Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ



Άρθρο του Δημήτρη Κατσούλη

Η Ψήφος Εμπιστοσύνης που έδωσε η πλειοψηφία της Βουλής στην Κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό μπορεί, κάτω από προϋποθέσεις, να είναι  το εναρκτήριο λάκτισμα για μία βαθιά πολιτική αλλαγή. Το ζητούμενο είναι η κατεύθυνση και η προοπτική. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και του τόπου. Σε αυτή την κίνηση δεν είναι όλα αυτονόητα. Υπάρχουν αλήθειες που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί, άλλο εάν γίνεται λυσσαλέα προσπάθεια να συσκοτιστούν μέσα στο κλίμα του «μιντιακού λαικισμού». Υπάρχουν συμφέροντα συγκεκριμένα που ποντάρουν στην χρεοκοπία της Ελλάδας, στην Ελλάδα της δραχμής και της φτώχιας. Υπάρχουν συμβιβασμοί και συμφωνίες συμφερόντων που επιζητούν να κρυφτούν μέσα από  δήθεν οικουμενικά κυβερνητικά σχήματα. Εξάλλου δεν είναι πολύ μακριά η εποχή της Οικουμενικής Κυβέρνησης που το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο εκείνης της εποχής την έκανε «παραβάν» της διαφθοράς και της υπονόμευσης του δημοσίου συμφέροντος.
Χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο και  «χάρτης» πορείας για την εθνική συνεννόηση υπό το καθαρό βλέμμα του Έλληνα και της Ελληνίδας. Χρειάζονται καθαρά λόγια και ειλικρινής κατάθεση προθέσεων. Χρειάζεται σταθερότητα αλλά και ισχυρή πολιτική βούληση αλλαγής. Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου άνοιξε δρόμους μεταρρυθμίσεων πρωτόγνωρων για την χώρα. Το έργο δεν ολοκληρώθηκε. Νέες συμμαχίες για την  διάσωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου  της Ελλάδας, για την Αλλαγή στο πολιτικό σύστημα, την οικονομική οργάνωση και την κοινωνική συγκρότηση, για την Νέα Ελλάδα, είναι στο προσκήνιο αλλά και νέες συμμαχίες για να μην αλλάξουν όσα πρέπει να αλλάξουν θα σταθούν απέναντι.


Στην πορεία που ξεκινά σήμερα  μπορεί και πρέπει να ανασυγκροτηθεί και να ηγηθεί  το μεγάλο κίνημα προοδευτικής αλλαγής, σύγχρονο,  ανοικτό στην κοινωνία και τον κόσμο αλλά και σταθερά προσηλωμένο στους στόχους των  ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων που θα κτίσουν την Νέα Ελλάδα της πραγματικής ανάπτυξης, την Νέα Ελλάδα της παραγωγής και της δημιουργικότητας, της Νέα Ελλάδα της συμμετοχικής  δημοκρατίας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας στον πολίτη. Ένα κίνημα θεμελιωμένο σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, σε μία δυνατή συμμαχία με τον κόσμο της παραγωγής και της εργασίας, της δημιουργικής επιχειρηματικότητας  και της  πνευματικής και πολιτιστικής  αναγέννησης.
Υπό αυτή την έννοια  το ΠΑΣΟΚ  έχει δυνάμεις  ικανές να αναγεννήσουν το μεγάλο κίνημα της προοδευτικής αλλαγής, να συναντήσουν και να συμπορευθούν ισότιμα και χωρίς την ηγεμονική αλαζονεία  της εποχής που αφήνουμε πίσω, χωρίς τα ελαττώματα του κυβερνητισμού και του κρατισμού αλλά με σταθερό γνώμονα τις αρχές και τις αξίες της σύγχρονης δημιουργικής προοδευτικής διακυβέρνησης και της επανασύνδεσης και την κοινωνία των πολιτών. Αρκεί να κρατήσουμε όλα όσα αποτελούν την παρακαταθήκη για το μέλλον και να αφήσουμε πίσω όσα δεν χωρούν στην νέα εποχή. Είναι μια διαδικασία επίπονη, επίμονη και περίπλοκη αλλά πρέπει να επιχειρηθεί  ακόμη και εάν χρειαστεί να αλλάξουν τα σύμβολα, το όνομα, τα πρόσωπα. Η ψυχή και το πνεύμα της δημιουργικής προοδευτικής Αλλαγής χρειάζεται και πρέπει να μείνει ως το ιστορικό εφόδιο για την Νέα Ελλάδα που πρέπει να είναι το διακύβευμα των νέων αγώνων.
Τις μέρες που έρχονται το χειρότερο είναι να κερδίσουν χρόνο και τόπο οι δυνάμεις της διαφθοράς και της  «μιντιοκρατίας» που έχει διαπεράσει σαν καρκίνωμα το πολιτικό σύστημα και καθοδηγεί στα δικά της βήματα την απελπισμένη κοινωνία. Τα «δημιουργήματα» και οι πολιτικοί – υπάλληλοι του οικονομικού κατεστημένου που κατέχει τα μαζικά μέσα ενημέρωσης  έχουν ήδη ξεκινήσει τον χορό τους  ελπίζοντας ότι θα δώσουν λύσεις που θα προστατεύσουν την ασυδοσία των τραπεζιτών και των εργολάβων, των βαρώνων της διαπλοκής και της διαφθοράς. Εξάλλου η απώλεια του «κράτους της ασυδοσίας» ως ενδεχόμενο αποτέλεσμα της Συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου, η αναπόφευκτη και επιβεβλημένη θεσμική κινητοποίηση  για την  «σύλληψη» του πλούτου που φεύγει από την Ελλάδα, ή η πιθανότητα ανασυγκρότησης ενός ανανεωμένου, ισχυρού και ανεξάρτητου από τα συμφέροντά τους πολιτικού συστήματος ως αποτέλεσμα κρίσιμων ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων, είναι το διακύβευμα της δικής τους διάσωσης ή του γκρεμίσματος της άθλιας ηγεμονίας τους.
Οι εξελίξεις που φαίνεται να δρομολογούν οι αποφάσεις του Γιώργου Παπανδρέου και η ψήφος εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας της Βουλής αλλάζουν  το πολιτικό σκηνικό και ανοίγουν νέους δρόμους για τον τόπο. Τώρα όσο ποτέ άλλοτε είναι επίκαιρη και ταυτόχρονα λυτρωτική να παρουσία ενός δυναμικού κινήματος προοδευτικής αλλαγής ως εγγύηση για την πορεία στην Νέα δημιουργική Ελλάδα, ως προπύργιο αντίστασης στην επίθεση των ασύδοτων αγορών στην Ελλάδα και την ελληνική κοινωνία, ως συντελεστής συμμετοχής σε ένα ευρωπαϊκό κίνημα πραγματικής αλλαγής και τέλος ως δύναμη ανατροπής κάθε προσπάθειας να χρεοκοπήσει η χώρα και η κοινωνία, κάθε προσπάθειας να επικρατήσουν οι σύγχρονοι «μαυραγορίτες» του κατεστημένου της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως: Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνονται τέσσερα ορεινά συγκροτήµατα µε υψόµετρο

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΣΕΤΤΑ, ΤΟ ΠΙΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Αναδημοσίευση από Agronews Η «Ελβετία της Ελλάδας», όπως είναι αλλιώς γνωστό το γραφικό χωριουδάκι του δήμου Ερέτριας είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι από τις πρώτες περιοχές της Εύβοιας που καλύπτονται το Χειμώνα με χιόνι. Η Σέττα, ή αλλιώς Σέτα, απέχει μόλις 128 χιλιόμετρα από την Αθήνα, περίπου δύο ώρες διαδρομή με το αυτοκίνητο.   Το όνομά της το πήρε, σύμφωνα με την παράδοση, από την πανέμορφη Γαλλίδα σύζυγο του Τούρκου ηγεμόνα, που επί τουρκοκρατίας του ανήκε η περιοχή. Λόγω της μορφολογίας της και της φυσικής της θέσης είναι ο ιδανικός προορισμός για τους   λάτρεις των ορεινών αποδράσεων το Χειμώνα   και το Καλοκαίρι. Το περιβάλλον της Σέττας θυμίζει τις Άλπεις, καθώς έχει πλατάνια, ελατοδάση, καστανοδάση με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Με «ορμητήριο» τη Σέττα μπορείτε να εξερευνήσετε με Jeep 4Χ4   και motocross τα κοντινά ορεινά χωριά Μετόχι, Μύστρος, Μανίκια, Μακρυχώρι,   Χιλιαδού, Τραχήλι, Παναγιά, Παρθένι και Στενή. Η Άνω Σέττα α

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΛΗΛΑΝΤΙΟΥ Κινητοποίηση Κυριακή 27/9, 10πμ στη Γέφυρα Βασιλικού

  Εμείς οι πληγέντες και κάτοικοι στην περιοχή του Ληλαντίου που “χτυπήθηκε” από τις καταστροφικές πλημμύρες, διεκδικούμε άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και προστασίας της ίδιας μας της ζωής. Η τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε, δεν ήταν μοιραίο να συμβεί σαν αποτέλεσμα «απρόβλεπτων, ακραίων καιρικών συνθηκών». Είναι ευθύνη των φορέων του κράτους (υπουργεία, περιφέρεια, δήμος) που δεν έχουν πάρει χρόνια τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της περιοχής. Απαιτούμε από κυβέρνηση περιφέρεια και δήμο μέτρα για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να μην κινδυνέψει ξανά η ζωή και το βιος μας: •              Nα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στο 100% χωρίς προϋποθέσεις και δάνεια. •              Να υλοποιηθούν άμεσα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά αντιδιαβρωτικά έργα. •              Να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση της λάσπης από σπίτια, μαγαζιά και χωράφια. •              Να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο. Να καθαριστεί και να αποκατασταθεί ο