Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΚΑΛΑΘΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΠΕΛΕΡΗ


Στ. Καπελέρης
Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας
Αρμόδιος για Αγροτική Ανάπτυξη


Φίλες /Φίλοι
Η νέα Περιφερειακή Αρχή έχει δεσμευτεί στη βάση μιας ανοικτής σχέσης διαβούλευσης και συναπόφασης για όλα τα μεγάλα θέματα της περιοχής. Με τις Προγραμματικές μας δηλώσεις δώσαμε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσουμε σε όλους τους τομείς για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής και τη διαμόρφωση κοινής ταυτότητας για τη Στερεά Ελλάδα.
Γι’ αυτό το λόγο ανοίγουμε ένα δίαυλο επικοινωνίας μαζί σας, όπου πρωταρχικό ρόλο θα έχει η αυτοοργάνωσή μας σε πολιτικές και μέτρα που θα μπορούσαν να θεμελιώσουν μια νέα αντίληψη για την ανάκαμψη της οικονομίας μας και που δεν είναι άλλη από την ανάπτυξη.
Η ώθηση της αγροτικής ανάπτυξης είναι όρος επιβίωσης για την αγροτική οικονομία της περιφέρειάς μας και κατ’ επέκταση της χώρας μας γεγονός που αποτελεί για μας θεμελιακή προτεραιότητα.
Η αγροτική οικονομία δεν μπορεί να επιβιώσει τα επόμενα χρόνια εάν δεν αλλάξει ριζικά, εάν δεν αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο στον αγροτικό χώρο.
Στις σημερινές συνθήκες, όπως διαμορφώνονται στην εγχώρια αλλά και στη διεθνή αγορά, ο αγροδιατροφικός τομέας έχει τη δυναμική για να συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και στην ανάπτυξη, αξιοποιώντας τις διαφαινόμενες ευκαιρίες, την αύξηση δηλαδή της παγκόσμιας ζήτησης για ποιοτικά, υγιεινά και με ταυτότητα αγροδιατροφικά προϊόντα.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το ΥπΑΑΤ ξεκίνησε ένα σχεδιασμό με στόχο την ποιοτική στροφή της ελληνικής γεωργίας, τόσο σε επίπεδο παραγωγής, όσο και σε επίπεδο κατανάλωσης, μέσα από μια εθνική στρατηγική που θα εξειδικεύεται για κάθε περιφέρεια.
Ο σχεδιασμός του βασίζεται στην ανάδειξη των κατά τόπους προϊόντων αιχμής, χαρακτηριστικών της Ελληνικής Μεσογειακής διατροφής και στη στροφή προς την παραγωγή ποιοτικών και αναγνωρίσιμων προϊόντων, που έχουν παραχθεί με πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον.
Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι με επίκεντρο το «καλάθι προϊόντων» να αναπτυχθεί ένα πλέγμα επενδύσεων στις πράσινες υποδομές, τη μεταποίηση, την τυποποίηση, την προβολή και προώθηση αυτών των προϊόντων με συμμετοχή των αγροτών και του επιχειρηματικού κόσμου.
Αυτήν την ευκαιρία που μας δίνεται από το ΥπΑΑΤ πρέπει να την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να δημιουργήσουμε σύντομα το «καλάθι προϊόντων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας », το καλάθι με τα δικά μας προϊόντα.
Το καλάθι θα περιέχει ομάδες προϊόντων με πρώτα, αυτά που βοηθούν στην οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειάς μας και συγκεκριμένων περιοχών. Επίσης, προϊόντα που αφορούν στην ταυτότητα των γεωγραφικών περιοχών αλλά και εκείνα που είναι αποτέλεσμα νέων, αλλά μικρότερων καλλιεργειών, όπως :
1. Προϊόντα που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό ( για παράδειγμα το κρασί, το λάδι, οι βρώσιμες ελιές κ.α. )
2. Προϊόντα που αναδεικνύουν την ταυτότητα κάθε περιοχής ( για παράδειγμα το τυρί, τα φρούτα κ.α. )
3. Προϊόντα που καλύπτουν τις επισιτιστικές ανάγκες της χώρας( για παράδειγμα τα δημητριακά, προϊόντα ζωϊκής προέλευσης, κ.α. )
Τα κίνητρα στήριξης και προβολής των εν λόγω προϊόντων θα προέλθουν από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλ. Μπαλτατζής» και ένα μικρότερο μέρος από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας.
Έχοντας ως βάση τη δυναμική της Περιφερειακής σας Ενότητας στον αγροτικό χώρο και τις μέχρι σήμερα εμπειρίες σας, παρακαλούμε να έχουμε τις απόψεις σας το δυνατόν συντομότερα, για το πώς αντιλαμβάνεστε το περιεχόμενο της δημιουργίας «καλαθιού προϊόντων της Στερεάς Ελλάδας» , προτείνοντας τα προϊόντα εκείνα που θεωρείται ότι μπορούν να διαμορφώσουν τη σφαίρα δραστηριοποίησης της περιφέρειάς μας.
Η συνισταμένη όλων των απόψεων/ιδεών από την ανοικτή διαβούλευση και από τις επιμέρους συναντήσεις θα αποτελέσει την εισήγησή μας προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει ποια προϊόντα θα συνθέσουν το «Καλάθι» της Στερεάς Ελλάδας. Η απόφαση αυτή του Συμβουλίου θα κατατεθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να εγκριθεί και να προωθηθεί με αξιώσεις στην ελληνική και διεθνή αγορά.
Οι απαντήσεις σας, μπορούν να σταλούν στο e-mail s.kapeleris@pste.gov.gr
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη συμμετοχή σας.
Σταμάτης Καπελέρης
Αντιπεριφερειάρχης
Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…