Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ κ. ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΠΕΡΓΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ: «Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ….ΩΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ»Στην ημερίδα «Η Αγροτική Επιχειρηµατικότητα … ως τρόπος ζωής», που πραγματοποιήθηκε στην Ιστιαία, την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012 συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Κλέαρχος Περγαντάς,Την ημερίδα διοργάνωσε η  Περιφέρεια  Στερεάς  Ελλάδας,  σε  συνεργασία µε  τον  Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού και τον ΕΛ.Γ.Ο. « ∆ΗΜΗΤΡΑ ».
Ο Περιφερειάρχης στην ομιλία του, αναφέρθηκε και στην πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ επισημαίνοντας: «Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει εκχωρηθεί το ποσό των 212,57 εκατ. €, προκειμένου να εντάξει και να χρηματοδοτήσει έργα σε όλους τους τομείς. Τα ποσοστά απορρόφησης του Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά φθάνοντας στο ποσοστό του 65,7 % επί του ποσού της εκχώρησης.
Παράλληλα με  την χρηματοδότηση δράσεων στα πλαίσια του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος, στην Περιφέρειά μας έχει εκχωρηθεί προς διαχείριση το ποσό των 59,74 εκατ.  €, προκειμένου να πραγματοποιηθούν σημαντικές περιβαλλοντικές παρεμβάσεις σε όλο το εύρος της Στερεάς Ελλάδας, στα πλαίσια του Τομεακού Προγράμματος “Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007 – 2013 ” (ΕΠ.ΠΕΡ.Α.Α.). Έπειτα από ενέργειές μας, έχει εγκριθεί προγραμματική υπερδέσμευση ύψους 25 εκατ. €, επομένως η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δύναται να χρηματοδοτήσει δράσεις συνολικού ύψους 84,74 εκατ. €.»

Στη συνέχεια εμβαθύνοντας στα έργα που υλοποιούνται στη Βόρεια Εύβοια και πιο συγκεκριμένα στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού, τόνισε: «Σημαντικά έργα υλοποιούνται μέσω του ΕΣΠΑ στον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού συνολικού προϋπολογισμού 6,8 εκ. €. Αναλυτικότερα, ολοκληρώθηκε το έργο της βελτίωσης οδού Άγιος Νικόλαος - Γιάλτρα - Άγιος Γεώργιος Λιχάδας με παράκαμψη Γιάλτρων (Τμήμα Α': Παράκαμψη Αγίου Νικολάου), προϋπολογισμού 2,4 εκατ. €. Ταυτόχρονα, έχουν συμβασιοποιηθεί και βρίσκονται σε φάση υλοποίησης τρεις μελέτες Σχεδίων χωρικής οικιστικής οργάνωσης ανοιχτής πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) και Γενικών πολεοδομικών σχεδίων (ΓΠΣ) προϋπολογισμού 877 χιλ. € και αναφέρομαι στα σχέδια της Ιστιαίας, της Αιδηψού και της Λιχάδας. Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου ολοκληρώθηκαν πρόσφατα δύο σημαντικά έργα εκπαίδευσης προϋπολογισμού 760 χιλ. €, τα οποία αφορούν στην προσθήκη κατ’ επέκταση νέων αιθουσών στο Νηπιαγωγείο Αγίου Νικολάου και στην κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο του Πύργου Ωρεών. Επίσης, ολοκληρώθηκε και αναμένεται να αποπληρωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το έργο της επέκτασης και αναδιαρρύθμισης του Κέντρου Υγείας  της Ιστιαίας, προϋπολογισμού 2,72 εκατ. €. Πρόκειται για ένα απολύτως απαραίτητο έργο για την Βόρεια Εύβοια και η έγκαιρη ολοκλήρωσή του αποτέλεσε για μας βασική προτεραιότητα μιας και αναμένεται να αναβαθμίσει αισθητά το επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του και οδεύει προς ένταξη το έργο “Αναστήλωση κτιρίου Κύμα στα Λουτρά Αιδηψού”, το οποίο έχει προϋπολογισμό 880 χιλ. € και αναμένεται να αποτελέσει αξιόλογο πόλο έλξης για τους κατοίκους και τους τουρίστες της περιοχής.
Παράλληλα, με πόρους του ΕΠ.ΠΕΡ.Α.Α. υλοποιούνται έργα αποκατάστασης Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 1,07 εκατ. €, τα οποία θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην αναβάθμιση και την προστασία του περιβάλλοντος. Μάλιστα, οι αποκαταστάσεις τριών έργων ΧΑΔΑ στο Δημοτικό Διαμέρισμα Γιάλτρων, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ασμηνίου και στον Δήμο Ωρεών έχουν ήδη ολοκληρωθεί».
Ακολούθησε αναφορά του κ. Περγαντά στον απολογισμό της έως σήμερα πορείας του ΕΣΠΑ και των επιδιώξεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε: «Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας παραμένει σταθερά ανάμεσα στις πρώτες Περιφέρειες σε εθνικό επίπεδο, όσον αφορά στην απορρόφηση και είναι σημαντικά τα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί σε υποδομές, προμήθειες εξοπλισμού και σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις. Τα Έργα Προτεραιότητας εξελίσσονται ομαλά, ενώ τα τυχόν προβλήματα, που παρουσιάζονται οφείλονται στα νέα οικονομικά δεδομένα, που προέκυψαν από την βαθιά ύφεση.
Βρισκόμαστε σε συνεχή διαβούλευση και στενή συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία για την εξασφάλιση πόρων από νεκρές εκχωρήσεις των τομεακών προγραμμάτων, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν ώριμα αναπτυξιακά έργα όπως επίσης και για την εξασφαλιση πόρων στη Περιφέρεια κυρίως, για την ενίσχυση των ανέργων και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων (δράσεις Κοινωνικού Ταμείου)».
Αναφορικά με δράσεις, που υλοποιούνται στη Βόρεια Εύβοια με την χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους ανέφερε: «παράλληλα με τα προαναφερθέντα έργα του ΕΣΠΑ βρίσκονται σε φάση υλοποίησης εξίσου αξιόλογα και απαραίτητα για την περιοχή έργα, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.  Δημοπρατούνται άμεσα τα έργα: «Αποκατάσταση δρόμου Ιστιαίας – Βούτα», προϋπολογισμού 2,5 εκατ. €, «Παράκαμψη Λουτρών Αιδηψού», προϋπολογισμού 7 εκατ. € και «Παράκαμψη Γιάλτρων», προϋπολογισμού 8 εκατ. €. Ενώ αναμένεται να υπογραφεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η σύμβαση για το έργο: «Αλιευτικό καταφύγιο Αγ. Γεωργίου Λιχάδας», το οποίο έχει προϋπολογισμό 2 εκατ. €». 
Τέλος, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας αναφερόμενος στη νέα προγραμματική περίοδο τόνισε: « Οι σημαντικότεροι στόχοι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την νέα Προγραμματική Περίοδο είναι η ισόρροπη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη  με σεβασμό στο περιβάλλον, η βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, η προώθηση καινοτόμων επενδύσεων σε όλους τομείς όπου η Περιφέρεια μας έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και δυνατότητα αριστείας, (αγροτικός τομέας - ενέργεια – τουρισμός – κομβική θέση) καθώς και η λειτουργία της Περιφέρειας  ως ισχυρού αυτοδιοικητικού οργανισμού με ενισχυμένο ρόλο.
Οι βασικότερες μας θέσεις - προτάσεις για τη νέα προγραμματική περίοδο, οι οποίες τέθηκαν και στον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης  κ. Johannes Hahn,  κατά τη συνάντηση που είχαμε την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012 συνοψίζονται στα παρακάτω σημεία:
                Διατήρηση των ενδιάμεσων περιφερειών (δικαιότερη ιεράρχηση) και να υπάρξει ίση μεταχείριση στις περιφέρειες της ίδιας κατηγορίας. Δεδομένης της κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας, το κριτήριο του ΑΕΠ δεν θα πρέπει να αποτελεί τον μοναδικό δείκτη ευημερίας των Περιφερειών, αλλά να συνεκτιμηθεί ένα σύνολο δεικτών, όπως για παράδειγμα η ανεργία, ενώ επιβεβλημένη  είναι  η αλλαγή των ετών αναφοράς και συγκεκριμένα να τεθεί ως βάση η τριετία 2009-2011, ώστε να αποδίδεται η πραγματική οικονομική κατάσταση των Περιφερειών.
                Να μην γίνει περικοπή αλλά ενίσχυση των διατιθέμενων για την  Συνοχή  πόρων, πρακτική που αποτελεί τον μόνο τρόπο για την ενδυνάμωση του ρόλου των περιφερειών  και την άρση των περιφερειακών ανισοτήτων και να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής για ολοκλήρωση  απαραίτητων βάσει διευρωπαϊκών δικτύων, υποδομών
                Άμεσα επιπλέον χρηματοδότηση για υποστήριξη εφαρμογής σημαντικών δράσεων καινοτομίας  και ενίσχυσης της κοινωνικής οικονομίας  και κοινωνικής συνοχής
Ο κ. Περγαντάς κλείνοντας, επεσήμανε: «Βασικός μας στόχος, παράλληλα με την συνέχιση της ομαλής πορείας του  ΕΣΠΑ, είναι να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα για την νέα προγραμματική περίοδο, έτσι ώστε να πετύχουμε ανάλογα και γιατί όχι ακόμη καλύτερα αποτελέσματα από τα σημερινά.
Το μυστικό της επιτυχίας μας είναι η στενή και απρόσκοπτη συνεργασία μας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και η άμεση επίλυση προβλημάτων, που αποτελούν κατά καιρούς τροχοπέδη στην εξέλιξη των έργων. Την ίδια ακριβώς τακτική θα ακολουθήσουμε και στο μέλλον και ευελπιστούμε συμβάλλουμε ενεργά στην αναστροφή της ύφεσης και την εγκαθίδρυση βιώσιμης ανάπτυξης στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…