Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΕΛΜΑΝ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ : ΔΟΥΛΟΙ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ
Προς όλους τους εργαζόμενους
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Είναι γνωστό ότι το 2010 η εταιρία που εργαζόμαστε εξαγοράστηκε από την Alfa Wood. Η κίνηση αυτή δημιούργησε έναν κολοσσό στον κλάδο του ξύλου όχι μόνο στην ελληνική αγορά αλλά και τουλάχιστο σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη. Ο ιδιοκτήτης Αδαμόπουλος έχει στην ιδιοκτησία του το Εργοστάσιο της Σέλμαν στη Χαλκίδα μαζί με το ιδιόκτητο λιμάνι, το Εργοστάσιο της Σέλμαν στην Κομοτηνή, πολυτελή γραφεία και εκθεσιακό χώρο στην Αθήνα, αποθήκες στην Αλεξανδρούπολη, το 85% της Χατζηλουκάς ΑΒΕΤΕ, το 100% της Ξυλεμπορικής Πατρών, το 100% της Τζήλος ΑΕ, το 50% της Σέλμαν Sofianos Παρκέτα ΑΕ, το 40% της Sofrom Ρarquet ΑΕ στη Ρουμανία, την Αlfa Wood Πίνδος, την Αlfa Wood Βulgaria, Αlfa Wood στη ΒΙΠΕ Λάρισας, το Αlfa Wood Shop στον Τύρναβο, το κέντρο έκθεσης Αlfa Wood Επιπλο, ενώ συμμετέχει στην Αlfa Wood Νευροκόπι ΑΕΒΕ και στην Ξυλοτεχνική Ηπείρου. Αυτά είναι αυτά που γνωρίζουμε!!!
Οι περισσότεροι εργαζόμαστε στη Σελμαν 10ετίες τώρα. Το 1962 ήταν ένα μεγάλο «ξυλουργείο» και στην πορεία έγινε η Σέλμαν που γνωρίζουμε. Έβαλε νέες γραμμές παραγωγής, έφτιαξε και αγόρασε άλλα εργοστάσια. Όλα αυτά έγιναν από τη δικιά μας απλήρωτη δουλειά και από τις επιδοτήσεις που ήταν τα χρήματα των εργαζομένων και του λαού της χώρας μας. Εμείς δεν απολαύσαμε τίποτα γιατί ακόμα και όταν πληρωνόμασταν ποτέ η μισθός μας δεν ήταν ίσος με αυτά που παράγαμε.

Σήμερα συνεχίζουν να παίζουν επιχειρηματικά παιχνίδια στην πλάτη μας με στόχο να δουλέψουμε για 500€, χωρίς ειδικότητες, ωράρια κ.τ.λ.. Μας τρομοκρατούν με την απειλή της ανεργίας ώστε να μη μιλάει κανείς. Μέχρι χθες όποιος μιλούσε ήταν ο απολυμένος του επόμενου μήνα, σήμερα που αγωνιζόμαστε για να πληρωθούμε μας απειλούν ότι θα κλείσουν το εργοστάσιο. Είναι ολοφάνερο ότι ακόμα και να κλείσει το εργοστάσιο, αυτό δεν θα είναι αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων αλλά γενικότερων σχεδιασμών του επιχειρηματία που θα του επιτρέψουν να κερδίσει ακόμα περισσότερα. Αυτό πρέπει να γίνει γνωστό παντού. Η «αναστολή λειτουργίας» του εργοστασίου στο Βασιλικό Χαλκίδας δεν γίνεται γιατί εργαζόμενοι και απολυμένοι διεκδικούμε τα αυτονόητα, δηλαδή δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Η «αναστολή λειτουργίας» είναι σχεδιασμένος εκβιασμός που συνδέεται με τους επιχειρηματικούς στόχους του ομίλου.
Το προηγούμενο χρονικό διάστημα είδαμε μεταφορά πελατών – κεφαλαίων – παραγωγής από τη Σελμαν στην Αlfa Wood. Δηλαδή είδαμε να παράγει η Σέλμαν, να πουλάει η Αlfa Wood, να εισπράτει η Αlfa Wood αλλά να μην εισπράττει η Σέλμαν. Πιθανά να είναι και αυτές οι κινήσεις μέρος του ίδιου σχεδίου όπως και οι 500 απολύσεις των τελευταίων ετών. Πιθανό είναι και το προσωρινό κλείσιμο ώστε να γλιτώσει από τα τραπεζικά δάνεια στη λογική αγόρασα την εταιρία, δεν θα αγοράσω και τα χρέη(!!!). Ένα είναι σίγουρα: ότι μια Σέλμαν εκατομμυρίων δεν θα κλείσει για 600-800 χιλιάδες € που είναι η μισθοδοσία μας μαζί με τις δόσεις των συναδέλφων μας απολυμένων. Είναι εκβιασμός!
Η εναλλακτική πρόταση του Αδαμόπουλου είναι να δουλέψουμε απλήρωτοι, να υπογράψουμε μισθούς 500€, να μη σηκώνουμε το κεφάλι. Στις 20/09/12 ήρθε και μας πρότεινε μείωση 20%. Στις 28/09/12 είχε συμφωνήσει ότι θα μας πληρώσει (εργαζόμενους και απολυμένους). Μετά την άρνηση του -20% ξεκίνησε να βγάζει προϊόντα από το εργοστάσιο. Στις 30/09/12 πλήρωσε το εργοστάσιο της Κομοτηνής για να εμποδίσει το συντονισμό του αγώνα μας. Στις 3/10/12 πλήρωσε στην Λάρισα για τον ίδιο λόγο. Στις 04/10/2012 βρήκαμε την πύλη κλειστή ενώ μέχρι την προηγούμενη ημέρα η παραγωγή γινόταν κανονικά!!!
Άμεσα χρειάζεται να κινητοποιηθούμε ώστε να εμποδιστεί η διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου, να υπογραφεί η ΣΣΕ. Καλούμε τους συναδέλφους στα υπόλοιπα εργοστάσια σε κοινό συντονισμό για να μην περάσουν τα σχέδια του βιομήχανου. Με κοινό συντονισμένο αγώνα έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε το σχέδια και να υπογράψουμε ΣΣΕ. Αυτό φοβούνται όλοι οι εργοδότες, μη μας βρούνε απέναντί του ενωμένους σαν μια γροθιά.
Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε.
Έχουμε υποχρέωση σε εμάς και τα παιδιά μας
Καλούμε σε εργατική αλληλεγγύη του συναδέλφους που δουλεύουν στον όμιλο. Το σχέδιο δεν αφορά μόνο εμάς. Καλούμε σε εργατική αλληλεγγύη ολόκληρη την εργατική τάξη γιατί τους ίδιους σχεδιασμούς έχουν για όλους τους εργαζόμενους. Ενωμένοι έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε αυτούς τους σχεδιασμούς.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…