Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΚΑΛΑΘΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΠΕΛΕΡΗ


Στ. Καπελέρης
Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας
Αρμόδιος για Αγροτική Ανάπτυξη


Φίλες /Φίλοι
Η νέα Περιφερειακή Αρχή έχει δεσμευτεί στη βάση μιας ανοικτής σχέσης διαβούλευσης και συναπόφασης για όλα τα μεγάλα θέματα της περιοχής. Με τις Προγραμματικές μας δηλώσεις δώσαμε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσουμε σε όλους τους τομείς για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής και τη διαμόρφωση κοινής ταυτότητας για τη Στερεά Ελλάδα.
Γι’ αυτό το λόγο ανοίγουμε ένα δίαυλο επικοινωνίας μαζί σας, όπου πρωταρχικό ρόλο θα έχει η αυτοοργάνωσή μας σε πολιτικές και μέτρα που θα μπορούσαν να θεμελιώσουν μια νέα αντίληψη για την ανάκαμψη της οικονομίας μας και που δεν είναι άλλη από την ανάπτυξη.
Η ώθηση της αγροτικής ανάπτυξης είναι όρος επιβίωσης για την αγροτική οικονομία της περιφέρειάς μας και κατ’ επέκταση της χώρας μας γεγονός που αποτελεί για μας θεμελιακή προτεραιότητα.
Η αγροτική οικονομία δεν μπορεί να επιβιώσει τα επόμενα χρόνια εάν δεν αλλάξει ριζικά, εάν δεν αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο στον αγροτικό χώρο.
Στις σημερινές συνθήκες, όπως διαμορφώνονται στην εγχώρια αλλά και στη διεθνή αγορά, ο αγροδιατροφικός τομέας έχει τη δυναμική για να συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και στην ανάπτυξη, αξιοποιώντας τις διαφαινόμενες ευκαιρίες, την αύξηση δηλαδή της παγκόσμιας ζήτησης για ποιοτικά, υγιεινά και με ταυτότητα αγροδιατροφικά προϊόντα.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το ΥπΑΑΤ ξεκίνησε ένα σχεδιασμό με στόχο την ποιοτική στροφή της ελληνικής γεωργίας, τόσο σε επίπεδο παραγωγής, όσο και σε επίπεδο κατανάλωσης, μέσα από μια εθνική στρατηγική που θα εξειδικεύεται για κάθε περιφέρεια.
Ο σχεδιασμός του βασίζεται στην ανάδειξη των κατά τόπους προϊόντων αιχμής, χαρακτηριστικών της Ελληνικής Μεσογειακής διατροφής και στη στροφή προς την παραγωγή ποιοτικών και αναγνωρίσιμων προϊόντων, που έχουν παραχθεί με πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον.
Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι με επίκεντρο το «καλάθι προϊόντων» να αναπτυχθεί ένα πλέγμα επενδύσεων στις πράσινες υποδομές, τη μεταποίηση, την τυποποίηση, την προβολή και προώθηση αυτών των προϊόντων με συμμετοχή των αγροτών και του επιχειρηματικού κόσμου.
Αυτήν την ευκαιρία που μας δίνεται από το ΥπΑΑΤ πρέπει να την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να δημιουργήσουμε σύντομα το «καλάθι προϊόντων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας », το καλάθι με τα δικά μας προϊόντα.
Το καλάθι θα περιέχει ομάδες προϊόντων με πρώτα, αυτά που βοηθούν στην οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειάς μας και συγκεκριμένων περιοχών. Επίσης, προϊόντα που αφορούν στην ταυτότητα των γεωγραφικών περιοχών αλλά και εκείνα που είναι αποτέλεσμα νέων, αλλά μικρότερων καλλιεργειών, όπως :
1. Προϊόντα που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό ( για παράδειγμα το κρασί, το λάδι, οι βρώσιμες ελιές κ.α. )
2. Προϊόντα που αναδεικνύουν την ταυτότητα κάθε περιοχής ( για παράδειγμα το τυρί, τα φρούτα κ.α. )
3. Προϊόντα που καλύπτουν τις επισιτιστικές ανάγκες της χώρας( για παράδειγμα τα δημητριακά, προϊόντα ζωϊκής προέλευσης, κ.α. )
Τα κίνητρα στήριξης και προβολής των εν λόγω προϊόντων θα προέλθουν από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλ. Μπαλτατζής» και ένα μικρότερο μέρος από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας.
Έχοντας ως βάση τη δυναμική της Περιφερειακής σας Ενότητας στον αγροτικό χώρο και τις μέχρι σήμερα εμπειρίες σας, παρακαλούμε να έχουμε τις απόψεις σας το δυνατόν συντομότερα, για το πώς αντιλαμβάνεστε το περιεχόμενο της δημιουργίας «καλαθιού προϊόντων της Στερεάς Ελλάδας» , προτείνοντας τα προϊόντα εκείνα που θεωρείται ότι μπορούν να διαμορφώσουν τη σφαίρα δραστηριοποίησης της περιφέρειάς μας.
Η συνισταμένη όλων των απόψεων/ιδεών από την ανοικτή διαβούλευση και από τις επιμέρους συναντήσεις θα αποτελέσει την εισήγησή μας προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει ποια προϊόντα θα συνθέσουν το «Καλάθι» της Στερεάς Ελλάδας. Η απόφαση αυτή του Συμβουλίου θα κατατεθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να εγκριθεί και να προωθηθεί με αξιώσεις στην ελληνική και διεθνή αγορά.
Οι απαντήσεις σας, μπορούν να σταλούν στο e-mail s.kapeleris@pste.gov.gr
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη συμμετοχή σας.
Σταμάτης Καπελέρης
Αντιπεριφερειάρχης
Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΣΕΤΤΑ, ΤΟ ΠΙΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Αναδημοσίευση από Agronews Η «Ελβετία της Ελλάδας», όπως είναι αλλιώς γνωστό το γραφικό χωριουδάκι του δήμου Ερέτριας είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι από τις πρώτες περιοχές της Εύβοιας που καλύπτονται το Χειμώνα με χιόνι. Η Σέττα, ή αλλιώς Σέτα, απέχει μόλις 128 χιλιόμετρα από την Αθήνα, περίπου δύο ώρες διαδρομή με το αυτοκίνητο.   Το όνομά της το πήρε, σύμφωνα με την παράδοση, από την πανέμορφη Γαλλίδα σύζυγο του Τούρκου ηγεμόνα, που επί τουρκοκρατίας του ανήκε η περιοχή. Λόγω της μορφολογίας της και της φυσικής της θέσης είναι ο ιδανικός προορισμός για τους   λάτρεις των ορεινών αποδράσεων το Χειμώνα   και το Καλοκαίρι. Το περιβάλλον της Σέττας θυμίζει τις Άλπεις, καθώς έχει πλατάνια, ελατοδάση, καστανοδάση με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Με «ορμητήριο» τη Σέττα μπορείτε να εξερευνήσετε με Jeep 4Χ4   και motocross τα κοντινά ορεινά χωριά Μετόχι, Μύστρος, Μανίκια, Μακρυχώρι,   Χιλιαδού, Τραχήλι, Παναγιά, Παρθένι και Στενή. Η Άνω Σέττα α

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως: Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνονται τέσσερα ορεινά συγκροτήµατα µε υψόµετρο

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΛΗΛΑΝΤΙΟΥ Κινητοποίηση Κυριακή 27/9, 10πμ στη Γέφυρα Βασιλικού

  Εμείς οι πληγέντες και κάτοικοι στην περιοχή του Ληλαντίου που “χτυπήθηκε” από τις καταστροφικές πλημμύρες, διεκδικούμε άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και προστασίας της ίδιας μας της ζωής. Η τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε, δεν ήταν μοιραίο να συμβεί σαν αποτέλεσμα «απρόβλεπτων, ακραίων καιρικών συνθηκών». Είναι ευθύνη των φορέων του κράτους (υπουργεία, περιφέρεια, δήμος) που δεν έχουν πάρει χρόνια τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της περιοχής. Απαιτούμε από κυβέρνηση περιφέρεια και δήμο μέτρα για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να μην κινδυνέψει ξανά η ζωή και το βιος μας: •              Nα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στο 100% χωρίς προϋποθέσεις και δάνεια. •              Να υλοποιηθούν άμεσα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά αντιδιαβρωτικά έργα. •              Να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση της λάσπης από σπίτια, μαγαζιά και χωράφια. •              Να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο. Να καθαριστεί και να αποκατασταθεί ο