Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ κ. ΠΕΡΓΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΜΗ

Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην Κύμη, την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012 με τίτλο: «Η Αγροτική Επιχειρηµατικότητα … ως τρόπος ζωής», την οποία διοργάνωσε μετά από σειρά συναντήσεων ο  Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κ. Καπελέρης Σταμάτης εκ μέρους της  Περιφέρεια  Στερεάς  Ελλάδας,  σε  συνεργασία µε  τον  Δήμο Κύμης - Αλιβερίου και τον ΕΛ.Γ.Ο. « ∆ΗΜΗΤΡΑ ».
Στην ημερίδα συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Κλέαρχος Περγαντάς.
Επίσης, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου, κ. Δημήτρης Θωμάς, οι Βουλευτές κ.κ. Αποστόλου Β., Αναγνωστάκης Δ. και ο Κεδίκογλου Σ. καθώς και Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Εισηγητές στην ημερίδα ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Καπελέρης Σταμάτης, ο Πρόεδρος της ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ», κ. Γκίκας Βασίλης και ανώτερα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας.
Ο Περιφερειάρχης στην ομιλία του, αναφέρθηκε και στην πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ επισημαίνοντας: «Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει εκχωρηθεί το ποσό των 212,57 εκατ. €. Τα ποσοστά απορρόφησης του Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά φθάνοντας στο ποσοστό του 68,35 %. Επιπλέον, μας έχει εκχωρηθεί προς διαχείριση το ποσό των 59,74 εκατ. €, προκειμένου να πραγματοποιηθούν σημαντικές περιβαλλοντικές παρεμβάσεις σε όλο το εύρος της Στερεάς Ελλάδας.
Στη συνέχεια εμβαθύνοντας στα έργα που υλοποιούνται στον Δήμο Κύμης - Αλιβερίου, τόνισε: «Σημαντικά έργα υλοποιούνται μέσω του ΕΣΠΑ στον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου συνολικού προϋπολογισμού 17,5 εκ. €. Βρίσκεται σε φάση υλοποίησης το έργο: “Τροποποίηση και εκσυγχρονισμός λιμένα Κύμης”, προϋπολογισμού 8,98 εκ. €. Το συγκεκριμένο έργο έχει χαρακτηριστεί ως έργο προτεραιότητας για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η υλοποίησή του αποτέλεσε πρωταρχικό μας στόχο.
Ταυτόχρονα, έχουν ολοκληρωθεί επτά σημαντικά έργα, που αφορούν την Α’ βάθμια και Β’ βάθμια  εκπαίδευση καθώς και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κύμης, συνολικού προϋπολογισμού 5,26 εκ. €. Επίσης, αναμένεται να συμβασιοποιηθεί σύντομα η προμήθεια τεχνικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Κύμης, με προϋπολογισμό 900 χιλ. €.
Επιπλέον, έχουν ολοκληρωθεί δύο έργα ύδρευσης συνολικού προϋπολογισμού 602 χιλ. €, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το έργο: “Αποκατάσταση ναού Αγίου Νικολάου των Ριντζανων στον Οξύλιθο Ευβοίας”, με προϋπολογισμό 250 χιλ. €. Έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται δύο μελέτες Σχεδίων χωρικής οικιστικής οργάνωσης ανοιχτής πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) προϋπολογισμού 475 χιλ. €, ενώ υλοποιείται το έργο: “Ανάδειξη - ανάπλαση και τουριστική αξιοποίηση περιοχών Δήμου Κύμης Ν. Ευβοίας”, το οποίο έχει προϋπολογισμό 273 χιλ. €.
Επιπλέον, στον τομέα της υγείας έχει ολοκληρωθεί το έργο: “Κατασκευή Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο Κύμης”, το οποίο έχει προϋπολογισμό 272 χιλ. € και επίκειται άμεσα η προμήθεια του Γενικού Νοσοκομείου Κύμης με ιατρικά μηχανήματα (δύο αναισθησιολογικά, ένα χειρουργικό τραπέζι,  έναν υπερηχογράφο γενικής χρήσης και ένα ακτινολογικό), συνολικού προϋπολογισμού 332 χιλ. €.
Με πόρους του ΕΠ.ΠΕΡ.Α.Α. υλοποιούνται έργα αποκατάστασης Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), συνολικού προϋπολογισμού 1,07 εκατ. €.
Πέραν όμως των συγχρηματοδοτούμενων έργων υλοποιείται σημαντικός αριθμός δράσεων, κυρίως οδοποιίας, συνολικού προϋπολογισμού 3,93 εκ. € Ειδικά, για το έργο: “Κατασκευή άμεσων έργων αντιμετώπισης καταπτώσεων - κατολισθήσεων επί της οδού Στόμιο –Διασταύρωση με Ε.Ο Οξύλιθος -Πλατάνα”, προϋπολογισμού 3 εκ. € αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του».
Στη συνέχεια ο κ. Περγαντάς τόνισε: «Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας παραμένει σταθερά ανάμεσα στις πρώτες Περιφέρειες σε εθνικό επίπεδο, όσον αφορά στην απορρόφηση και είναι σημαντικά τα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί σε υποδομές, προμήθειες εξοπλισμού και σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις. Τα Έργα Προτεραιότητας εξελίσσονται ομαλά, ενώ τα τυχόν προβλήματα, που παρουσιάζονται οφείλονται στα νέα οικονομικά δεδομένα, που προέκυψαν από την βαθιά ύφεση.
Βρισκόμαστε σε συνεχή διαβούλευση και στενή συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία για την εξασφάλιση πόρων από νεκρές εκχωρήσεις των τομεακών προγραμμάτων, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν ώριμα αναπτυξιακά έργα.
Μετά από δικές μας ενέργειες εξασφαλίσαμε πόρους για την ενίσχυση των ανέργων και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων (δράσεις Κοινωνικού Ταμείου) και προχωρούμε άμεσα στην ενεργοποίηση και υλοποίησή τους.
Τέλος, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας τόνισε: « Οι σημαντικότεροι στόχοι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την νέα Προγραμματική Περίοδο είναι η ισόρροπη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη  με σεβασμό στο περιβάλλον, η βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, η προώθηση καινοτόμων επενδύσεων σε όλους τομείς όπου η Περιφέρεια μας έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και δυνατότητα αριστείας, (αγροτικός τομέας - ενέργεια – τουρισμός – κομβική θέση) καθώς και η λειτουργία της Περιφέρειας  ως ισχυρού αυτοδιοικητικού οργανισμού με ενισχυμένο ρόλο.
Μέσα σ΄ αυτή την περίοδο της βαθιάς ύφεσης, πρωταρχικό μας μέλημα είναι να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ των κοινοτικών κονδυλίων. Επιδίωξή μας είναι, ωστόσο, να μην μείνουμε στην ευημερία των αριθμών, αλλά να παράγουμε συνεχώς ουσιαστικά αποτελέσματα, που θα διαχέονται στην κοινωνία.
Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι οι Δήμοι της Στερεάς Ελλάδας αποτελούν αξιόπιστους συνεργάτες και σημαντικούς παραστάτες στην προσπάθειά μας για την αναστροφή του κλίματος της ύφεσης και την ισόρροπη ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας. Είμαι πεπεισμένος ότι η προσπάθεια μας θα αποδώσει, διότι έχει σε πρώτο πλάνο τη συλλογικότητα και το καλό της Στερεάς Ελλάδας».


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…