Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ΕΥΒΟΙΑ ΣΤΗΝ «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ»

Του Δημήτρη Κατσούλη
Από το 2010, είχαμε διατυπώσει την άποψη ότι η προοπτική της Εύβοιας στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας καθορίζεται από την ιδιαίτερη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει λόγω του πληθυσμιακού μεγέθους, των αναπτυξιακών δυνατοτήτων και της γεωοικονομικής της θέσης. Η προοπτική της Εύβοιας δεν έπρεπε να είναι προοπτική αντίθεσης αλλά προοπτική σύνθεσης. Για να γίνει αυτό πράξη – γιατί μόνο τότε έχει σημασία- χρειάζεται πρώτα απ΄ όλα βούληση για σύνθεση. Βούληση για σύγκλιση συμφερόντων και αναπτυξιακού προσανατολισμού και για συνδιαμόρφωση της περιφερειακής συλλογικότητας τόσο ως συνείδησης όσο και ως  πολιτικής πρακτικής.
Εξάλλου η μίζερη και απαξιωτική πολιτική του Κεντρικού Κράτους προς την Περιφέρεια, η υπονόμευση της συνταγματικής αποστολής της και η προφανής προσπάθεια χειραγώγησης δεν άφηναν περιθώρια  για πειραματισμούς και ενδοπεριφερειακούς ανταγωνισμούς. Αντίθετα επέβαλαν την σφυρηλάτηση της περιφερειακής συλλογικότητας. Γιαυτό λοιπόν η αποδυνάμωση ή έστω η μη επίμονη επιδίωξη της περιφερειακής συλλογικότητας τραυμάτισαν και περιόρισαν την αξιοπιστία και τη δυναμική της Περιφέρειας.
Είναι πλέον «κοινό τοις πάσι» ότι αυτή η διάρρηξη της συλλογικότητας, σε ότι αφορά την Εύβοια, οδηγεί σε αρνητικά αποτελέσματα.
Σήμερα χρειάζεται μία άλλη πολιτική, μία πολιτική  που ενώ θα κρατήσει τα θετικά βήματα της απερχόμενης Περιφερειακής Ηγεσίας θα συμβάλλει στην σφυρηλάτηση της συλλογικότητας.  Μόνο η ισχυρή  σε πολιτικές και διεκδικήσεις Περιφέρεια μπορεί να επιβιώσει στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της νέας προγραμματικής περιόδου. Η παραπαίουσα και εσωστρεφής Περιφέρεια είναι χαμένη προτού ακόμη εισέλθει στον αγωνιστικό στίβο.
Η συμβολή της ευβοϊκής πολιτικής κοινωνίας στην σύνθεση της περιφερειακής συλλογικότητας είναι πλέον ο μονόδρομος για να είναι ο Νομός στο προσκήνιο.  Αυτή η πορεία όμως απαιτεί βαθιά πολιτική προνοητικότητα, επιμονή και ανοικτούς ορίζοντες πολιτικής σκέψης. Δεν πρέπει να υπάγεται σε σκοπιμότητες κομματικές, τοπικιστικές και φατριαστικές. Απαιτεί πίστη στην χειραφέτηση της Περιφέρειας και του Νομού από το κεντρικό πολιτικό σύστημα και επαναπροσδιορισμό της αυτοδιοικητικής αυτονομίας σε ένα νέο, διαφορετικό σύστημα πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Προϋποθέσεις που δεν μπορούν να υπάρξουν ειλικρινά στην ανταγωνιστική κονίστρα της προεκλογικής περιόδου εάν δεν έχουν από καιρό κτιστεί σε στέρεες βάσεις.
Έτσι και  αλλιώς  αν δεν αλλάξει προσανατολισμό η «πολιτική κοινωνία» και εάν δεν συγκροτηθεί χωρίς χειραγωγήσεις η ευβοϊκή κοινωνία των πολιτών η Εύβοια θα συνεχίσει να δίνει μάχες οπισθοφυλακής και θα αρκεστεί σε φιλότιμες όντως «χάρτινες» διεκδικήσεις  για να εισπράττει απορρίψεις, πολιτικάντικες εξαπατήσεις και απομόνωση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως: Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνονται τέσσερα ορεινά συγκροτήµατα µε υψόµετρο

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΣΕΤΤΑ, ΤΟ ΠΙΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Αναδημοσίευση από Agronews Η «Ελβετία της Ελλάδας», όπως είναι αλλιώς γνωστό το γραφικό χωριουδάκι του δήμου Ερέτριας είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι από τις πρώτες περιοχές της Εύβοιας που καλύπτονται το Χειμώνα με χιόνι. Η Σέττα, ή αλλιώς Σέτα, απέχει μόλις 128 χιλιόμετρα από την Αθήνα, περίπου δύο ώρες διαδρομή με το αυτοκίνητο.   Το όνομά της το πήρε, σύμφωνα με την παράδοση, από την πανέμορφη Γαλλίδα σύζυγο του Τούρκου ηγεμόνα, που επί τουρκοκρατίας του ανήκε η περιοχή. Λόγω της μορφολογίας της και της φυσικής της θέσης είναι ο ιδανικός προορισμός για τους   λάτρεις των ορεινών αποδράσεων το Χειμώνα   και το Καλοκαίρι. Το περιβάλλον της Σέττας θυμίζει τις Άλπεις, καθώς έχει πλατάνια, ελατοδάση, καστανοδάση με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Με «ορμητήριο» τη Σέττα μπορείτε να εξερευνήσετε με Jeep 4Χ4   και motocross τα κοντινά ορεινά χωριά Μετόχι, Μύστρος, Μανίκια, Μακρυχώρι,   Χιλιαδού, Τραχήλι, Παναγιά, Παρθένι και Στενή. Η Άνω Σέττα α

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΛΗΛΑΝΤΙΟΥ Κινητοποίηση Κυριακή 27/9, 10πμ στη Γέφυρα Βασιλικού

  Εμείς οι πληγέντες και κάτοικοι στην περιοχή του Ληλαντίου που “χτυπήθηκε” από τις καταστροφικές πλημμύρες, διεκδικούμε άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και προστασίας της ίδιας μας της ζωής. Η τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε, δεν ήταν μοιραίο να συμβεί σαν αποτέλεσμα «απρόβλεπτων, ακραίων καιρικών συνθηκών». Είναι ευθύνη των φορέων του κράτους (υπουργεία, περιφέρεια, δήμος) που δεν έχουν πάρει χρόνια τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της περιοχής. Απαιτούμε από κυβέρνηση περιφέρεια και δήμο μέτρα για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να μην κινδυνέψει ξανά η ζωή και το βιος μας: •              Nα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στο 100% χωρίς προϋποθέσεις και δάνεια. •              Να υλοποιηθούν άμεσα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά αντιδιαβρωτικά έργα. •              Να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση της λάσπης από σπίτια, μαγαζιά και χωράφια. •              Να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο. Να καθαριστεί και να αποκατασταθεί ο