Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΞΥΠΝΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗJohannes Hahn
Μέλος της Eυρωπαϊκής Επιτροπής,
 υπεύθυνος της περιφερειακής πολιτικής 


Έχει περάσει πολύς καιρός από την εποχή που έπρεπε να πείσουμε όσους ασκούσαν κριτική στη σημασία της πολιτικής  συνοχής για τη δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης. Πράγματι, η πολιτική συνοχής βρίσκεται πλέον στο κέντρο της ευρωπαϊκής ημερήσιας διάταξης και των εξελισσόμενων διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό. Θεωρείται πλέον ως μια  πολιτική στρατηγικών επενδύσεων, ένας μηχανισμός άμβλυνσης της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και ένας τρόπος να  καλλιεργηθεί η μελλοντική ανάπτυξη.
Για να γίνει αυτό, η επενδυτική μας στρατηγική για τις περιφέρειες πρέπει να γίνει πιο επιλεκτική και στρατηγική. Όπως μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο μας για την Έξυπνη εξειδίκευση,  αξιοποιούμε εργαλεία, θεσμούς και εμπειρογνώμονες για να  βοηθήσουμε τις περιφέρειες στην ανεύρεση δικών τους βιομηχανικών και τεχνολογικών θυλάκων στην παγκόσμια αγορά.
Αυτή η προσέγγιση θα βοηθήσει τις περιφέρειες να αναγνωρίσουν τις πραγματικές τους δυνατότητες στην καινοτομία και να επικεντρώσουν εκ νέου τις βιομηχανικές τους δομές προς  τις αναδυόμενες βιομηχανίες και τις διεθνείς αγορές. Η Έξυπνη  εξειδίκευση είναι μια καινοτόμος στρατηγική για τον περιφερειακό οικονομικό μετασχηματισμό και αποτελεί πλέον στοιχείο-κλειδί στις προσπάθειες της Ευρώπης να βοηθήσει τις  περιφέρειές της να βγουν από την ύφεση.
Αυτό σημαίνει ότι η περιφέρεια επιλέγει περιορισμένο αριθμό  προτεραιοτήτων στη βάση των δικών της ισχυρών σημείων  και της διεθνούς εξειδίκευσης. Η στρατηγική προϋποθέτει τον  μη κατακερματισμό της στήριξης και των επενδυτικών ενεργειών και την επικέντρωση των διαρθρωτικών ταμείων σε  περιορισμένο αριθμό προτεραιοτήτων, αυτών δηλαδή με το υψηλότερο αναπτυξιακό δυναμικό. Πράγματι, η ανάπτυξη  στρατηγικών έρευνας και καινοτομίας με βάση την έννοια της  έξυπνης εξειδίκευσης θα αποτελέσει ένα από τα προαπαιτούμενα για πρόσβαση στα διαρθρωτικά ταμεία από το 2014.

Eξισορροπώντας εκ νέου  το επενδυτικό μείγμα
Η κλασσική προσέγγιση των επενδύσεων δεν είναι πλέον  η κατάλληλη. Σήμερα, δίνουμε έμφαση στη θεματική επένδυση, θέτοντας προτεραιότητες στις στρατηγικές περιοχές και διασφαλίζοντας ότι το μείγμα επενδύσεων θα είναι κατάλληλο για τις ανάγκες κάθε περιφέρειας. Σε μερικές χώρες  έχουν γίνει υπερβολικές επενδύσεις σε υποδομές και ανεπαρκείς σε ΜΜΕ και απασχόληση. Η άσκηση επαναπρογραμματισμού αλλάζει την ισορροπία, καθώς απαιτείται κρίσιμη  μάζα επενδύσεων προκειμένου να υπάρξει πραγματικός αντίκτυπος και να πετύχουμε τη διαφορά. Τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν επαναπρογραμματιστεί σε επενδυτικά θέματα  περίπου 20 δις EUR. Απελευθερώθηκαν περίπου 14,5 δις EUR  επιπλέον με τη μείωση των απαιτήσεων εθνικής συγχρηματοδότησης και την αύξηση στο 95% του μέγιστου ποσοστού  συγχρηματοδότησης στις «χώρες προγράμματος».

Έμφαση στα αποτελέσματα
Δίνουμε όλο και μεγαλύτερη έμφαση στα αποτελέσματα, την  απόδοση και την αξία των χρημάτων για τους φορολογούμενους. Η αξιολόγηση των περιφερειακών επιδόσεων που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2000-2006 (βλ. σελ. 36)  επισημαίνει τη σημασία των σαφώς καθορισμένων στόχων  και στρατηγικών και την εκτέλεση μιας σωστής ανάλυσης κόστους-οφέλους για να διασφαλιστεί ότι γίνονται οι σωστές  επενδύσεις για τους σωστούς λόγους. Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να ενσωματώσουμε περισσότερα ορόσημα και μετρήσιμους στόχους στα προγράμματα, έτσι ώστε να αξιολογούμε  την πρόοδό τους.
Τελευταίο και εξίσου σημαντικό, έχουμε ενδιαφέροντα αποτελέσματα από την πιο πρόσφατη έρευνα του ευρωβαρόμετρου,  η οποία δείχνει ότι παρά τη γενική δυσθυμία και την οικονομική  προοπτική, οι Ευρωπαίοι είναι γενικά πολύ θετικοί σχετικά με  την ποιότητα ζωής που απολαμβάνουν στην περιφέρειά τους!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το νέο λιμάνι στη Χαλκίδα θα δώσει και πάλι ζωή στην Εύβοια

 Αναδημοσίευση από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μηνάς Τσαμόπουλος Δικαίωμα στην ελπίδα έχει πλέον η Εύβοια, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. Το νησί που δεσπόζει στο Αιγαίο ελέγχοντας τα θαλάσσια περάσματα προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο παλεύει με τους «δαίμονές» του τόσα χρόνια αφού έχει ένα αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είναι ο πρώτος νομός στην Ευρώπη σε άνεργους νέους. Μία γεωγραφική περιοχή που την τετραετία 1985-1989 είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γηραιά  Ήπειρο, καταδικάστηκε στη συνέχεια σε βιομηχανικό μαρασμό, με τα λουκέτα που μπήκαν στα εργοστάσια, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους που κατέχουν μοναδική τεχνογνωσία. Η οικονομική ξαστεριά για την Εύβοια έρχεται από τη θάλασσα, με μοχλό ανάπτυξης τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας (ΟΛΝΕ)  ο οποίος προήλθε από τη συνένωση 10 Λιμενικών ταμείων  και στις 30 Ιουνίου συμπληρώνει δύο χρόνια λειτουργίας, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μετόχους το υπουργείο Οικονομίας, Υπο…

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Συζήτηση με τον Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Νίκο Τράκο 
Η ανάπτυξης της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας καταμεσίς στο Αιγαίο και στην γειτονιά της μητροπολιτικής Αττικής αποτελεί μία κρίσιμη πτυχής της γενικής αλλά ανεύρετης έως τώρα ευβοϊκής ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό, το "ΕΥΒΟΙΑ 2020" ανοίγει το διάλογο συζητώντας με δύο έμπειρους επιστήμονες που διακρίνονται για τη δημιουργική τους σκέψη και το πλούσιο μελετητικό έργο τους, τον Αρχιτέκτονα- Χωροτάκτη κ. Λίνο Τριανταφυλλίδη και τον Συγκοινωνιολόγο- Πολιτικό Μηχανικό κ. Νίκο Τράκο. Η Εύβοια περιμένει το τρένο της …. από την εποχή του Τρικούπη Η Ανατολική Εύβοια παραμένει απομονωμένη, εγκαταλελειμμένη και αναξιοποίητη. Η δημιουργία οδικού και σιδηροδρομικού άξονα που να συνδέει τη Χαλκίδα με το λιμάνι της Κύμης, την δυτική με την ανατολική πλευρά του νησιού  είναι ένα αίτημα που «εκκρεμεί» από την εποχή του Τρικούπη.

Η πρόταση και το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη, πέρασαν στην ιστορία. Τότε υπήρχε το κίνητρο της αξιοποίησης του χ…

Η πρόταση του Β2 Σταδίου του ΣΧΟΟΑΠ ΑΥΛΩΝΟΣ.

 Αναγκαία η ενημέρωση και η συμμετοχή πολιτών και φορέων.

Στην φάση της διαβούλευσης έχει τεθεί -έστω τυπικά-  εδώ και πολλές εβδομάδες η πρόταση της Β2 Φάσης της Μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ Αυλώνος. Πρόκειται για την τελική φάση της εκπόνησης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του πρώην Δήμου Αυλώνος και νυν Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Με άλλα λόγια πρόκειται για το χωροταξικό σχέδιο  που καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής του πρώην Δήμου Αυλώνος. Πρόκειται για μία σημαντική προγραμματική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται μετά από την φάση αυτή, με την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Οι δύο προηγούμενες φάσεις πέρασαν από τυπικές και μάλλον «ανεμικές» διαβουλεύσεις, ειδικά η πρώτη, η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, στην οποία το μεν κείμενο έβριθε λαθών και παραλείψεων η δε δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο Δήμου υπήρξε σχεδόν ανύπαρκτη. Στην δεύτερη φάση τα πράγ…