Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εξόφληση για όλα τα έργα του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ μέχρι τέλος του 2011!


12-10-2011

Την άμεση εξόφληση, εντός του έτους, όλων των οφειλών προς τους εργολήπτες για έργα του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», υποσχέθηκε ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Πάρις Κουκουλόπουλος.

Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση των ΠΕΣΕΔΕ - ΠΕΔΜΕΔΕ, έως το τέλος του έτους θα εξοφληθούν όλες οι οφειλές για τα έργα του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011, ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Πάρις Κουκουλόπουλος στη συνάντηση που είχε με τα Προεδρεία των Εργοληπτικών Οργανώσεων παρισταμένου και εκπροσώπου της ΚΕΔΚΕ. Ο κ. Κουκουλόπουλος τόνισε ότι από το τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου θα αρχίσει η καταβολή των οφειλομένων στους εργολήπτες δημοσίων έργων της χώρας.

Στη σημερινή συνάντηση, συμμετείχαν από πλευράς ΠΕΣΕΔΕ ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Σαββίδης και ο Αν. Γεν. Γραμματέας Νικόλαος Καλτσάς, από πλευράς ΠΕΔΜΕΔΕ ο Πρόεδρος Γεώργιος Ρωμοσιός, ο Αντιπρόεδρος Μιχαήλ Δακτυλίδης ο Γεν. Γραμματέας Ευάγγελος Κασσελάς, καθώς και ο Νομικός Σύμβουλος Ευθύμιος Αναγνωστόπουλος, ενώ από την ΚΕΔΚΕ συμμετείχε ο Γενικός Διευθυντής της κ. Παναγιώτης Βασιλείου.

Tα βασικά θέματα τα οποία αναπτύχθηκαν στη συνάντηση ήταν:
1. ΕΝΟΤΗΤΑ «ΘΗΣΕΑΣ»
α. Εξέλιξη πληρωμών
β. Ένταξη επιλέξιμων έργων στο ΕΣΠΑ
2. ΟΦΕΙΛΕΣ ΟΤΑ (ΣΑΤΑ κλπ.)
3. ΕΝΤΑΞΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΕΣΠΑ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑ κλπ)


Οι εκπρόσωποι των Εργοληπτικών Οργανώσεων, τόσο της ΠΕΣΕΔΕ, όσο και της ΠΕΔΜΕΔΕ έδωσαν έμφαση και πάλι στο φλέγον θέμα των καθυστερήσεων πληρωμών που έχει οδηγήσει στον αφανισμό των περισσότερων εργοληπτικών επιχειρήσεων.

Τονίσθηκε ξανά ότι οι οφειλές στους εργολήπτες δημοσίων έργων έχουν ξεκινήσει εδώ και μία πενταετία τουλάχιστον, καθιστώντας την κατάσταση ανυπόφορη. Εξέφρασαν για μιαν ακόμη φορά την ανησυχία τους διότι πέραν των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις πληρωμές από το Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», δεν έχει ξεκινήσει ακόμη το Πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» που θα το αντικαταστήσει και ζήτησαν:
·         την άμεση αποπληρωμή των εκτελεσμένων έργων,
·         την ένταξη επιλέξιμων έργων του «ΘΗΣΕΑ» στο ΕΣΠΑ,
·         την άμεση ενεργοποίηση του Προγράμματος «ΕΛΛΑΔΑ» και ένταξή του στο ΕΣΠΑ κ.ά.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Κουκουλόπουλος τόνισε ότι περιελήφθη διάταξη στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί, συζητείται και ψηφίζεται άμεσα στη Βουλή «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο- βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015», στο άρθρο 40, παράγραφος 7, σύμφωνα με την οποία «Η Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) ασκεί καθήκοντα ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης, κατά την έννοια του άρθρου 4, στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Η απόφαση για την ένταξη πράξεων ή την ανάκληση αυτών, κατά την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 8, εκδίδεται από τον Υπουργό Εσωτερικών». Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕΤΑΑ θα ασκεί καθήκοντα διαχειριστικής αρχής μέσα από την οποία θα πληρωθούν όλα τα έργα του Προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ έως τις 31.12.2011.

Επίσης, την ερχόμενη Τρίτη θα κατατεθεί στην ολομέλεια της Βουλής από τον Υπουργό Οικονομικών τροπολογία που θα παρέχει ρευστότητα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προκειμένου να εξοφληθούν οι παλαιές υποχρεώσεις των Δήμων προς τους εργολήπτες δημοσίων έργων και άλλους οφειλέτες.

Ο κ. Κουκουλόπουλος υπολογίζει  -όπως είπε- ότι αφού ψηφιστεί το νομοσχέδιο και δημοσιευτεί στη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θα εκδοθούν οι αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις και θα ενημερωθούν άμεσα οι Δήμαρχοι. Οι διαδικασίες αυτές θα χρειαστούν περίπου 15 ημέρες και στη συνέχεια τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου θα αρχίσουν οι εκταμιεύσεις.
Ο κ. Κουκουλόπουλος διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί κατεύθυνση για ευελιξία και εφόσον οι φάκελοι είναι πλήρεις, θα ενταχθούν στη ρύθμιση όλα τα έργα. Ο ίδιος υπολογίζει ότι μέχρι τον Μάϊο του 2012 θα πληρωθούν έργα ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου και τέλος τόνισε ότι σκέπτονται άμεσα με ανάλογο τρόπο να προωθηθεί και το Πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ.

euro2day.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…