Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ "AVALONA" ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΥΛΩΝΑΡΙΟΥΤο 2005, μία ομάδα γυναικών, με μεράκι και υπευθυνότητα, ίδρυσε τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών με την επωνυμία «AVALONA», μεσαιωνική ονομασία της περιοχής του Αυλωναρίου. Πριν από την ίδρυση του Συνεταιρισμού είχε υπάρξει επίμονη προσπάθεια του Δήμου Αυλώνος και ιδιαίτερα του Δημάρχου Δημήτρη Κατσούλη να ενθαρρύνει την ανάληψη πρωτοβουλίας από τις γυναίκες της περιοχής για την οργάνωση συνεταιρισμών. Διοργανώθηκαν ημερίδες και επιμορφωτικά σεμινάρια τόσο στο Αυλωνάρι όσο και στην Χαλκίδα με τη συμμετοχή στελεχών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας τα οποία παρακολούθησαν περισσότερες από 24 γυναίκες από όλα τα χωριά του Δήμου. Τελικά την πρωτοβουλία πήραν γυναίκες από την περιοχή του Αυλωναρίου και ίδρυσαν τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών «AVALONA»

Οι γυναίκες που ίδρυσαν και συμμετέχουν στον Συνεταιρισμό είναι: 
Χροναίου - Κοτρόζου Σοφία (Πρόεδρος)
Κωνστάντιου Ευαγγελία (Γραμματέας)
Νικολάου Βασιλική (Ταμίας)
Αϊδίνη Ελένη (μέλος)
Λειβαδάρα Βασιλική (μέλος)
Μαρίνου Παναγιώτα (μέλος)
Μαρίνου Μαρία (μέλος)

Το εργαστήρι και το κατάστημά του Συνεταιρισμού βρίσκονται πάνω στην Κεντρική επαρχιακή Οδό Χαλκίδας - Κύμης (στο μέσο περίπου της απόστασης) στα Χάνια Αυλωναρίου του Δήμου Αυλώνος.
Είναι δίπλα στο πρακτορείο ΚΤΕΛ και απέναντι από τον Βυζαντινό Ναό του Αγίου Δημητρίου.
Δραστηριότητα του Συνεταιρισμού είναι η παρασκευή ειδών διατροφής βασισμένα σε παραδοσιακές, αυθεντικές συνταγές που διασώθηκαν μέχρι σήμερα.
Για την παρασκευή των προϊόντων χρησιμοποιούνται  αγνά υλικά που προμηθεύονται από τις τοπικές καλλιέργειες και ακολουθούν τις παλιές διαδικασίες και συνταγές.
Ο Συνεταιρισμός Γυναικών προσπαθεί να διασώσει την παράδοση της γεύσης, υπερασπίζεται τα τοπικά προϊόντα και προσφέρει στα σύγχρονα νοικοκυριά μια καθημερινή και ουσιαστική σχέση με την παράδοση και την αυθεντικότητα.
Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό και είναι μία από τις σημαντικότερες συνεταιριστικές ομάδες στην Στερεά Ελλάδα και ίσως η πιο δραστήρια στην Εύβοια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…