Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΡΚΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕΑναδημοσίευση από την εφημερίδα ΗΜΕΡΑ, φ.759, σ.24

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε για την ΛΑΡΚΟ αφού χθες το βράδυ το ΤΑΙΠΕΔ ξεκαθάρισε τις προθέσεις του σε σχέση με τα σχέδιά του τα οποία δείχνουν να ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες εξελίχθηκε σύσκεψη στην οποία μετείχαν οι βουλευτές που στηρίζουν το κυβερνητικό σχήμα απ’ όλους τους νομούς που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ για να τους ανακοινωθούν τα δεδομένα και οι πολιτικές που θα ακολουθήσει το Ταμείο από τώρα και μετά. Σήμερα το απόγευμα στις 6 αναμένεται να ενημερωθούν τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων ενώ για την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ το οποίο θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα πάρει και τις τελικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες  χθες κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους βουλευτές από αρκετούς νομούς προσδιορίστηκε ότι  το Ταμείο έχει καταλήξει να προχωρήσει τις διαδικασίες χαρακτηρίζοντας τη ΛΑΡΚΟ ως «καλή» και «κακή». Οι επιτελείς του ΤΑΙΠΕΔ που διαχειρίζεται τις τύχες της εταιρίας προσδιόρισαν πως το εργοστάσιο στην Λάρυμνα μαζί με τα λιμενικά αλλά και τα μεταλλεία του Αϊ Γιάννη θα αποτελέσουν τον πυρήνα της «καλής» ΛΑΡΚΟ. Σύμφωνα με τα σχέδια που υπάρχουν τα συγκεκριμένα θα πουληθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς σε λειτουργία. Αυτό σημαίνει ότι θα διατηρηθούν οι εργαζόμενοι και θα μεταβιβαστεί η εταιρία καθώς όπως άλλωστε είναι γνωστό λήγουν τα μεταλλευτικά δικαιώματα αλλά και οι υπόλοιπες άδειες μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Οι πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι το εργοστάσιο και τα μεταλλεία του Αϊ Γιάννη θα συγκροτήσουν το ένα πακέτο που θα μεταβιβαστεί εν λειτουργία. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων και ότι θα συνεχίσει το εργοστάσιο να λειτουργεί. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη πως θα γίνει αυτή η μεταβίβαση, αν δηλαδή θα δημιουργηθεί η ΛΑΡΚΟ3 και αυτή θα μεταβιβασθεί ή αν έχουν βρει κάποιον εντελώς διαφορετικό τρόπο. Δεν σχεδιάζουν όμως το ίδιο καθεστώς για τις άλλες περιοχές.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις και τις προσεγγίσεις που έκαναν σε ότι αφορά τα μεταλλεία στην Εύβοια αλλά και σε άλλες περιοχές όπως η Καστοριά εκεί τα πράγματα γίνονται πιο σκληρά. Πλέον οι επιτελείς του Ταμείου μιλούν για εκκαθάριση και απολύσεις γεγονός το οποίο σημαίνει ότι συνολικά 250 άτομα από τους εργαζόμενους κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο.

Μάλιστα οι επιτελείς του Ταμείου έδειξαν αδιαπραγμάτευτοι σ’ αυτό το σκηνικό και αυτό άλλωστε θα είναι και το τμήμα το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει και σήμερα στα διοικητικά συμβούλια.
Αυτό σημαίνει ΛΑΡΚΟ με δύο ταχύτητες και με διαφορετική τύχη του προσωπικού, κάτι το οποίο ευθύς εξαρχής υπογραμμίζεται ότι θα είναι το αρνητικό στοιχείο. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι παραμένει αδιευκρίνιστο τι ακριβώς θα γίνει με την Εύβοια όπου υπάρχουν 75 εργαζόμενοι και δεν έχει διευκρινιστεί ποιες ακριβώς είναι οι αποφάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτά τα σενάρια κυκλοφορούσαν το τελευταίο διάστημα και έδειχναν πως υπάρχουν επεξεργασίες χωρίς όμως να υπάρχουν οι επίσημες ανακοινώσεις.
Είναι φανερό ότι θα υπάρχουν διαφωνίες από την πλευρά των εργαζομένων και αναμένεται το συγκεκριμένο θέμα να γίνει μείζον αφού η πρόθεση του Ταμείου είναι να κλείσει το συγκεκριμένο θέμα μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Άριστοι γνώστες όμως όλων των σεναρίων που επεξεργάζονται σε διάφορα επίπεδα εκτιμούν πως «είναι αδύνατο να μην υπάρχει ένα plan B για το ταμείο». Μάλιστα, υπενθυμίζουν ότι στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τετάρτης το Δ.Σ. του Ταμείου ενδεχόμενα να αξιολογήσει και όλο το πλαίσιο κατά το οποίο εξελίσσεται ο διάλογος, να αξιολογήσει τις πιθανές αντιδράσεις και ανάλογα να αποφασίσει. Πάντως εκεί που έδειχνε να παίζεται
Το παιχνίδι είναι σε ότι αφορά τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στην Καστοριά όπου υπάρχουν λίγοι εργαζόμενοι, περίπου 30,αλλά συγχρόνως οι επιτελείς της επιχείρησης θεωρούν ότι η συνεισφορά αυτών των μεταλλείων είναι σημαντική για την παραγωγή που υπάρχει το τελευταίο διάστημα αφού έχει μεγάλη περιεκτικότητα. Παραμένει άγνωστο τι ακριβώς θα γίνει και ποιο θα είναι το πιθανό ανάχωμα που έχει το συγκεκριμένο Ταμείο καθώς υπάρχουν ήδη πολιτικά θέματα σε διάφορες περιοχές, τα οποία και αναδεικνύονται και μάλιστα χθες το βράδυ κυριολεκτικά είχαν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση που έγινε χθες το βράδυ στο Ταμείο από τη Φθιώτιδα μετείχαν οι βουλευτές κ.κ. Κουτσογιαννακόπουλος και Μακρή, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας  που όπως υποστηρίζουν οι πληροφορίες βρέθηκε σ’ αυτή τη συνάντηση χωρίς να παραμείνει μέχρι το τέλος, ενώ μετείχαν και βουλευτές από άλλους εμπλεκόμενους νομούς.
«Πρόκειται για το πλέον εφιαλτικό σενάριο απ΄ όσα κυκλοφορούσαν» σχολίαζαν χθες αργά το βράδυ στελέχη της επιχείρησης που έχουν πλήρη γνώση των θεμάτων τα οποία κυριαρχούν στο προσκήνιο. Μάλιστα οι ίδιοι διαπίστωναν πως θα υπάρξει αρκετά μεγάλη ένταση και από την άλλη πλευρά σημείωναν πως «η διαχείριση των εργαζομένων σε δύο ταχύτητες δεν είναι ότι καλύτερο και ούτε βεβαίως το στοιχείο εκείνο που ενθουσιάζει και το συνδικαλιστικό κίνημα». Ωστόσο ως αργά χθες το βράδυ δεν υπήρχαν πληροφορίες από την πλευρά των εργαζομένων οι οποίοι αργά το βράδυ έμαθαν αυτές τις εξελίξεις και προσπαθούσαν και να δια-σταυρώσουν αλλά και να αξιολογήσουν, ωστόσο σήμερα θα έχουν την ευκαιρία από πρώτο χέρι να ακούσουν πραγματικά τις προθέσεις του ΤΑΙΠΕΔ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…