Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΝΕΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ


Σχόλιο του Δημήτρη Κατσούλη
Πρώην Δημάρχου Αυλώνος Ευβοίας


Η χθεσινή σύσκεψη της  περιφέρειας και των δημάρχων της Στερεάς Ελλάδας στην Λαμία που συγκλήθηκε μετά από πρωτοβουλία του περιφερειάρχη κ. Κλέαρχου Περγαντά  φαίνεται καταρχήν να ανέδειξε δύο ζητήματα: Πρώτον, την άμεση αναγκαιότητα της αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Στερεά Ελλάδα. Δεύτερον, την προτεραιότητα στην άμεση αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων  υπό το πρίσμα της  και της οικονομικής αξιοποίησης των απορριμμάτων. Το ζητούμενο είναι ο βαθμός κατανόησης αυτών των δύο ζητημάτων. Από το ρεπορτάζ των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης δεν προκύπτει με ασφάλεια η κατανόηση των προτεραιοτήτων ιδίως από τη πλευρά των δημάρχων.
Οι εξελίξεις στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων έχουν ασφαλώς δρομολογηθεί χωρίς όμως να προβλέπεται  γρήγορα η ολοκλήρωση στον σχεδιασμό και κυρίως στην εφαρμογή των νέων πολιτικών. Γίνεται πολύς λόγος για τον κίνδυνο της ιδιωτικοποίησης  αλλά το ζήτημα έτσι όπως τίθεται  είναι προδήλως συντεχνιακό και λιγότερο πολιτικό. Είναι αλήθεια ότι τα στερεά απόβλητα αποτελούν αντικείμενο οικονομικής αξιοποίησης, όποιος δεν το αποδέχεται αυτό εγκλωβίζεται οριστικά στην αντίληψη αρκετών δεκαετιών πριν, παρότι στην χώρα μας μπορεί να θεωρείται ακόμη μοντέρνος. Η κεντρική ιδέα της ανακύκλωσης και της ανάκτησης  υλών από τα στερεά απόβλητα εμπεριέχει στον σκληρό πυρήνα την έννοια του  προϊόντος. Το ζητούμενο είναι με ποιους όρους θα γίνει η  οικονομική του εκμετάλλευση. Εδώ ακριβώς πρέπει να έχουν πρόταση και οι δήμοι και η περιφέρεια. Η ασύδοτη ιδιωτικοποίηση μεθοδεύεται τόσο από αυτούς που την επιδιώκουν όσο και από αυτούς που ενώ την αρνούνται  ενεργούν  με τρόπο ώστε να αποκτήσει και κοινωνική αποδοχή και να καταλήξει ως μονόδρομος. Ο σωστός δρόμος είναι η συνεργασία των αρμοδίων κατά περίπτωση δημοσίων φορέων, σε περιφερειακό ή διαδημοτικό επίπεδο, με την ιδιωτική πρωτοβουλία μέσα από διαδικασίες διαφάνειας και επίτευξης του καλύτερου οικονομικού και περιβαλλοντικού αποτελέσματος. Οι Συμπράξεις  Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα είναι το πεδίο στο οποίο πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες η περιφέρεια και η πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση. Αλλά αυτό το πεδίο δεν έχει περιεχόμενο εάν δεν αλλάξει τώρα και εάν δεν γίνει επίκαιρος ο περιφερειακός σχεδιασμός.Έχουμε πολλές φορές γράψει γιαυτό και έχουμε υποστηρίξει την αναγκαιότητα ενός νέου σχεδιασμού στην Στερεά Ελλάδα που θα βασίζεται σε λιγότερα και μεγαλύτερα εργοστάσια επεξεργασίας, σε δύο ή τρεις το πολύ ΧΥΤΥ, στην οριστικοποίηση ενός εφικτού και αποτελεσματικού δικτύου Σταθμών Μεταφόρτωσης. Απ΄ότι φαίνεται η ιδέα  ενός τέτοιου σχεδιασμού έπεσε και στην χθεσινή σύσκεψη. Είναι προφανές ότι θεωρούμε χρήσιμο στρατηγικό σχεδιασμό και πάνω σε αυτόν πρέπει να δουλέψει, χωρίς να χάσει χρόνο η περιφέρεια αλλά και η περιφερειακή ένωση των δήμων της Στερεάς Ελλάδας.  Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να αγωνιζόμαστε για τον νέο αναθεωρημένο, επίκαιρο και ιδίως αποτελεσματικό περιφερειακό σχεδιασμό.
Όσοι επιμένουν στην εφαρμογή του ισχύοντος περιφερειακού σχεδιασμού ουσιαστικά ομφαλοσκοπούν σε μία υπόθεση η οποία προ πολλού έχει ξεπεραστεί. Εξάλλου τα αποτελέσματα αυτής της επιμονής είναι σήμερα ορατά ιδίως στην Εύβοια. Και οι επιλογές τους συνεχώς θα ακυρώνονται διότι ο δρόμος τους είναι δρόμος προς τα πίσω.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως:
Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνονται τέσσερα ορεινά συγκροτήµατα µε υψόµετρο πάνω από  2.0…

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ Π.Ο.Α.Υ. ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΛΑΦΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ

Η χωροθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργιών (Π.Ο.Α.Υ) στο Μαρμάρι και συγκεκριμένα στον όρμο Πόρτο Λάφια έχει ξεσηκώσει θύελα διαμαρτυριών στην Νότια Καρυστία και έχει κινητοποιήσει τον Δήμο Καρύστου. Για το θέμα αυτό έγινε συζήτηση στην Βουλή, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011 στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και επί την επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Κώστας Μαρκόπουλος.Η συζήτηση όπως καταγράφεται στα Πρακτικά της Βουλής έχει ως εξής: Κύριε Μαρκόπουλε, έχετε δύο λεπτά χρόνο ανάπτυξης της ερώτησης. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, εκτιμώ πάρα πολύ την παρουσία σας σήμερα εδώ, δοθέντος ότι ξέρω ότι στο Υπουργείο σας γίνεται συζήτηση για το ειδικό χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες. Εκτιμώ την παρουσία σας, γιατί η ερώτηση έχει απόλυτη σχέση.
Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι οι υδατοκαλλιέργειες είναι ένας πολύ δυναμικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας, εξαγωγικό…

Η ΡΗΤΙΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ.

Οι «ρητινοσυλλέκτες» ή «ρητινοκαλλιεργητές» ή κατά την παλαιότερη ονομασία οι «ρετσινάδες», αποτελούν μία επαγγελματική ομάδα, με λιγότερα πλέον από 2.000 άτομα σε όλη την χώρα, η οποία είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένη με την Εύβοια και συγκεκριμένα με την Βόρεια Εύβοια. Η περιοχή της Βόρειας Εύβοιας είναι η πρώτη σε παραγωγή ρητίνης πανελλαδικά και τα σωματεία των ρητινοκαλλιεργητών είναι το πολυπληθέστερα. Παλαιότερα ο κλάδος και πολυπληθής ήταν και η παραγωγή πολύ μεγαλύτερη. Κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες αποδεκάτισαν τον κλάδο και μείωσαν την παραγωγή. Σε αυτό συνέβαλε καθοριστικότερα ο ανταγωνισμός με άλλες χώρες που παράγουν υποπροϊόντα προερχόμενα από την επεξεργασία της χημικής ρητίνης όπως η Κίνα, αλλά και οι συνθήκες και όροι εργασίας, το επαγγελματικό εν γένει καθεστώς. Οι ρητινοκαλλιεργητές περιμένουν πολλούς μήνες για να εισπράξουν τις επιδοτήσεις ενώ παραμένουν εντελώς έξω από τη διαδικασία προώθησης  της παραγόμενης πρώτης ύλης στην αγορά.