Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΣΤΡΑΠΗ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ- ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΞΠΡΕΣΑναδημοσίευση: www.ypodomes.com
Διαδικασίες - εξπρές για αδειοδότηση μεγάλων επενδύσεων σε διάστημα 45 ημερών, απλοποίηση των διαδικασιών καθώς και φορολογικά κίνητρα προβλέπει μεταξύ των άλλων ο νέος επενδυτικός νόμος, με τον οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να προσελκύσει νέες επενδύσεις και να ξεμπλοκάρει υφιστάμενα σχέδια ώστε να επανεκκινήσει η οικονομία.
Το νομοσχέδιο για τη «Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις» που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, στοχεύει επίσης στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας καθώς μέχρι σήμερα γραφειοκρατικά εμπόδια, καθυστερήσεις αλλά και η εμπλοκή πολλών και διαφορετικών φορέων στις διαδικασίες αποτελούσαν αποτρεπτικό παράγοντα για τους υποψήφιους επενδυτές ή πάγωναν για χρόνια σημαντικά επενδυτικά σχέδια.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ των άλλων η σύσταση Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων (ΓΓΣΤΕ), η οποία θα αποτελεί την κεντρική αδειοδοτική Αρχή που θα συγκεντρώσει το σύνολο των αρμοδιοτήτων για όλες τις επενδύσεις με σκοπό την επιτάχυνσή τους. Θα λειτουργεί ως υπηρεσία μιας στάσης καθώς θα αναλαμβάνει την ευθύνη της διαχείρισης των επενδυτικών φακέλων που θα κατατίθενται, ενώ θα έχει δικαίωμα να παρέχει άδεια για την έναρξη μιας επένδυσης μέσα σε 45 ημέρες.
Το νομοσχέδιο εισάγει πρώτη φορά τον θεσμό της «αυτοβεβαίωσης», που επιτρέπει στους επενδυτές με δική τους ευθύνη να βεβαιώνουν την εκπλήρωση των προϋποθέσεων για συγκεκριμένες άδειες που ζητούν, εφόσον έχει περάσει άπρακτη η προβλεπόμενη προθεσμία από την πλευρά του Δημοσίου.

Παράλληλα αναμορφώνεται και η Invest in Greece, η οποία θα έχει στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και την παροχή τεχνογνωσίας προς τους υποψήφιους επενδυτές. Μάλιστα η Invest in Greece θα λειτουργεί και ως σημείο συνολικής επαφής με τους ιδιώτες επενδυτές. Στην περίπτωση των δημόσιων στρατηγικών επενδύσεων, δηλαδή ακίνητα του Δημοσίου, δημόσιες επιχειρήσεις κ.λπ. που δίνονται προς αξιοποίηση, οι επενδυτές θα καταθέτουν τα επενδυτικά τους σχέδια απευθείας στη ΓΓΣΤΕ.
Η Βουλή θα έχει την υποχρέωση κύρωσης κάθε επένδυσης άνω των 50 εκατ. ευρώ, ενώ θα προβλέπονται και σημαντικά φορολογικά κίνητρα για τις στρατηγικές επενδύσεις. Συγκεκριμένα, ο νόμος με τον οποίο θα κυρώνεται η σύμβαση ανάθεσης ενός έργου ή η ένταξη μιας επενδυτικής πρότασης, θα μπορεί να προβλέπει ως κίνητρα ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις όπως το πάγωμα του φορολογικού καθεστώτος για συγκεκριμένο διάστημα από την έναρξη λειτουργίας της επένδυσης, η διαδικασία και ο χρόνος επιστροφής του ΦΠΑ καθώς και η μείωση ή η απαλλαγή από τέλη, ειδικούς φόρους και δικαιώματα κ.λπ. Επίσης, με άλλη διάταξη καταργείται η υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής για τις μεγάλες επενδύσεις.
ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ
Παράλληλα το νέο νομοσχέδιο σε άλλες διατάξεις του παρέχει κίνητρα για ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο επιχειρήσεων από κλάδους που μέχρι σήμερα εξαιρούνταν. Ετσι μπορούν πλέον να ζητήσουν την υπαγωγή τους επιχειρήσεις από τον τομέα της ναυπηγικής, της υγείας (εκτός των κέντρων αποκατάστασης), καθώς και επενδύσεις ειδικής τουριστικής υποδομής όπως συνεδριακά κέντρα, θεματικά πάρκα, χιονοδρομικά κέντρα κ.λπ., μεταλλευτικά και εξορυκτικές επιχειρήσεις αλλά και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εφόσον το επενδυτικό σχέδιο αφορά την επέκταση μονάδας υπάρχουσας ή υπό κατασκευή. Επίσης μπορεί να ενταχθούν και επενδυτικά σχέδια που αποσκοπούν στην επαναλειτουργία επιχειρήσεων ανεξάρτητα από την αύξηση των θέσεων εργασίας που προσφέρουν.
Προκαταβολή 100% για τους μικρούς
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται για τις μικρές ιδιωτικές επενδύσεις η δυνατότητα προκαταβολής του 100% της επιχορήγησης, με την προσκόμιση όμως εγγυητικής επιστολής (εκτός των εγγυητικών του ΕΤΕΑΝ)

Πηγή:www.tanea.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…