Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ. ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΙΞΕΤΕ ΣΤΑ ΖΑΡΙΑ


ΚΕΙΜΕΝΟ 25 ΝΕΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ 11 ΕΥΒΟΙΕΙΣ
Είμαστε νέοι Έλληνες, από κάθε γωνιά της χώρας, κάθε μορφωτικού επιπέδου, διαφορετικής επαγγελματικής και εισοδηματικής κατάστασης. Δεν μας ενώνει κανένα κόμμα, παρά μόνο η αγάπη για τη χώρα μας.
Οι επόμενες ημέρες είναι καθοριστικές για την ευρωπαϊκή πορεία της πατρίδας μας. Κρίνουμε, επομένως, υποχρέωση μας να παρέμβουμε στο δημόσιο λόγο επιχειρώντας, με το κείμενο μας, να εξωτερικεύσουμε τις ανησυχίες μας και να αποσαφηνίσουμε μερικά βασικά σημεία.
Εδώ και 3 περίπου χρόνια βιώνουμε μία δεινή οικονομική κατάσταση που μειώνει το εισόδημα μας, περικόπτει θέσεις εργασίας, εντείνει την ανασφάλεια και μας περιορίζει την ελπίδα. Πρέπει, ωστόσο, να τονίσουμε ότι για τα σημερινά αδιέξοδα κύριοι υπαίτιοι είμαστε εμείς, που εδώ και τρεις δεκαετίες επιδοθήκαμε ή ανεχτήκαμε μία αρρωστημένη κατάσταση, η οποία περιελάμβανε ένα επικίνδυνο δημοσιονομικό κοκτέιλ δανεισμού, σπατάλης, κακοδιαχείρισης, διαφθοράς, διαπλοκής και αναξιοκρατίας. Όλα αυτά είναι τα κύρια συστατικά του πελατειακού κράτους, που συρρίκνωσε την οικονομία μας, οδήγησε στην αποδόμηση του κοινωνικού ιστού της χώρας μας, υποβάθμισε την παιδεία μας και αλλοίωσε, τελικώς, τη φιλοσοφία του λαού μας. Έλαχε στη γενιά μας να πληρώσει το λογαριασμό και να σηκώσει το βάρος των λαθών των παρελθόντων ετών.
Πρέπει να γίνει σαφές ότι την κρίση στην Ελλάδα δεν την έφερε το μνημόνιο, αλλά η κρίση έφερε το μνημόνιο καθώς δεν υπήρχε, και δεν υπάρχει, άλλος τρόπος δανεισμού. Ωστόσο, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η εμμονή μερικών ευρωπαϊκών κρατών στη σκληρή λιτότητα, χωρίς ταυτόχρονα τη θέσπιση μέτρων αναπτυξιακής τροχιάς, έκαναν μία κακή κατάσταση ακόμη χειρότερη. Χειρότερο όλων, έκανε μία σημαντική μερίδα συμπολιτών μας να δαιμονοποιήσει τον ευρωπαϊκό χώρο και να ανοίξει το δρόμο σε αντιευρωπαϊκές – δημαγωγικές δυνάμεις. Για να ηττηθούν, λοιπόν, οι δυνάμεις της οπισθοδρόμησης, που βάζουν σε κίνδυνο τόσο την Ελλάδα όσο και την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρειάζεται να παρθούν αναπτυξιακά μέτρα που θα οδηγήσουν σε μία ελάφρυνση των όρων του μνημονίου και θα επανεκκινήσουν  την ελληνική οικονομία.   
Πρέπει, ακόμη, να γίνει σαφές ότι το μνημόνιο ΙΙ δεν είναι ένα αόριστο κείμενο που περιλαμβάνει μόνο σκληρά και απάνθρωπα μέτρα. Εμπεριέχει 3 κύρια οφέλη για τη χώρα μας:
1) Παρέχει την απαραίτητη ρευστότητα, μέσω των δανείων, τη στιγμή που οι αγορές μας έχουν κλείσει την πόρτα. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (50 δισ.), την εξασφάλιση ρευστότητας στην οικονομία (50 δισ.), την αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς τους εγχώριους προμηθευτές (6,5 δισ.). 
2) Μειώνει τις υποχρεώσεις της χώρας, καθώς περικόπτει σημαντικό μέρος του δημόσιου χρέους (κούρεμα 107 δισ.) και επιμηκύνει την περίοδο αποπληρωμής.
3) Εμπεριέχει κομβικές μεταρρυθμίσεις, που αν είχαν γίνει ίσως δεν είχαμε φτάσει στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα.
Οι ημέρες είναι κρίσιμες και δεν είναι καιρός για μισόλογα. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας: καταγγελία της δανειακής σύμβασης συνεπάγεται μη καταβολή των επόμενων δόσεων, που νομοτελειακά οδηγεί σε έξοδο από την Ευρωζώνη και κατά πάσα πιθανότητα σε έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΥΡΩ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΧΕΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ.
Η παροχολογία, ο λαϊκισμός, ο καταγγελτικός λόγος, η εμμονή στον κρατισμό και οι τυχοδιωκτικές κινήσεις είναι άκρως επικίνδυνα παιχνίδια. Ας μην αντιμετωπίζεται η ευρωπαϊκή προοπτική της πατρίδας ως παρτίδα πόκερ.
Τώρα όσο ποτέ άλλοτε χρειαζόμαστε μία ισχυρή κυβέρνηση με ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας που θα βάλει το εθνικό συμφέρον πάνω από οποιουδήποτε τύπου μπλόφα και θα εξασφαλίσει την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη. Χρειαζόμαστε μία κυβέρνηση που θα πιστεύει στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και θα διαπραγματευτεί μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα σε μία ρεαλιστική βάση. Η φυγή από το αδιέξοδο θα προκύψει μέσω ενός ρεαλιστικού, εφαρμόσιμου και δίκαιου σχεδίου που θα επαναδιαπραγματευθεί κάποιες πτυχές της δανειακής σύμβασης. Όχι μέσω της μονομερούς καταγγελίας της που θα οδηγήσει τη χώρα εκτός Ευρωζώνης και θα την βάλει σε απίστευτες περιπέτειες. Σε καμία περίπτωση, δεν χρειαζόμαστε μία κυβέρνηση που θα καταγγείλει μονομερώς το μνημόνιο, πιστεύοντας ότι οι Ευρωπαίοι μπλοφάρουν και θα συνεχίσουν να μας χρηματοδοτούν επ’ αόριστον χωρίς να εφαρμόσουμε τις υποχρεώσεις μας. Δεν χρειαζόμαστε αυτόκλητους επαναστάτες που, είτε από αφέλεια είτε από αλαζονεία,  αυτοπροσδιορίζονται ως οι ισχυροί ηγέτες ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι είναι έτοιμοι να τινάξουν όλο το σύμπαν στον αέρα. Πρέπει εν τέλει να απαρνηθούμε το ρόλο του μικρού κακομαθημένου αδερφού της Ευρωπαϊκής Οικογένειας.
Η γενιά μας κλήθηκε να πληρώσει το λογαριασμό των παρελθόντων ετών. Η γενιά μας θα παλέψει και θα δώσει τη λύση εντός της Ε.Ε. τόσο για εμάς όσο, κυρίως, και για τις επόμενες γενιές. Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να το παίξει στα ζάρια! 

1.            Αλεξανδρής Ευάγγελος – Έμπορος – Κάρυστος Ευβοίας
2.            Αντωνίου Σταύρος – Δικηγόρος - Θεσσαλονίκη
3.            Βερούχη Αθηνά – Μαρία – Μηχανικός Αντιρρύπανσης – Κάρυστος Ευβοίας
4.            Γεωργίου Ευάγγελος – Απόφοιτος Πληροφορικής – Κάρυστος Ευβοίας
5.            Δαρδαμανέλλης Γιάννης – Πολιτικός Μηχανικός - Θεσσαλονίκη
6.            Κανατάς Γιάννης – Έμπορος – Κάρυστος Ευβοίας
7.            Κουσκουρίδης Δημήτρης – Ηλεκτρολόγος Μηχανικός – Κατερίνη
8.            Κουτσουράκης Ευστάθιος – Διεθνολόγος / Πολιτικός Επιστήμονας – Αθήνα
9.            Κώσταρος Χαράλαμπος – Οικονομολόγος – Ν. Αρτάκη Ευβοίας
10.          Μαντζίκος Γιάννης – Διεθνολόγος / Αναλυτής Wikistrat – Ξυλόκαστρο Κορινθίας.
11.          Μανώλης Ανάργυρος – Έμπορος – Μαρμάρι Ευβοίας
12.          Μανώλης Γιάννης – Πολιτικός Επιστήμονας – Μαρμάρι Ευβοίας
13.          Μανώλη Σοφία – Ηθοποιός – Μαρμάρι Ευβοίας
14.          Μπέφας Κωνσταντίνος – Πολιτικός Επιστήμονας – Θεσσαλονίκη 
15.          Οικονόμου Γιώργος – Ελεύθερος Επαγγελματίας/ Αντιδήμαρχος Καρύστου – Μαρμάρι Ευβοίας
16.          Παναγής Άρης – Διεθνολόγος - Αθήνα
17.          Παπαγιαννάκης Αναστάσιος – Ηλεκτρολόγος Μηχανικός – Μαρμάρι Ευβοίας
18.          Παπαδόπουλος Βασίλης – Χρηματοοικονομικός Αναλυτής – Βόλος
19.          Πλυμμάκης Ιωσήφ – δρ. Διοικητικών Επιστημών – Αθήνα
20.          Πουλέτσου Κωνσταντίνα – Ιδιωτική Υπάλληλος – Πετριές Ευβοίας
21.          Σαλματζίδης Δημήτριος – Υπάλληλος Ε.Ε.Ε Unesco – Αθήνα
22.          Σπανός Φάνης – Επιχειρηματίας – Χαλκίδα Ευβοίας
23.          Τάκης Ευστράτιος – Πολιτικός Επιστήμονας – Βέροια Ημαθίας
24.          Φόρτωμας Φίλιππος – Ιστορικός – Τήνος
25.          Φραγκάκης Δημήτρης – Πολιτικός Επιστήμονας – Χαλάνδρι Αττικής

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…