Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΚΥΡΟΥ: ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ




Σκύρος, 18/11/2011
Στις 14 Νοέμβρη 2011 συνήλθε στη Λαμία υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Στ. Ελλάδας κ. Μπέτσιου Νικόλαου, η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας και συζήτησε στα πλαίσια της προβλεπόμενης από τον Νόμο διαδικασίας την περιβαντολλογική αδειοδότηση εννέα (9) Αιολικών Πάρκων, εκατόν έντεκα (111) ανεμογεννητριών, 333MW στη Νότια Σκύρο.
Φερόμενη επενδυτική εταιρεία είναι η «Αιολική Νότιας Σκύρου ΑΕ» μία κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν η Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους κατά 95% και η εταιρία «ΕΝΤΕΚΑ» κατά 5%.
Στη συνεδρίαση αυτή συμμετείχε ο Δήμαρχος Σκύρου κ. Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης και ο Νομικός Σύμβουλος του Δήμου κ. Ξανθούλης Γιώργος. Παρευρίσκετο δε ο Πρόεδρος της Ορνιθολογικής Εταιρίας καθώς και εκπρόσωποι φορέων της Σκύρου.
Στη συνεδρίαση αυτή παρευρέθει απρόσκλητος και ο Δήμαρχος Στυλίδας κ. Απόστολος Γκλέτσος, ο οποίος με μία απρόκλητη, ανάρμοστη, αδικαιολόγητη αλλά σαφώς προσχεδιασμένη οργίλη αντίδραση, επιτέθηκε εναντίον των Σκυριανών αλλά και εναντίον του Δημάρχου Σκύρου.
Οι ισχυρισμοί της ανάρμοστης επίθεσης του «συναδέλφου» Δημάρχου κ. Γκλέτσου ήταν, ότι ο Δήμος Σκύρου με το πρόσχημα των περιβαντολλογικών ανησυχιών διώχνει δήθεν επενδυτές, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, τους οποίους ο ίδιος εκλιπαρεί για να ενισχύσει οικονομικά τον Δήμο και τους Δημότες του.


Επειδή ο κ. Γκλέτσος παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής απρόσκλητος, τοποθετήθηκε και ακολούθως απεχώρησε, χωρίς να ακούσει τον αντίλογο !!!.
Επειδή δεν είναι αληθείς οι ισχυρισμοί του ότι η άρνηση των Σκυριανών εμποδίζει την ανάπτυξη Αιολικών Πάρκων στη περιοχή του ευρύτερου Δήμου Στυλίδας, μάλλον κάτι άλλο συμβαίνει.
Επειδή τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στη πλειοψηφία τους, κάλυψαν μόνο τις δηλώσεις του κ. Γκλέτσου, έκρινα φρόνιμο την έκδοση Δελτίου Τύπου, με την παράκληση δημοσίευσης.
Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, κύρια προϋπόθεση είναι ο σεβασμός και η τήρηση των νόμων. Στη προκειμένη περίπτωση των 9 Αιολικών Πάρκων, συνολικής ισχύος 333MW, παραβιάζονται ευθέως οι Κοινοτικές και Εθνικές διατάξεις για την προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Παραβιάζεται κατάφωρα η φέρουσα ικανότητα του νησιού. Παραβιάζεται το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας. Βασική αντίρρησή μας είναι το τεράστιο μέγεθος του επιχειρούμενου έργου, αφού πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα Αιολικά Πάρκα της Ευρώπης, με ισχύ 333MW, που καταλαμβάνει το 20% της συνολικής έκτασης της Σκύρου (40.000 στρέμματα σε συνολική έκταση 200.000 στρεμμάτων). Η δε περιοχή εγκατάστασης από το 2006 ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστασίας της Φύσης «NATURA 2000» και αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ). Η παραγόμενη ενέργεια θα αντιστοιχεί στο 17% της Αιολικής Ενέργειας, που καλείται να αναπτύξει η χώρα μας μέχρι το 2020!! Κι αυτό σε ένα μικρό νησί όπως η Σκύρος.
Δεύτερος λόγος εναντίωσής μας είναι, ότι με την εγκατάσταση του ασύμμετρου με το μέγεθος του νησιού Αιολικού Πάρκου με τα σύνοδα έργα που θα ακολουθήσουν, αλλοιώνεται εντελώς η φυσιογνωμία του νησιού μας, εξαφανίζεται ο Αιγαιοπελαγίτικος χαρακτήρας του και από ένα νησί ήπιας Τουριστικής Ανάπτυξης μετατρέπεται σε κέντρο Βιομηχανικής Παραγωγής Ενέργειας. Τονίζουμε προς τον συνάδελφο Δήμαρχο Στυλίδας, ότι στα πλαίσια της Αυτοδιοίκησης διατηρούμε (ευτυχώς ακόμη) το δικαίωμα της επιλογής. Επιλέγουμε λοιπόν, το νησί μας να αποτελέσει πόλο τουριστικής έλξης, δραστηριότητα που επιτρέπει την επιχειρηματική δράση, δημιουργεί θέσεις εργασίας και αναδεικνύει τον πολιτισμικό μας πλούτο.
Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τον συνάδελφο Δήμαρχο Στυλίδας ότι, οι Σκυριανοί στο σύνολό τους, είναι υπέρ της ανάπτυξης πράσινης ενέργειας, όχι όμως με τον τρόπο και το μέγεθος που επιχειρείται. Έχουμε πλήρη επίγνωση των υποχρεώσεών μας, τόσο απέναντι στα παιδιά μας, όσο και απέναντι στους υπόλοιπους Έλληνες, όσον αφορά τις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλλουμε για την αποτροπή των κλιματολογικών αλλαγών. Το νησί της Σκύρου είναι από τα λίγα που έχουν υπογράψει στις Βρυξέλλες το Σύμφωνο Δημάρχων και το Σύμφωνο Νησιών, όσον αφορά την υπέρβαση του στόχου 20-20-20. Είναι μέλος του Δικτύου Αειφόρων Νησιών του Αιγαίου, με κύριο στόχο την προστασία του Περιβάλλοντος, την αειφορία και την ανάπτυξη καθαρής ενέργειας, με μέτρο πάντοτε.
Θεωρούμε ότι μόνο αν καταπολεμήσουμε την κυρίαρχη σήμερα ιδεολογία «ο καθένας για τον εαυτό του» ίσως να έχουμε ελπίδα για το αύριο. Κι αυτό είναι περισσότερο επιτακτικό στη σημερινή πρωτόγνωρη, πολυποίκιλη κρίση που περνάμε, χωρίς φυσικά να παραχωρούμε τα πάντα στο βωμό του κέρδους. Οι Σκυριανοί, έχουμε δείξει τέτοια δείγματα, με την παραχώρηση της μεγαλύτερης καλλιεργήσιμης έκτασης στην Εθνική άμυνα, για δημιουργία στρατιωτικού Αεροδρομίου και Ναυστάθμου.
Ένας άλλος λόγος εναντίωσης, εξίσου σημαντικός, είναι ότι η φερόμενη ως ιδιοκτήτρια της έκτασης των 40.000 στρεμμάτων, Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους και βασική μέτοχος της Κοινοπραξίας, αφού κατέχει το 95% της Εταιρείας, όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει τα ιερά καθήκοντα και να ασχοληθεί με επιχειρηματικά σχέδια, σε μέγεθος όμως που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή μας, μας έγραψε στα παλιά υποδήματά της. Προτίμησε να δηλώσει από άμβωνος ότι «αυτό είναι θέλημα Θεού», παρά να επιζητήσει διάλογο και αποδοχή από την τοπική κοινωνία. Πρέπει επίσης να γίνει γνωστό ότι, προ 2ετίας, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Σανιδάς διέταξε εισαγγελική έρευνα, ώστε να διερευνηθεί, εάν συνέβησαν παρατυπίες στις δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες περιήλθε στη Μονή η ιδιοκτησία που περιλαμβάνει το 1/5 της έκτασης του νησιού.
Δεν διώχνουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις, αντιθέτως τις στηρίζουμε και τις επιζητούμε. Εάν οι επενδυτές επιθυμούν να εγκαταστήσουν Αιολικά Πάρκα είναι καλοδεχούμενοι. Θα μας επιτρέψουν όμως να έχουμε λόγο στον τόπο και το μέγεθος.
Με όλα αυτά ελπίζω ο συνάδελφος Δήμαρχος Στυλίδας να άλλαξε άποψη για τους Σκυριανούς, τον Δήμο και το Δήμαρχο.
Εάν πάλι επιμένει, τον περιμένουμε να επισκεφθεί τη Σκύρο, να πείσει τους Σκυριανούς για τις θέσεις του, όπως χαρακτηριστικά τόνισε στη τοποθέτησή του.
Τέλος, ευχαριστώ εκ μέρους των συμπολιτών μου, τον Περιφερειάρχη κ. Περγαντά, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος κ. Μπλέτσιο και τα μέλη της Επιτροπής και για την ομοφωνία στη απόφασή τους, αλλά κυρίως για την αιτιολογία που δικαιώνει τις απόψεις μας.
Είμαστε σίγουροι ότι η συμπαράστασή τους θα συνεχιστεί μέχρι τη δικαίωση.
Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης
Δήμαρχος Σκύρου


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Εγκρίθηκε με την ΚΥΑ 167395/5-4-2013 το διατακτικό της οποίας έχει ως ακολούθως: Α. Συνοπτική περιγραφή του προγράµµατος Α.1 Γεωγραφική θέση Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Υ∆ 07) αποτελεί ένα από τα δεκατέσσερα υδατικά διαµερίσµατα, στα οποία διαιρέθηκε ο ελληνικός χώρος µε το  Νόµο 1739/1987 (ΦΕΚ 201/Α/20.11.1987) και αντιστοιχούν στις περιοχές λεκανών  απορροής ποταµών του άρθρου 3 του Π.∆.51/2007 όπως ορίζεται στην υπ΄αριθ.  706/2010 (ΦΕΚ1383/Β/2.9.2010) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.  Το Υδατικό ∆ιαµέρισµα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας εκτείνεται γεωγραφικά σχεδόν σε  ολόκληρους τους Νοµούς Ευβοίας (και τη Σκύρο) και Βοιωτίας, µεγάλα τµήµατα των  Νοµών Φθιώτιδας (83,1%) και Φωκίδας (41,9%) και µικρά τµήµατα των Νοµών Αττικής  (7,2%) και Μαγνησίας (Σποράδες) (14,9%). Η συνολική του έκταση είναι 12.281 km2.Το  Υδατικό ∆ιαµέρισµα χαρακτηρίζεται µορφολογικά ορεινό έως ηµιορεινό. Στο  διαµέρισµα περιλαµβάνονται τέσσερα ορεινά συγκροτήµατα µε υψόµετρο

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΣΕΤΤΑ, ΤΟ ΠΙΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Αναδημοσίευση από Agronews Η «Ελβετία της Ελλάδας», όπως είναι αλλιώς γνωστό το γραφικό χωριουδάκι του δήμου Ερέτριας είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι από τις πρώτες περιοχές της Εύβοιας που καλύπτονται το Χειμώνα με χιόνι. Η Σέττα, ή αλλιώς Σέτα, απέχει μόλις 128 χιλιόμετρα από την Αθήνα, περίπου δύο ώρες διαδρομή με το αυτοκίνητο.   Το όνομά της το πήρε, σύμφωνα με την παράδοση, από την πανέμορφη Γαλλίδα σύζυγο του Τούρκου ηγεμόνα, που επί τουρκοκρατίας του ανήκε η περιοχή. Λόγω της μορφολογίας της και της φυσικής της θέσης είναι ο ιδανικός προορισμός για τους   λάτρεις των ορεινών αποδράσεων το Χειμώνα   και το Καλοκαίρι. Το περιβάλλον της Σέττας θυμίζει τις Άλπεις, καθώς έχει πλατάνια, ελατοδάση, καστανοδάση με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Με «ορμητήριο» τη Σέττα μπορείτε να εξερευνήσετε με Jeep 4Χ4   και motocross τα κοντινά ορεινά χωριά Μετόχι, Μύστρος, Μανίκια, Μακρυχώρι,   Χιλιαδού, Τραχήλι, Παναγιά, Παρθένι και Στενή. Η Άνω Σέττα α

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΛΗΛΑΝΤΙΟΥ Κινητοποίηση Κυριακή 27/9, 10πμ στη Γέφυρα Βασιλικού

  Εμείς οι πληγέντες και κάτοικοι στην περιοχή του Ληλαντίου που “χτυπήθηκε” από τις καταστροφικές πλημμύρες, διεκδικούμε άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και προστασίας της ίδιας μας της ζωής. Η τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε, δεν ήταν μοιραίο να συμβεί σαν αποτέλεσμα «απρόβλεπτων, ακραίων καιρικών συνθηκών». Είναι ευθύνη των φορέων του κράτους (υπουργεία, περιφέρεια, δήμος) που δεν έχουν πάρει χρόνια τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της περιοχής. Απαιτούμε από κυβέρνηση περιφέρεια και δήμο μέτρα για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας και να μην κινδυνέψει ξανά η ζωή και το βιος μας: •              Nα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στο 100% χωρίς προϋποθέσεις και δάνεια. •              Να υλοποιηθούν άμεσα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά αντιδιαβρωτικά έργα. •              Να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση της λάσπης από σπίτια, μαγαζιά και χωράφια. •              Να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο. Να καθαριστεί και να αποκατασταθεί ο