Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ: ΘΕΣΕΙΣ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ (ΣΤΑΔΙΟ Β1) ΤΟΥ ΣΧΟΟΑΠ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΥΛΩΝΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ


Το Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) Δημοτικής ενότητας Αυλώνος, του Δήμου Κύμης Αλιβερίου  πρόκειται να αποτελέσει το κανονιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργήσουν οι χρήσεις γης, η οικιστική ανάπτυξη αλλά και η παραγωγική και οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα δέκα πέντε (15) χρόνια (όριο 2017). Είναι ένα σύστημα  γενικών κατευθύνσεων για την οργάνωση και την λειτουργία των οικισμών και της πολεοδομικής εξέλιξής τους. Με λίγα λόγια η εκπόνησή του δεν είναι ζήτημα μίας μόνο μελέτης που έχει ανατεθεί από την Περιφέρεια σε μελετητικό σχήμα και εκείνο για το οποίο ενδιαφέρονται οι εμπλεκόμενοι είναι απλώς η διεκπεραίωση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου προκειμένου να απορροφηθούν οι πόροι του τρέχοντος ΕΣΠΑ. Είναι πρωτίστως και πάνω απ΄όλα ζήτημα σχεδιασμού και οργάνωσης της ζωής και της δραστηριότητας των τοπικών κοινωνιών που συναποτελούν τον πρώην Δήμο Αυλώνος, είναι μία ύψιστη λειτουργία σχεδιασμού που πρέπει να ενδιαφέρει την τοπική κοινωνία πολύ περισσότερο απ΄ότι τους μελετητές, την αναθέτουσα αρχή και τους διαχειριστές των διοικητικών υποθέσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Έπρεπε επίσης να ενδιαφέρει τον Δήμο ο οποίος έχει πολλαπλό καθήκον, να ενημερώσει τους δημότες, να καταθέσει τις δικές του απόψεις και προτάσεις, να αναδείξει την σημασία της δημοτικής ενότητας Αυλώνος ως κεντροβαρικής στην συνολικότερη χωροταξική οργάνωση του Δήμου Κύμης Αλιβερίου και τέλος να επιδιώξει τον συσχετισμό των τριών υπό εκπόνηση ΣΧΟΟΑΠ που αναφέρονται στις τρεις ενδιάμεσες δημοτικές ενότητες Αυλώνος, Κονιστρών και Δυστίων. Αντί αυτού διεκπεραιώνει με εξαιρετική νωθρότητα τυπικές διαδικασίες δήθεν διαβούλευσης προκειμένου να ολοκληρωθεί η μελέτη και να τακτοποιηθεί από άποψη φυσικού και οικονομικού αντικειμένου.
Ήδη η πρώτη φάση της μελέτης, εκείνη της καταγραφής της υφιστάμενης κατάστασης, εγκρίθηκε χωρίς να έχει γίνει διαβούλευση και με πρωτοφανή λάθη και παραλείψεις αρκετά από τα οποία διορθώθηκαν μετά την έγκρισή της. Είχαμε τότε καταθέσει τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις μας. Τώρα βρίσκεται στην φάση της διαβούλευσης η Β1 φάση που είναι ίσως η σημαντικότερη καθ΄ότι αναφέρεται στην εξειδίκευση της Πρότασης πάνω στην οποία θα συνταχθεί στην Β2 φάση το ΣΧΟΟΑΠ και θα πάρει τον δρόμο της έγκρισης και της δημοσίευσης στο Φ.Ε.Κ. οπότε και θα αποκτήσει κανονιστική- ρυθμιστική ισχύ. Δεδομένης μάλιστα αυτής της σημασίας αλλά και της αποστροφής προς την δημοσιότητα και την ενθάρρυνση της διαβούλευσης η αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας με το έγγραφο που διαβιβάζει την μελέτη στις αρμόδιες να γνωμοδοτήσουν υπηρεσίες συνιστά ειδικά στον Δήμο Κύμης Αλιβερίου τα ακόλουθα: «Ιδιαίτερα ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου πρέπει να επιδιώξει τη συμμετοχή των πολιτών με κάθε πρόσφορο τρόπο, όπως π.χ. ανοικτές συγκεντρώσεις ή ενημέρωση με τον τύπο» (Βλ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, Αριθ.Πρωτ.  5077/12- 7/1/2014).
Ο διαθέσιμος χρόνος για τη διαβούλευση είναι δύο μήνες και εκπνέει στις 7 Μαρτίου 2014, δηλαδή περίπου σε μία εβδομάδα. Έγινε μόνο μία σύσκεψη, στις 5 Φεβρουαρίου 2014 στο Αυλωνάρι, με ανύπαρκτη παρουσία των φορέων της τοπικής κοινωνίας αφού συμμετείχαν μόνο μικρός αριθμός αιρετών και υπηρεσιακοί παράγοντες. Ως τέως Δήμαρχος συμμετείχα διότι θεωρώ ότι έχω καθήκον να διατυπώνω και να εκφράζω τις απόψεις μου για όλα τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν την Δημοτική Ενότητα Αυλώνος αλλά και γενικότερα την ευρύτερη περιοχή. Το ίδιο καθήκον έχω ασφαλώς ως πολίτης ο οποίος θέλει να είναι ενεργός, όπως πρέπει τελικά να είμαστε όλοι. Στο πλαίσιο αυτού του καθήκοντος καταθέτω και γραπτώς τις απόψεις μου και τις παρατηρήσεις τις οποίες ανέπτυξα προφορικά στην σύσκεψη- παρουσίαση της μελέτης στις  5ης Φεβρουαρίου 2014 αλλά τις συζήτησα και σε συγκέντρωση ενδιαφερομένων πολιτών που κάλεσα στις 21 Φεβρουαρίου 2014, στα Χάνια Αυλωναρίου, υπό αυτή την έννοια απηχούν προβληματισμό περισσοτέρων πολιτών.
 ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΔΩ


Σχόλια

  1. Πολύ θετική η συνεισφορά στην όλη διαδικασία. Συμφωνώ με το περιεχόμενο και τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στο κείμενο θέσεων - παρατηρήσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως: Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνονται τέσσερα ορεινά συγκροτήµατα µε υψόµετρο

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΣΕΤΤΑ, ΤΟ ΠΙΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Αναδημοσίευση από Agronews Η «Ελβετία της Ελλάδας», όπως είναι αλλιώς γνωστό το γραφικό χωριουδάκι του δήμου Ερέτριας είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι από τις πρώτες περιοχές της Εύβοιας που καλύπτονται το Χειμώνα με χιόνι. Η Σέττα, ή αλλιώς Σέτα, απέχει μόλις 128 χιλιόμετρα από την Αθήνα, περίπου δύο ώρες διαδρομή με το αυτοκίνητο.   Το όνομά της το πήρε, σύμφωνα με την παράδοση, από την πανέμορφη Γαλλίδα σύζυγο του Τούρκου ηγεμόνα, που επί τουρκοκρατίας του ανήκε η περιοχή. Λόγω της μορφολογίας της και της φυσικής της θέσης είναι ο ιδανικός προορισμός για τους   λάτρεις των ορεινών αποδράσεων το Χειμώνα   και το Καλοκαίρι. Το περιβάλλον της Σέττας θυμίζει τις Άλπεις, καθώς έχει πλατάνια, ελατοδάση, καστανοδάση με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Με «ορμητήριο» τη Σέττα μπορείτε να εξερευνήσετε με Jeep 4Χ4   και motocross τα κοντινά ορεινά χωριά Μετόχι, Μύστρος, Μανίκια, Μακρυχώρι,   Χιλιαδού, Τραχήλι, Παναγιά, Παρθένι και Στενή. Η Άνω Σέττα α

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΛΗΛΑΝΤΙΟΥ Κινητοποίηση Κυριακή 27/9, 10πμ στη Γέφυρα Βασιλικού

  Εμείς οι πληγέντες και κάτοικοι στην περιοχή του Ληλαντίου που “χτυπήθηκε” από τις καταστροφικές πλημμύρες, διεκδικούμε άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και προστασίας της ίδιας μας της ζωής. Η τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε, δεν ήταν μοιραίο να συμβεί σαν αποτέλεσμα «απρόβλεπτων, ακραίων καιρικών συνθηκών». Είναι ευθύνη των φορέων του κράτους (υπουργεία, περιφέρεια, δήμος) που δεν έχουν πάρει χρόνια τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της περιοχής. Απαιτούμε από κυβέρνηση περιφέρεια και δήμο μέτρα για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να μην κινδυνέψει ξανά η ζωή και το βιος μας: •              Nα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στο 100% χωρίς προϋποθέσεις και δάνεια. •              Να υλοποιηθούν άμεσα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά αντιδιαβρωτικά έργα. •              Να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση της λάσπης από σπίτια, μαγαζιά και χωράφια. •              Να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο. Να καθαριστεί και να αποκατασταθεί ο