Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΝΕΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ


Σχόλιο του Δημήτρη Κατσούλη
Πρώην Δημάρχου Αυλώνος Ευβοίας


Η χθεσινή σύσκεψη της  περιφέρειας και των δημάρχων της Στερεάς Ελλάδας στην Λαμία που συγκλήθηκε μετά από πρωτοβουλία του περιφερειάρχη κ. Κλέαρχου Περγαντά  φαίνεται καταρχήν να ανέδειξε δύο ζητήματα: Πρώτον, την άμεση αναγκαιότητα της αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Στερεά Ελλάδα. Δεύτερον, την προτεραιότητα στην άμεση αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων  υπό το πρίσμα της  και της οικονομικής αξιοποίησης των απορριμμάτων. Το ζητούμενο είναι ο βαθμός κατανόησης αυτών των δύο ζητημάτων. Από το ρεπορτάζ των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης δεν προκύπτει με ασφάλεια η κατανόηση των προτεραιοτήτων ιδίως από τη πλευρά των δημάρχων.
Οι εξελίξεις στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων έχουν ασφαλώς δρομολογηθεί χωρίς όμως να προβλέπεται  γρήγορα η ολοκλήρωση στον σχεδιασμό και κυρίως στην εφαρμογή των νέων πολιτικών. Γίνεται πολύς λόγος για τον κίνδυνο της ιδιωτικοποίησης  αλλά το ζήτημα έτσι όπως τίθεται  είναι προδήλως συντεχνιακό και λιγότερο πολιτικό. Είναι αλήθεια ότι τα στερεά απόβλητα αποτελούν αντικείμενο οικονομικής αξιοποίησης, όποιος δεν το αποδέχεται αυτό εγκλωβίζεται οριστικά στην αντίληψη αρκετών δεκαετιών πριν, παρότι στην χώρα μας μπορεί να θεωρείται ακόμη μοντέρνος. Η κεντρική ιδέα της ανακύκλωσης και της ανάκτησης  υλών από τα στερεά απόβλητα εμπεριέχει στον σκληρό πυρήνα την έννοια του  προϊόντος. Το ζητούμενο είναι με ποιους όρους θα γίνει η  οικονομική του εκμετάλλευση. Εδώ ακριβώς πρέπει να έχουν πρόταση και οι δήμοι και η περιφέρεια. Η ασύδοτη ιδιωτικοποίηση μεθοδεύεται τόσο από αυτούς που την επιδιώκουν όσο και από αυτούς που ενώ την αρνούνται  ενεργούν  με τρόπο ώστε να αποκτήσει και κοινωνική αποδοχή και να καταλήξει ως μονόδρομος. Ο σωστός δρόμος είναι η συνεργασία των αρμοδίων κατά περίπτωση δημοσίων φορέων, σε περιφερειακό ή διαδημοτικό επίπεδο, με την ιδιωτική πρωτοβουλία μέσα από διαδικασίες διαφάνειας και επίτευξης του καλύτερου οικονομικού και περιβαλλοντικού αποτελέσματος. Οι Συμπράξεις  Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα είναι το πεδίο στο οποίο πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες η περιφέρεια και η πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση. Αλλά αυτό το πεδίο δεν έχει περιεχόμενο εάν δεν αλλάξει τώρα και εάν δεν γίνει επίκαιρος ο περιφερειακός σχεδιασμός.Έχουμε πολλές φορές γράψει γιαυτό και έχουμε υποστηρίξει την αναγκαιότητα ενός νέου σχεδιασμού στην Στερεά Ελλάδα που θα βασίζεται σε λιγότερα και μεγαλύτερα εργοστάσια επεξεργασίας, σε δύο ή τρεις το πολύ ΧΥΤΥ, στην οριστικοποίηση ενός εφικτού και αποτελεσματικού δικτύου Σταθμών Μεταφόρτωσης. Απ΄ότι φαίνεται η ιδέα  ενός τέτοιου σχεδιασμού έπεσε και στην χθεσινή σύσκεψη. Είναι προφανές ότι θεωρούμε χρήσιμο στρατηγικό σχεδιασμό και πάνω σε αυτόν πρέπει να δουλέψει, χωρίς να χάσει χρόνο η περιφέρεια αλλά και η περιφερειακή ένωση των δήμων της Στερεάς Ελλάδας.  Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να αγωνιζόμαστε για τον νέο αναθεωρημένο, επίκαιρο και ιδίως αποτελεσματικό περιφερειακό σχεδιασμό.
Όσοι επιμένουν στην εφαρμογή του ισχύοντος περιφερειακού σχεδιασμού ουσιαστικά ομφαλοσκοπούν σε μία υπόθεση η οποία προ πολλού έχει ξεπεραστεί. Εξάλλου τα αποτελέσματα αυτής της επιμονής είναι σήμερα ορατά ιδίως στην Εύβοια. Και οι επιλογές τους συνεχώς θα ακυρώνονται διότι ο δρόμος τους είναι δρόμος προς τα πίσω.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως:
Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνονται τέσσερα ορεινά συγκροτήµατα µε υψόµετρο πάνω από  2.0…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…