Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ Π.Ο.Α.Υ ΣΤΟΝ ΕΥΒΟΪΚΟ
«ΘΕΜΑ 2ο: η Η Επιτροπή Περιβάλλοντος ΚΑΙ Ανάπτυξης λαμβάνοντας ΥΠ   όψη ΤΗΝ εισήγηση ΤΟΥ Προϊσταμένου Της Δ / νσης Περιβάλλοντος ΚΑΙ   Χωρικού Σχεδιασμού κου. Αντώνη Τερζή, καθώς και τα α) Αριθμ.   328/2012 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καρύστου, β)   ​​Την Αριθμ. Πρωτ: 11/139/2011 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ΤΟΥ   ΤΟΥ Δήμου Λοκρών γ) Αριθμ. Πρωτ: 21384 / 21-11-2012 Έγγραφο ΤΟΥ   Δήμου Λοκρών δ) Την Αριθμ. Πρωτ: 29/489/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λοκρών ε) Το από 26-10-2012 Έγγραφο   ΤΟΥ Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Οικιστών & Οικοπεδούχων   Σκορπονερίου, ζ) Αριθμ. Πρωτ: 9241,05 / 15/2012 / 21-09-2012 Έγγραφο   ΤΟΥ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στ) Αριθμ. Πρωτ:   3706/152859 / 13-09-2012 έγγραφο της Δ / νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Στερεάς Ελλάδας, η) Το από 15-11-2012 Έγγραφο ΤΟΥ   Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Οικιστών & Οικοπεδούχων Σκορπονερίου, θ) Αριθμ. Πρωτ: 1185/208281 / 23-10-2012 Έγγραφο Της Γενικής  Δ / νσης δασών και Αγροτικών Υποθέσεων, ι) Αριθμ. Πρωτ:   1397/152976 / 09.07.2012 έγγραφο της Δ / νσης Υδάτων Στερεάς Ελλάδας,   κ) Το από 15-11-2012 έγγραφο Πληρεξούσιου Δικηγόρου Μ. Χαινταρλή - Α. Σηφάκη - Μ. Μαγαλιού του Συλλόγου Οικιστών Αγίας Ειρήνης Μαρμαρίου Εύβοιας, λ) Το από 07-09-2012 έγγραφο του προέδρου &   Δ / νων Συμβούλου της Α . Π . C ADVANCED PLANNING - CONSULTING , μ)   Αριθμ. Πρωτ: 126529/899 / 14-11-2012 έγγραφο του Εξωραϊστικού Ναυταθλητικού Συλλόγου Φυγόντα - Πορτολάφια, ν) Το από 21-11-2012 έγγραφο του Συλλόγου για την Προστασία του Περιβάλλοντος Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας Δήμου Λοκρών Φθιώτιδας, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του παρόντος πρακτικού μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίζει
κατά πλειοψηφία
με 5 ψήφους υπέρ και 3 κατά την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του σχεδίου για τη Χωροθετηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στις θαλάσσιες Περιοχές Των κόλπων Νοτίου ΚΑΙ Βορείου Ευβοϊκού ΚΑΙ ΤΟΥ   Διαύλου Των Ωερεών, Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας και Βοιωτίας ,
του φορέα Ευβοϊκή Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών με δ.τ. ΕΥΒ.ΕΤ.ΑΝ.Υ.Α.Ε ΜΕ πολυακουσμένα παρακάτω όρους ΠΟΥ προτάθηκαν   ΑΠΌ ΤΑ Μέλη Της επιτροπής ΚΑΙ τoν πρόεδρο:
1 α) Υιοθετείται η πρόταση του Δήμου Καρύστου, ο οποίος στηρίζει τις   υπάρχουσες ιχθυοκαλλιέργειες ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ Δήμου ΚΑΙ ΔΕΝ αποδέχεται   ΤΗΝ εγκατάσταση Νέων.
β) γινεται δεκτό ΤΟ αίτημα ΤΟΥ Δήμου ΓΙΑ Μελέτη   Σχετικά ΜΕ ΤA Λιβάδια Ποσειδωνίας. ΤΟ ΥΠΕΚΑ όπου έχει καταγεγραμμένα Λιβάδια Ποσειδωνίας ΝΑ απορρίψει ΤΗΝ εγκατάσταση μονάδων ΚΑΙ   ΝΑ ξεκινήσει ΣΕ Συνεργασία ΜΕ ΤΟ Δήμο εκπόνηση σχετικής μελέτης
 γ)   Προτείνεται η μονάδα που λειτουργεί στο νησί Πεταλιοί να μετεγκατασταθεί στο πάρκο εκτροφής 15.1 και όχι στο πάρκο 15.3. Το πάρκο 15.3.   να ενσωματωθεί σε άλλη θέση και συγκεκριμένα στην θέση 15.2.
2. ΝΑ διερευνηθεί η Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ μετεγκατάστασης Της μονάδας ΑΠΌ ΤΟΝ   όρμο  Σκορπονερίων ΣΕ ΑΛΛΗ ΘΕΣΗ.
3: Οι Προτεινόμενες δυναμικότητες Των μονάδων ΠΟΥ αναφέρονται ΣΤΗ   Μελέτη (47.000 τόνοι) να είναι μικρότερες και να μην ξεπερνούν τις   30.000 τόνους.
4 Οι μονάδες να εγκαθίστανται 1000 μ. ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΌ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ Της   ΑΓΕΤ ΣΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ.
5. η Η Υδρανάπαυση ΝΑ περιλαμβάνεται στους περιβαλλοντικούς όρους ΓΙΑ   ΚΑΘΕ δραστηριότητα.
6 Να μην γίνει επέκταση μονάδων (πάρκο 7,4) προς ΤΗΝ Περιοχή Της   Ακτής Νηρέως ΤΟΥ Δήμου Κύμης Αλιβερίου ΚΑΙ ΤΟΝ προς Κόλπο Αλμυροποτάμου ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ Τουρκολίμανο ΣΤΟΝ ίδιο Δήμο.
7 Σε ότι αφορά εγκαταστάσεις σε αιγιαλό και παραλία να κατασκευαστούν μόνο εγκαταστάσεις μεταφορών και όχι άλλες μόνιμες.
 8 Να ληφθούν επί πλέον μέτρα για την προστασία της παράκτιας αλιείας.
9 Να απορριφθεί η εκτροφή τόνου στην περιοχή Κανδήλι.
10.Η μυδοκαλλιέργεια ως φίλτρο εξυγίανσης του θαλάσσιου νερού, ΝΑ   μελετηθεί ΚΑΙ ΝΑ γενικευθεί είτε ΜΕ ΤΗΝ Σύμπτωμα Πιθανή πρόβλεψη θέσης αντίστοιχης Εγκατάστασης ΣΕ ΚΑΘΕ Ζώνη, είτε ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ παράλληλη Της   κατά περίπτωση ΚΑΙ ΣΕ ανάλογο Μέγεθος Εντός Των ορίων ΚΑΘΕ μονάδας.
11.Να συμπληρωθεί η Η Μελέτη ΜΕ ΠΙΝΑΚΑ αξιολόγησης Των προτεινόμενων   Θέσεων ΠΟΑΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ τις εναλλακτικές Θέσεις ΠΟΥ αποκλείστηκαν.


12.Με απόφαση του Περιφερειακού μας Συμβουλίου είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα παρακολούθησης των υδάτων σε όλες τις περιοχές της περιφέρειας με τοποθέτηση 9 μέτρησης σταθμών (Μαλιακός- Β. Ευβοϊκός-   Ν. Ευβοϊκός- Κορινθιακός). ΤΟ Πρόγραμμα Αυτο ΝΑ συνεχιστεί ΚΑΙ ΘΑ   συνεχιστεί ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ Χρόνια. »

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως:
Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνονται τέσσερα ορεινά συγκροτήµατα µε υψόµετρο πάνω από  2.0…