Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥΠραγματοποιήθηκε στις 30 Ιανουαρίου η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, όπου συζητήθηκαν σημαντικά θέματα για το περιβάλλον, την τουριστική προβολή και την επιτάχυνση υλοποίησης έργων
Συνήλθε στη Λαμία στις 30 Ιανουαρίου το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας με 16 θέματα στην ημερήσια διάταξη, από τα οποία ξεχωρίζουν :
1. Η συμμετοχή της Περιφέρειας σε προγραμματική σύμβαση με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο στο πρόγραμμα «Χρώμιο στο υπόγειο υδάτινο σύστημα της λεκάνης του Ασωπού : τεχνολογίες και μέτρα αποκατάστασης», συνολικού προϋπολογισμού 2.708.267 €, που συγχρηματοδοτείται κατά 50 % περίπου από την Ευρωπαίκή Ένωση στο πλαίσιο του LIFE +.
Πρόκειται για μια σημαντική περιβαλλοντική παρέμβαση της Περιφέρειας με στόχο την εκτίμηση της συγκέντρωσης εξασθενούς χρωμίου στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα στη λεκάνη του Ασωπού και στον προσδιορισμό τεχνολογιών αφαίρεσης του χρωμίου σε συνδυασμό με πρόσθετες θεσμικές και διοικητικές διαδικασίες.

2. Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για το 2012, ύψους 120.000 €, το οποίο περιλαμβάνει : τη συμμετοχή της Περιφέρειας σε τουριστικές εκθέσεις – εθνικές και εξωτερικού -, καθώς και ενέργειες διαφήμισης και προβολής με πολύγλωσσους τουριστικούς οδηγούς και χάρτες, με θεματικά έντυπα, με παραγωγή οπτικο-ακουστικού υλικού και αξιοποίηση διαδικτυακών υπηρεσιών.
Σκοπός της ενέργειας είναι η ανάδειξη του πλούσιου φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της Στερεάς Ελλάδας, έτσι ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης για την εισροή ντόπιων και ξένων επισκεπτών και την τουριστική αξιοποίηση της περιφέρειας.

3. Η συζήτηση και ψήφιση θεμάτων που αφορούν τη δρομολόγηση και προώθηση διαδικασιών για την επιτάχυνση της υλοποίησης σημαντικών έργων στη Στερεά Ελλάδα, όπως :
- Η ολοκλήρωση του δρόμου Θίσβη – Κανάβαρι Βοιωτίας, προϋπολογισμού 34 εκ. €.
- Η κατασκευή του δρόμου Λαμία – Καρπενήσι στο τμήμα Λαμία – Μακρακώμη, προϋπολογισμού 25 εκ. €
- Η κατασκευή της οδού σύνδεσης ΠΑΘΕ – Πορθμείο Γλύφας προϋπολογισμού 7 εκ. €
- Η επέκταση του λιμανιού της Γλύφας, προϋπολογισμού 1,9 εκ. €.
- Η αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων οικισμών περιοχής Μόρνου Δήμου Λιδορικίου, προϋπολογισμού 17,1 εκ. €.

Μια ουσιαστική και παραγωγική συνεδρίαση χαρακτήρισε την τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς, τονίζοντας :
«Είναι μια συνεδρίαση που επισφραγίζει όσα παρουσιάσαμε σήμερα στον απολογισμό μας, στην ειδική συνεδρίαση που προηγήθηκε.
Σε κάθε μας συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στα συλλογικά όργανα επιβεβαιώνουμε ότι γίνεται μια μεγάλη και διαρκής προσπάθεια για να αξιοποιήσουμε, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο, κάθε δυνατότητα για να υλοποιηθούν σημαντικά έργα στη Στερεά Ελλάδα.
‘Όπως τόνισα και στον απολογισμό, διανύσαμε μια πολύ δύσκολη και δημιουργική χρονιά. Παρά τις αδυναμίες, τις ατέλειες και τις δυσλειτουργίες του θεσμού του Καλλικράτη, που χρειάζεται βελτιώσεις, και με δεδομένη την παρατεταμένη ύφεση της χώρας, με τη δουλειά μας στην Περιφέρεια καταφέραμε να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά τόσο στις διαδικασίες λειτουργίας, όσο και στη χρηματοδότηση και  υλοποίηση των έργων.
Αυτή την εποχή, που το κράτος φαίνεται ελλειμματικό και αμήχανο, όλοι μας, Περιφερειακή Αρχή και αντιπολίτευση, δουλεύουμε συνθετικά, συζητούμε με πολιτικό πολιτισμό και είτε συμφωνώντας, είτε διαφωνώντας έχουμε επιτύχει να βάλουμε θετικό πρόσημο στη χρονιά που πέρασε.»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…