ Κινητοποίηση Κυριακή 27/9, 10πμ στη Γέφυρα Βασιλικού

  Εμείς οι πληγέντες και κάτοικοι στην περιοχή του Ληλαντίου που “χτυπήθηκε” από τις καταστροφικές πλημμύρες, διεκδικούμε άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και προστασίας της ίδιας μας της ζωής. Η τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε, δεν ήταν μοιραίο να συμβεί σαν αποτέλεσμα «απρόβλεπτων, ακραίων καιρικών συνθηκών». Είναι ευθύνη των φορέων του κράτους (υπουργεία, περιφέρεια, δήμος) που δεν έχουν πάρει χρόνια τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της περιοχής. Απαιτούμε από κυβέρνηση περιφέρεια και δήμο μέτρα για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να μην κινδυνέψει ξανά η ζωή και το βιος μας: •              Nα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στο 100% χωρίς προϋποθέσεις και δάνεια. •              Να υλοποιηθούν άμεσα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά αντιδιαβρωτικά έργα. •              Να ολοκληρωθεί...