Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ «ΑΠΟΞΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΛΙΚΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΑΜΙΑΝΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛOΓΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΟΝ. Ι&ΙΙ ΤΟΥ Α.Η.Σ. ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ»;Στις 29 Μαίου 2012, κατά σύμπτωση την ίδια μέρα που η ΔΕΗ (Συμβούλιο Ανταγωνιστικών και Επιτελικών Δραστηριοτήτων της ΔΕΗ) αποφάσιζε την επιχορήγηση μίας ποδοσφαιρικής ομάδας στην Κύμη, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ συζητούσε το θέμα: Χρηματοδότηση Έργων Ανάπτυξης για την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας. Συγκεκριμένα στην περίληψη της απόφασης αναφέρεται ότι «Το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε τον τελικό πίνακα έργων αποκλειστικής αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, στα πλαίσια της ήδη εγκεκριμένης Χρηματοδότησής τους από τη ΔΕΗ Α.Ε. σε τροποποίηση του αρχικού» (Βλέπε Πρακτικά 17ης Συνεδρίασης, www.dei.gr). Πέραν αυτού καμία άλλη ενημέρωση. Άλλαξε άραγε ο κατάλογος των έργων του εγγράφου 3774/27-5-2010 της Διεύθυνσης Μελετών Κατασκευών ΘΗΕ της ΔΕΗ. Κάποια από αυτά είχε αναλάβει να κατασκευάσει η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, τουλάχιστον από άποψη ύψους χρηματοδότησης τα δαπανηρότερα. Έχει ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε τι άλλαξε, τι καινούργιο εντάχθηκε, τι τροποποιήθηκε. Σε τελική ανάλυση η τοπική κοινωνία η οποία είναι αποδέκτης των έργων που χρηματοδοτούνται δικαιούται να γνωρίζει, να αξιολογεί και κυρίως να παρεμβαίνει.
Υπάρχει και ένας λόγος επιπλέον. Η χορηγία στην Ομάδα συνδέθηκε από ορισμένες πλευρές με την χορήγηση πολεοδομικής άδειας στην ΔΕΗ για την τοποθέτηση ικριωμάτων στο πλαίσιο της εκτέλεσης του έργου «Αποξήλωση και ασφαλής διάθεση υλικών που περιέχουν αμίαντο από τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό των Μονάδων Ι&ΙΙ του ΑΗΣ Αλιβερίου». Ο τρόπος χορήγησης της πολεοδομικής άδειας δημιούργησε επιφυλάξεις για την τήρηση των αναγκαίων προϋποθέσεων και κυρίως της πληρότητας του φακέλου στον οποίο βασίζεται η χορήγησή της. Πόσο μάλλον η εκτέλεση αυτού του έργου το οποίο είναι πολύ ειδικό και απαιτεί πλήρη εφαρμογή  άρτιων εκπονηθέντων μελετών. Ξεκίνησε η εκτέλεση του έργου; Γίνεται με τους αναγκαίους όρους ασφάλειας και υγιεινής εφόσον πρόκειται για την διαχείριση του καρκινογόνου αμιάντου; Η ανάθεση του έργου σε μία από τις γνωστότερες εταιρίες του κλάδου («Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε.» έναντι τιμήματος 979.000 Ευρώ, βλ. Πρακτικά 9/21.3.2011 του Συμβουλίου Ανταγωνιστικών και Επιτελικών Δραστηριοτήτων της ΔΕΗ) δεν  απαλλάσσει κανέναν από την ευθύνη της άσκησης εξοντωτικού ελέγχου όταν μάλιστα ιδιοκτήτης των εγκαταστάσεων είναι η ΔΕΗ που έχει αποδείξει ότι δεν συνηθίζει να λαμβάνει νομίμως τις απαραίτητες άδειες  και διαρκώς κινείται στα όρια της νομιμότητας. Η κατάσταση με τον αμίαντο στις εγκαταστάσεις των παλαιών μονάδων της ΔΕΗ στο Αλιβέρι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία του προσωπικού της ΔΕΗ, όπως επισημαίνεται τακτικά από την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ (Βλέπε σχετικά www.amiantosnews.blogspot.com 11/6/2010).
Η ΔΕΗ για την εκτέλεση αυτού του τόσο σοβαρού αλλά και επικίνδυνου έργου πρέπει να εξασφαλίσει όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές, αδειοδοτήσεις και κυρίως να επιβάλλει την τήρηση όλων των αναγκαίων μελετών. Το γεγονός ότι δόθηκε μία πολεοδομική άδεια της οποίας αμφισβητείται η πληρότητα όχι μόνο δεν αποτελεί έναυσμα εφησυχασμού αλλά αντίθετα είναι κίνητρο εγρήγορσης και διερεύνησης για όλη τη διαδικασία  υλοποίησης του έργου της αποκαθήλωσης και απομάκρυνσης του αμιάντου από τις παλαιές Μονάδες του ΑΗΣ Αλιβερίου. Η εργαζόμενοι πρωτίστως που είναι άμεσοι αποδέκτες των επιπτώσεων του αμιάντου στην υγείας τους, οι οικογένειές τους και η τοπική κοινωνία δικαιούνται να γνωρίζουν τόσο την διασφάλιση των όρων καλής εκτέλεσης όσο και την εφαρμογή τους. Η τοπική αυτοδιοίκηση, ο Δήμος και η Περιφέρεια υποχρεούνται είτε ως υπηρεσίες που αδειοδοτούν είτε ως υπηρεσίες που ελέγχουν αλλά κυρίως ως φορείς εκπροσώπησης της τοπικής κοινωνίας να επιτηρούν και να ελέγχουν διεξοδικά την καλή εκτέλεση του έργου.
Αλλά και η τοπική κοινωνία αυτοτελώς οφείλει να οργανώσει την παρακολούθηση της εκτέλεσης ενός σημαντικού και κρίσιμου για την υγεία των εργαζομένων έργου. Ειδικά όταν κύριος του έργου είναι η ΔΕΗ κανείς δεν πρέπει να εφησυχάζει.
Συνεπώς, πέραν από τις χρηματοδοτήσεις της ΔΕΗ για την τοπική ανάπτυξη!!! που έως τώρα περιορίζεται σε αποσπασματικές δράσεις χωρίς αναπτυξιακό πρόσημο σε αντίθεση με τα προγράμματα τοπικής ανάπτυξης που χρηματοδοτεί στις λιγνιτοπαραγωγικές  περιοχές (Δυτική Μακεδονία, Μεγαλούπολη), υπάρχει και το διακύβευμα  του περιβαλλοντικού κινδύνου  το οποίο δεν πρέπει να κρύβεται κάτω από το χαλί των χορηγιών αλλά να είναι και αυτό στο φως της δημοσιότητας με όρους διαφάνειας και αποτροπής των αρνητικών συνεπειών στην υγεία και την ποιότητα ζωής.
Στην Εύβοια και ειδικότερα στην περιοχή του Αλιβερίου, έχουμε και επιπλέον λόγους για να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και να μην επιτρέψουμε  τις αδιαφανείς συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Γιαυτά όμως  έπεται συνέχεια……

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…