Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΚΑΒΑΛΗΣ: Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ



Πριν από 25 περίπου χρόνια Δήμος Χαλκιδέων έθεσε το θέμα της μεταφοράς του λιμένος Χαλκίδας επιχειρηματολογώντας για την προφανή αναγκαιότητα και τα οφέλη που θα προκύψουν για την πόλη.
   Το αίτημα αυτό υποστηρίχτηκε από όλους τους φορείς ( Νομαρχία, Λιμενικό Ταμείο) και ξεκίνησαν οι διαδικασίες ώστε να υλοποιηθεί η μεταφορά του.
   Όλα αυτά τα χρόνια ,οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια του Δήμου Χαλκάδων το έθεταν στα υψηλής προτεραιότητας θέματα και προσπαθούσαν να προωθήσουν και να ολοκληρώσουν την μεταφορά του.
   Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ( όπου είχα την τιμή να είμαι μέλος) με Δήμαρχο τον Θανάση Ζεμπίλη ,επιβεβαιώνοντας το πάγιο και διαχρονικό αίτημα της μεταφοράς του λιμένος, το ενεταξε στο Επιχειρησιακο Σχεδιο του Δημου.
   Τον Ιανουαριο του 2010,το Δημοτικο Συμβουλιο με ομόφωνη απόφαση του, γνωμοδοτεί για τη μεταφορά του λιμένος στη θέση « Μεγάλο Βαθύ» Αυλίδας.
(Παραθέτω αντιγραφο της αποφασης).
Π Ε Ρ Ι Λ Η Ψ Η : «Περί Μεταφοράς Λιμένα Χαλκίδας Ν. Ευβοίας»

Ο κ. Πρόεδρος εισηγούμενος το 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης έθεσε υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου το υπ. αρ. 2657/28-1-2010 έγγραφο της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών τμήμα Πολεοδομικών Εφαρμογών που αναφερόταν στο υπ. αρ. 3894/523/18-1-2010 έγγραφο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας – Δ/νσης Τοπ.Αυτ/σης & Δ/νσης Ν. Ευβοίας σχετικά με τη Μεταφορά Λιμένα Χαλκίδας Ν. Ευβοίας.
Στη συνέχεια ο κ. Πρόεδρος ζήτησε από το Σώμα να αποφασίσει σχετικά
.......................................................................................................................................
Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού άκουσε τ’ ανωτέρω και μετά ανταλλαγή απόψεων των μελών αυτού
α π ο φ α σ ί ζ ε ι ομόφωνα
Γνωμοδοτεί θετικά ως προς την μεταφορά του Νότιου Λιμένα Χαλκίδας Ν. Ευβοίας και τη δημιουργία του νέου Λιμένα στη θέση όρμου Μεγάλο Βαθύ καθώς και τη μεταβίβαση στο Δήμο Χαλκιδέων της χερσαίας έκτασής του ώστε να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της πόλης στην τουριστική και περιβαλλοντική της ανάπτυξη.

   Κατά τη συζήτηση ,μάλιστα του θέματος, επιβεβαιώθηκε, για ακόμη μια φορά, η διαχρονική και πάγια θέση του Δήμου Χαλκιδεων.

( Παραθέτω αντίγραφο των πρακτικών).
Μεταφορά λιμένα Χαλκίδας Νομού Εύβοιας
Θέμα2ο
Πρόεδρος: Έχουμε συζητήσει το θέμα πολλές φορές στο δημοτικό Συμβούλιο, και πρέπει να γνωμοδοτήσουμε προκειμένου να συνεδριάσει η 5η Νομαρχιακή Επιτροπή για την μεταφορά του λιμένα Χαλκίδας στο Βαθύ, το Μεγάλο Βαθύ, το οποίο θα φέρει πολλά πλεονεκτήματα για την πόλη της Χαλκίδας.

Αναγνωστάκης: Εντάξει, νομίζω ότι έχει εξαντληθεί το θέμα σε επίπεδο δημοτικού Συμβουλίου, υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις για την μεταφορά. Και υπάρχει μάλιστα ενταγμένο και στο επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Χαλκιδέων. Νομίζω ότι έχουν συνηγορήσει και οι περισσότεροι από τους φορείς της πόλης, άρα δεν νομίζω ότι μπορούμε να αλλάξουμε και εμείς θέση. Παραμένουμε δηλαδή σταθεροί στις θέσεις μας.

Δήμαρχος: Μόνο μία κουβέντα να πω, για το ιστορικό της υπόθεσης, ότι το 1988 η πόλη της Χαλκίδας ήταν πάρα πολύ κοντά σε σχέση με τον λιμένα της πόλης, είχαν δύο συναντήσεις τότε, όπως διαβάσαμε κιόλας του πρώην δημάρχου του Στέλιου Μαργαρίτη με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Και πράγματι είχαν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να υπάρξει πράγματι η μεταφορά του λιμένα.
Δυστυχώς κόλλησε, διότι υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις, όπως διαβάσαμε, μεταξύ άλλων και του Εργατικού Κέντρου, και δυστυχώς η πόλη έμεινε τόσο πίσω με την υπόθεση αυτή, ενώ θα μπορούσε ήδη από το 1988. Είχε επιδείξει προσωπικό ενδιαφέρον ο Ανδρέας Παπανδρέου, διότι πίστευε ότι έτσι έπρεπε να γίνει, ώστε να αναπνεύσει η πόλη της Χαλκίδας με τη μεταφορά του Λιμένος.

Πρόεδρος: ο μ ό φ ω ν α.

   Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συζητήθηκε εκ νέου το θέμα, με αφορμή την επικείμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ ( Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο).
   Από τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των Συμβούλων δεν έγινε κατανοητό, αν ο Δήμος εμμένει στις παλιότερες αποφάσεις του η όχι.
   Το μόνο που έγινε αντιληπτό είναι ότι ο Δήμος Χαλκιδεων θα εκπροσωπηθεί στη σημαντικότατη συνεδρίαση του ΚΑΣ ,από τον αντιδήμαρχο ( και φίλο) Μ. Τσομωκο και όχι από τον Δήμαρχο Αθ. Ζεμπίλη η από τον Πρόεδρο  Δημ. Συμβουλίου  Γιάννη Μπάκα, οι όποιοι είναι τα θεσμικά πρόσωπα εκπροσώπησης του Δήμου.
   Θεωρώ ότι λογω της βαρύτητας και της εξαιρετικής σημασίας του θέματος, ο Δήμος Χαλκιδέων πρέπει να εκφράσει ξεκάθαρη αποψη κατά τη συνεδρίαση του ΚΑΣ, ώστε να μην τελματώσει το θέμα της μεταφοράς του λιμένος Χαλκίδας για άλλα 25 χρόνια.                                                                                                         

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων. Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη....

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΣΕΤΤΑ, ΤΟ ΠΙΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Αναδημοσίευση από Agronews Η «Ελβετία της Ελλάδας», όπως είναι αλλιώς γνωστό το γραφικό χωριουδάκι του δήμου Ερέτριας είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι από τις πρώτες περιοχές της Εύβοιας που καλύπτονται το Χειμώνα με χιόνι. Η Σέττα, ή αλλιώς Σέτα, απέχει μόλις 128 χιλιόμετρα από την Αθήνα, περίπου δύο ώρες διαδρομή με το αυτοκίνητο.   Το όνομά της το πήρε, σύμφωνα με την παράδοση, από την πανέμορφη Γαλλίδα σύζυγο του Τούρκου ηγεμόνα, που επί τουρκοκρατίας του ανήκε η περιοχή. Λόγω της μορφολογίας της και της φυσικής της θέσης είναι ο ιδανικός προορισμός για τους   λάτρεις των ορεινών αποδράσεων το Χειμώνα   και το Καλοκαίρι. Το περιβάλλον της Σέττας θυμίζει τις Άλπεις, καθώς έχει πλατάνια, ελατοδάση, καστανοδάση με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Με «ορμητήριο» τη Σέττα μπορείτε να εξερευνήσετε με Jeep 4Χ4   και motocross τα κοντινά ορεινά χωριά Μετόχι, Μύστρος, Μανίκια, Μακρυχώρι,   Χιλιαδού, Τραχήλι, Παναγιά, Παρθένι και ...

ΧΩΡΙΣ ΠΛΟΙΟ Ο ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ. ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Κάντε κάτι, δεν έχουμε πλοίο, είμαστε αποκλεισμένοι Η Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου κ. Μαρία Κακαλή Ο Άγιος Ευστράτιος  όπως και η Λήμνος είναι δύο νησιά που γειτονεύουν στο Αιγαίο με την Εύβοια και η διασύνδεσή μαζί της θα έπρεπε να αποτελεί στρατηγικό στόχο του ευβοϊκού πολιτικού συστήματος εάν ήταν σε θέση να θέτει, να διεκδικεί και να πραγματώνει στρατηγικούς στόχους. Η ανατολική ακτή της Εύβοιας και το λιμάνι της Κύμης αποτελούν ζωτικής σημασίας διαπεριφερειακό γεωαναπτυξιακό χώρο. Σε κάθε περίπτωση την Εύβοια την ενδιαφέρουν τα προβλήμα αυτών των νησιών. Το νησί του Αγίου Ευστρατίου είναι α ποκλεισμένο εδώ και ένα μήνα, αφού δεν υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση.