Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΚΟΠΙ


Η κατασκευή του Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού στο Προκόπι και σε κτίριο του Ιερού Προσκυνήματος Οσίου Ιωάννη Ρώσου, έργο που προτάθηκε, σχεδιάστηκε και μελετήθηκε με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδας Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2007-2013 κινδυνεύει να χαθεί εξαιτίας της παρελκυστικής τακτικής οργάνων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που αντί να σπεύσουν για να θεραπεύσουν εγκαίρως τυχόν λειτουργικές ατέλειες της διοίκησης σε σχέση με τον διαγωνισμό του έργου επιχειρούν ακριβώς το αντίθετο αδιαφορώντας ή ίσως και επιδιώκοντας την ματαίωσή του.
Το έργο αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Εύβοια και για την πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, αναδεικνύει τον  πολιτισμό του μικρασιάτικου ελληνισμού που ρίζωσε στον τόπο μας και με επίκεντρο το Θρησκευτικό Μνημείο του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου. Εκεί θα εκτεθούν κειμήλια που μετέφεραν οι πρόσφυγες μετά την μικρασιατική καταστροφή και άλλου πλούσιο λαογραφικό υλικό. Η δε πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χρυσόστομου και των συνεργατών του πρέπει να έχει την αμέριστη συμπαράσταση όλων των Ευβοέων και να στηριχθεί σθεναρά από την νέα Περιφερειακή Αρχή η οποία οφείλει να επιλύσει χωρίς χρονοτριβή τα όποια προβλήματα και να επιδιώξει την έγκαιρη ένταξη και την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου.
Είναι κρίμα διοικητικά σφάλματα ή άλλες τοπικιστικές ή άλλου περιεχομένου σκοπιμότητες να στερήσουν  την Εύβοια από αυτό το σημαντικό έργο Πολιτισμού και Ιστορικής Μνήμης. Εξάλλου δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε έργα, στόχους και ευκαιρίες.
Για το ΕΥΒΟΙΑ 2020
Δημήτρης Ι. Κατσούλης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΣΕΤΤΑ, ΤΟ ΠΙΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Αναδημοσίευση από Agronews Η «Ελβετία της Ελλάδας», όπως είναι αλλιώς γνωστό το γραφικό χωριουδάκι του δήμου Ερέτριας είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι από τις πρώτες περιοχές της Εύβοιας που καλύπτονται το Χειμώνα με χιόνι. Η Σέττα, ή αλλιώς Σέτα, απέχει μόλις 128 χιλιόμετρα από την Αθήνα, περίπου δύο ώρες διαδρομή με το αυτοκίνητο.   Το όνομά της το πήρε, σύμφωνα με την παράδοση, από την πανέμορφη Γαλλίδα σύζυγο του Τούρκου ηγεμόνα, που επί τουρκοκρατίας του ανήκε η περιοχή. Λόγω της μορφολογίας της και της φυσικής της θέσης είναι ο ιδανικός προορισμός για τους   λάτρεις των ορεινών αποδράσεων το Χειμώνα   και το Καλοκαίρι. Το περιβάλλον της Σέττας θυμίζει τις Άλπεις, καθώς έχει πλατάνια, ελατοδάση, καστανοδάση με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Με «ορμητήριο» τη Σέττα μπορείτε να εξερευνήσετε με Jeep 4Χ4   και motocross τα κοντινά ορεινά χωριά Μετόχι, Μύστρος, Μανίκια, Μακρυχώρι,   Χιλιαδού, Τραχήλι, Παναγιά, Παρθένι και ...

ΧΩΡΙΣ ΠΛΟΙΟ Ο ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ. ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Κάντε κάτι, δεν έχουμε πλοίο, είμαστε αποκλεισμένοι Η Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου κ. Μαρία Κακαλή Ο Άγιος Ευστράτιος  όπως και η Λήμνος είναι δύο νησιά που γειτονεύουν στο Αιγαίο με την Εύβοια και η διασύνδεσή μαζί της θα έπρεπε να αποτελεί στρατηγικό στόχο του ευβοϊκού πολιτικού συστήματος εάν ήταν σε θέση να θέτει, να διεκδικεί και να πραγματώνει στρατηγικούς στόχους. Η ανατολική ακτή της Εύβοιας και το λιμάνι της Κύμης αποτελούν ζωτικής σημασίας διαπεριφερειακό γεωαναπτυξιακό χώρο. Σε κάθε περίπτωση την Εύβοια την ενδιαφέρουν τα προβλήμα αυτών των νησιών. Το νησί του Αγίου Ευστρατίου είναι α ποκλεισμένο εδώ και ένα μήνα, αφού δεν υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως: Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνο...