Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΚΥΡΟΥ: ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Σκύρος, 18/11/2011
Στις 14 Νοέμβρη 2011 συνήλθε στη Λαμία υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Στ. Ελλάδας κ. Μπέτσιου Νικόλαου, η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας και συζήτησε στα πλαίσια της προβλεπόμενης από τον Νόμο διαδικασίας την περιβαντολλογική αδειοδότηση εννέα (9) Αιολικών Πάρκων, εκατόν έντεκα (111) ανεμογεννητριών, 333MW στη Νότια Σκύρο.
Φερόμενη επενδυτική εταιρεία είναι η «Αιολική Νότιας Σκύρου ΑΕ» μία κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν η Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους κατά 95% και η εταιρία «ΕΝΤΕΚΑ» κατά 5%.
Στη συνεδρίαση αυτή συμμετείχε ο Δήμαρχος Σκύρου κ. Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης και ο Νομικός Σύμβουλος του Δήμου κ. Ξανθούλης Γιώργος. Παρευρίσκετο δε ο Πρόεδρος της Ορνιθολογικής Εταιρίας καθώς και εκπρόσωποι φορέων της Σκύρου.
Στη συνεδρίαση αυτή παρευρέθει απρόσκλητος και ο Δήμαρχος Στυλίδας κ. Απόστολος Γκλέτσος, ο οποίος με μία απρόκλητη, ανάρμοστη, αδικαιολόγητη αλλά σαφώς προσχεδιασμένη οργίλη αντίδραση, επιτέθηκε εναντίον των Σκυριανών αλλά και εναντίον του Δημάρχου Σκύρου.
Οι ισχυρισμοί της ανάρμοστης επίθεσης του «συναδέλφου» Δημάρχου κ. Γκλέτσου ήταν, ότι ο Δήμος Σκύρου με το πρόσχημα των περιβαντολλογικών ανησυχιών διώχνει δήθεν επενδυτές, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, τους οποίους ο ίδιος εκλιπαρεί για να ενισχύσει οικονομικά τον Δήμο και τους Δημότες του.


Επειδή ο κ. Γκλέτσος παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής απρόσκλητος, τοποθετήθηκε και ακολούθως απεχώρησε, χωρίς να ακούσει τον αντίλογο !!!.
Επειδή δεν είναι αληθείς οι ισχυρισμοί του ότι η άρνηση των Σκυριανών εμποδίζει την ανάπτυξη Αιολικών Πάρκων στη περιοχή του ευρύτερου Δήμου Στυλίδας, μάλλον κάτι άλλο συμβαίνει.
Επειδή τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στη πλειοψηφία τους, κάλυψαν μόνο τις δηλώσεις του κ. Γκλέτσου, έκρινα φρόνιμο την έκδοση Δελτίου Τύπου, με την παράκληση δημοσίευσης.
Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, κύρια προϋπόθεση είναι ο σεβασμός και η τήρηση των νόμων. Στη προκειμένη περίπτωση των 9 Αιολικών Πάρκων, συνολικής ισχύος 333MW, παραβιάζονται ευθέως οι Κοινοτικές και Εθνικές διατάξεις για την προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Παραβιάζεται κατάφωρα η φέρουσα ικανότητα του νησιού. Παραβιάζεται το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας. Βασική αντίρρησή μας είναι το τεράστιο μέγεθος του επιχειρούμενου έργου, αφού πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα Αιολικά Πάρκα της Ευρώπης, με ισχύ 333MW, που καταλαμβάνει το 20% της συνολικής έκτασης της Σκύρου (40.000 στρέμματα σε συνολική έκταση 200.000 στρεμμάτων). Η δε περιοχή εγκατάστασης από το 2006 ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστασίας της Φύσης «NATURA 2000» και αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ). Η παραγόμενη ενέργεια θα αντιστοιχεί στο 17% της Αιολικής Ενέργειας, που καλείται να αναπτύξει η χώρα μας μέχρι το 2020!! Κι αυτό σε ένα μικρό νησί όπως η Σκύρος.
Δεύτερος λόγος εναντίωσής μας είναι, ότι με την εγκατάσταση του ασύμμετρου με το μέγεθος του νησιού Αιολικού Πάρκου με τα σύνοδα έργα που θα ακολουθήσουν, αλλοιώνεται εντελώς η φυσιογνωμία του νησιού μας, εξαφανίζεται ο Αιγαιοπελαγίτικος χαρακτήρας του και από ένα νησί ήπιας Τουριστικής Ανάπτυξης μετατρέπεται σε κέντρο Βιομηχανικής Παραγωγής Ενέργειας. Τονίζουμε προς τον συνάδελφο Δήμαρχο Στυλίδας, ότι στα πλαίσια της Αυτοδιοίκησης διατηρούμε (ευτυχώς ακόμη) το δικαίωμα της επιλογής. Επιλέγουμε λοιπόν, το νησί μας να αποτελέσει πόλο τουριστικής έλξης, δραστηριότητα που επιτρέπει την επιχειρηματική δράση, δημιουργεί θέσεις εργασίας και αναδεικνύει τον πολιτισμικό μας πλούτο.
Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τον συνάδελφο Δήμαρχο Στυλίδας ότι, οι Σκυριανοί στο σύνολό τους, είναι υπέρ της ανάπτυξης πράσινης ενέργειας, όχι όμως με τον τρόπο και το μέγεθος που επιχειρείται. Έχουμε πλήρη επίγνωση των υποχρεώσεών μας, τόσο απέναντι στα παιδιά μας, όσο και απέναντι στους υπόλοιπους Έλληνες, όσον αφορά τις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλλουμε για την αποτροπή των κλιματολογικών αλλαγών. Το νησί της Σκύρου είναι από τα λίγα που έχουν υπογράψει στις Βρυξέλλες το Σύμφωνο Δημάρχων και το Σύμφωνο Νησιών, όσον αφορά την υπέρβαση του στόχου 20-20-20. Είναι μέλος του Δικτύου Αειφόρων Νησιών του Αιγαίου, με κύριο στόχο την προστασία του Περιβάλλοντος, την αειφορία και την ανάπτυξη καθαρής ενέργειας, με μέτρο πάντοτε.
Θεωρούμε ότι μόνο αν καταπολεμήσουμε την κυρίαρχη σήμερα ιδεολογία «ο καθένας για τον εαυτό του» ίσως να έχουμε ελπίδα για το αύριο. Κι αυτό είναι περισσότερο επιτακτικό στη σημερινή πρωτόγνωρη, πολυποίκιλη κρίση που περνάμε, χωρίς φυσικά να παραχωρούμε τα πάντα στο βωμό του κέρδους. Οι Σκυριανοί, έχουμε δείξει τέτοια δείγματα, με την παραχώρηση της μεγαλύτερης καλλιεργήσιμης έκτασης στην Εθνική άμυνα, για δημιουργία στρατιωτικού Αεροδρομίου και Ναυστάθμου.
Ένας άλλος λόγος εναντίωσης, εξίσου σημαντικός, είναι ότι η φερόμενη ως ιδιοκτήτρια της έκτασης των 40.000 στρεμμάτων, Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους και βασική μέτοχος της Κοινοπραξίας, αφού κατέχει το 95% της Εταιρείας, όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει τα ιερά καθήκοντα και να ασχοληθεί με επιχειρηματικά σχέδια, σε μέγεθος όμως που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή μας, μας έγραψε στα παλιά υποδήματά της. Προτίμησε να δηλώσει από άμβωνος ότι «αυτό είναι θέλημα Θεού», παρά να επιζητήσει διάλογο και αποδοχή από την τοπική κοινωνία. Πρέπει επίσης να γίνει γνωστό ότι, προ 2ετίας, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Σανιδάς διέταξε εισαγγελική έρευνα, ώστε να διερευνηθεί, εάν συνέβησαν παρατυπίες στις δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες περιήλθε στη Μονή η ιδιοκτησία που περιλαμβάνει το 1/5 της έκτασης του νησιού.
Δεν διώχνουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις, αντιθέτως τις στηρίζουμε και τις επιζητούμε. Εάν οι επενδυτές επιθυμούν να εγκαταστήσουν Αιολικά Πάρκα είναι καλοδεχούμενοι. Θα μας επιτρέψουν όμως να έχουμε λόγο στον τόπο και το μέγεθος.
Με όλα αυτά ελπίζω ο συνάδελφος Δήμαρχος Στυλίδας να άλλαξε άποψη για τους Σκυριανούς, τον Δήμο και το Δήμαρχο.
Εάν πάλι επιμένει, τον περιμένουμε να επισκεφθεί τη Σκύρο, να πείσει τους Σκυριανούς για τις θέσεις του, όπως χαρακτηριστικά τόνισε στη τοποθέτησή του.
Τέλος, ευχαριστώ εκ μέρους των συμπολιτών μου, τον Περιφερειάρχη κ. Περγαντά, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος κ. Μπλέτσιο και τα μέλη της Επιτροπής και για την ομοφωνία στη απόφασή τους, αλλά κυρίως για την αιτιολογία που δικαιώνει τις απόψεις μας.
Είμαστε σίγουροι ότι η συμπαράστασή τους θα συνεχιστεί μέχρι τη δικαίωση.
Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης
Δήμαρχος Σκύρου


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…