Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΛΑΙΛΑΠΑ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΠΛΗΤΕΙ ΤΟΝ ΝΟΜΟ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ " ΕΥΒΟΙΚΟ ΤΥΠΟ" φ. 6/4/2011

" Ραγδαίες και δυσάρεστες είναι οι εξελίξεις στο Νομό, σε ότι αφορά τα εργασιακά θέματα, με τις απολύσεις εργαζομένων σε μεγάλες επιχειρήσεις να συνεχίζονται, ενώ μόνο στη ΣΕΛΜΑΝ έχουν φτάσει πλέον τις 200. Την ίδια στιγμή το Εργατικό Κέντρο Ευβοίας αναζητά λύση στα αδιέξοδα και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την τόνωση των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε δυσχερή θέση, προκειμένου να διασώσει τις θέσεις εργασίας.
Όπως κατήγγειλε το ΕΚΕ «τα «αφεντικά» της ΣΕΛΜΑΝ συνεχίζουν να ρίχνουν το φαρμάκι τους, απολύοντας άλλους 17 εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή, το Σωματείο της εταιρείας ετοιμάζεται  για εκλογές και δυστυχώς εν ενεργεία μέλη του Δ.Σ. (Ταμίας) απολύονται κοινή συναινέσει  με τον εργοδότη».
Το Εργατικό Κέντρο ευελπιστεί «με τις εκλογές να προκύψουν  άτομα με όρεξη να υποστηρίξουν τους εργαζόμενους και να  προσπαθήσουν τουλάχιστον να σταματήσουν τη λαίλαπα των απολύσεων και των αντεργατικών – αντιδημοκρατικών ενεργειών των εργοδοτών».

Οι προσωρινά απολυμένοι της ΣΕΛΜΑΝ, με αίτησή τους στο υπάρχον Διοικητικό Συμβούλιο των εργαζομένων, ζήτησαν με σχετικό έγγραφό τους τη ρύθμιση των συνδρομών τους, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία από το Δ.Σ.  (μειοψήφησαν Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος).
   Το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, στο μέτρο του δυνατού δήλωσε ότι θα καλύψει  μέρος των συνδρομών τους, ώστε να μπορέσουν να συμμετέχουν στις εκλογές, ενώ παράλληλα ζητάει  από τη Γ.Σ.Ε.Ε. και την ΟΒΕΣ, αλλά και από τα Σωματεία του Νομού, να βοηθήσουν όσο μπορούν.
 
Σύσκεψη για την ΑΤΛΑΝΤΙΚ
Σε αφορά την μεγάλη υπόθεση της  ΑΤΛΑΝΤΙΚ, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια, παρόντος του Αντιπεριφερειάρχη, Δήμαρχου, Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Εύβοιας, Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας και νομικού συμβούλου μερίδας εργαζομένων.  
Το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, διατράνωσε την πάγια θέση του, που είναι:
* Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.
* Διασφάλιση των προϋπαρχόντων εργασιακών σχέσεων  (επιδόματα κ.λ.π.)
* Διασφάλιση όλων των δεδουλευμένων.
«Τα επιχειρηματικά παιχνίδια που παίζουν  στις πλάτες των εργαζομένων, είναι έξω από εμάς και όποιος  δεν διασφαλίζει τους εργαζόμενους είναι απέναντί μας και έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε συνδικαλιστικά να προστατεύουμε τους εργαζόμενους», δήλωσε χαρακτηριστικά η διοίκηση του ΕΚΕ..  
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε και στο εργοστάσιο της ΙΝΤΕΡΚΕΜ, παρόντος του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Θανόπουλου, από την πλευρά της Εταιρίας, μαζί με τον Διευθυντή και τον προσωπάρχη. Από την άλλη πλευρά παρέστη το Σωματείο εργαζομένων, το Εργατικό Κέντρο, η Ομοσπονδία εργαζομένων Χημικών Βιομηχανιών και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Κουλουρίδης, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας.
Όπως τόνισε σε σχετική ανακοίνωση του το Εργατικό Κέντρο, «η συνάντηση προέβη άκαρπη  μετά την ειρωνική στάση του Διευθύνοντος Συμβούλου και την απειλή ότι θέλουν να κλείσουν το εργοστάσιο η Αγγλική εταιρία που έχει εξαγοράσει το εργοστάσιο, κάτι που η ίδια  η Εταιρία διέψευσε, στο Σωματείο των εργαζομένων».
 
Πρωτοβουλίες και δράσεις 
Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, στην ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Κύμης έχει υλοποιηθεί ήδη πρωτοβουλία από το Σωματείο της ΛΑΡΚΟ να ράβονται τα ρούχα εργασίας στο εργοστάσιό της, ώστε να ενισχυθεί η λειτουργία του, σε μια προσπάθεια να μη χαθούν και άλλες θέσεις εργασίες, από πιθανό κλείσιμο του.
Το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας συνεχίζοντας αυτή την πρωτοβουλία, κοινοποίησε  στο Επιμελητήριο, τους Δήμους και την Περιφέρεια την πρόταση, στην οποία έπειτα από σχετικές επαφές, ανακοίνωσε ότι ανταποκρίνεται και η ΑΓΕΤ ΧΑΛΚΙΔΑΣ.
Σε ότι αφορά τους ελέγχους, αυτοί συνεχίζονται με εντατικούς  ρυθμούς, «όσο και αν αντιστέκονται κάποιοι « μεγαλοσυνδικαλιστές», προστατεύοντας τα αφεντικά τους», όπως σημειώνει το ΕΚΕ. Τέλος επισημαίνεται οτι τα μεγαλύτερα προβλήματα συνεχίζουν και υπάρχουν στο οδικό δίκτυο με τα έργα του φυσικού αερίου, θέμα για το οποίο έχει ήδη λάβει γνώση η Επιθεώρηση  Εργασίας και η Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας.
6/4/2011"

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…